عراقچی‌ در آستانه نشست ژنو: احتمال تغییر دکترین هسته‌ای جمهوری اسلامی وجود دارد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۰۸

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، پنج‌شنبه هشتم آذر در جمع خبرنگاران در لیسبون اعلام کرد اگر غرب به تهدیدهای خود در خصوص اعمال مجدد همه تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران ادامه دهد، احتمال تغییر دکترین هسته‌ای جمهوری اسلامی به‌منظور دستیابی به تسلیحات اتمی وجود دارد.

عراقچی تاکید کرد جمهوری اسلامی پیش از این نیز از توانایی و دانش ساخت سلاح هسته‌ای برخوردار بوده اما این موضوع بخشی از راهبرد امنیتی حکومت ایران را تشکیل نمی‌دهد.

به گفته او، بحث تغییر سیاست هسته‌ای «در ایران و عمدتا در میان نخبگان، حتی در بین مردم عادی، در جریان است» و اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را مجددا اعمال کنند، «آن‌وقت همه را در ایران را متقاعد می‌کنند که بله، دکترین شما اشتباه بوده است».

این برای اولین بار نیست که مقام‌های حکومت ایران از لزوم تغییر دکترین هسته‌ای سخن می‌گویند. این اظهارات به‌ویژه پس از شدت گرفتن تنش‌ها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، بارها به‌صورت علنی مطرح شده‌اند.

کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی و مشاور علی خامنه‌ای، ۱۱ آبان در مصاحبه با شبکه المیادین، وابسته به حزب‌الله، تهدید کرد اگر جمهوری اسلامی در معرض «تهدیدی وجودی» قرار بگیرد، ممکن است دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهد.

احمد نادری، عضو هیات رییسه مجلس، ۲۶ آبان با تاکید بر ضرورت «تغییر دکترین هسته‌ای» حکومت ایران، اذعان کرد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی نتوانسته است از نظر امنیتی «هیچ» دستاوردی داشته باشد.

عراقچی در ادامه اظهارات خود در لیسبون با تاکید بر این که فعلا «فتوای» مخالفت با در اختیار داشتن تسلیحات اتمی از سوی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، لغو نمی‌شود، گفت: «ما در حال حاضر قصد نداریم بیش از ۶۰ درصد [در غنی‌سازی] پیش برویم و این تصمیم ما در حال حاضر است.»

او افزود جمهوری اسلامی «خط همکاری» را برگزیده تا بتواند در مسیر «حل» پرونده هسته‌ای خود گام بردارد.

مذاکرات ژنو و بدبینی عراقچی

معاونان وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی، آلمان، فرانسه و بریتانیا قرار است ۹ آذر در ژنو دیدار کنند.

کریستیان واگنر، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان، چهارم آذر گفت سه کشور اروپایی می‌خواهند در نشست ژنو، درباره نگرانی‌های خود از جمله درباره نقش منطقه‌ای حکومت ایران، استفاده تهران از نیروهای نیابتی و همچنین برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی گفت‌وگو کنند.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، ششم آذر خبر داد این کشور در مذاکرات ژنو شرکت نخواهد کرد.

میلر در عین حال افزود واشینگتن از نزدیک با شرکای اروپایی خود در مورد «اجرای کامل تعهدات پادمانی هسته‌ای جمهوری اسلامی و مسئول دانستن تهران به‌ دلیل عدم اجرای این تعهدات» در تماس است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده

عراقچی در آستانه مذاکرات ژنو، آن را یک جلسه هم‌فکری برای بررسی راه‌های خروج از بن‌بست توصیف کرد و هم‌زمان گفت نسبت به این نشست «بدبین» است و مطمئن نیست که جمهوری اسلامی با طرف درستی مذاکره می‌کند.

او افزود رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، قول داده بود که پس از پیشنهاد تهران برای محدود کردن غنی‌سازی اورانیوم به ۶۰ درصد و اجازه ورود چهار بازرس هسته‌ای به تاسیسات جمهوری اسلامی، مانع از تصویب قطعنامه اخیر شورای حکام شود اما «نتوانست».

عراقچی تاکید کرد بریتانیا، آلمان و فرانسه، با تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس بین‌المللی در مسیر تقابل با جمهوری اسلامی قرار گرفتند.

این قطعنامه که اول آذر به تصویب رسید، بر لزوم همکاری فوری جمهوری اسلامی با آژانس بین‎‌المللی انرژی اتمی تاکید دارد. در این قطعنامه همچنین از رافائل گروسی خواسته شده گزارشی جامع از روند برنامه هسته‌ای حکومت ایران تهیه کند.

محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی، اعلام کرد جمهوری اسلامی در واکنش به قطعنامه شورای حکام، گازدهی به سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته خود را آغاز کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

حرف آخر با پوریا زراعتی
خبر
سیاست با مراد ویسی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها