آرامگاه حافظ، آب انبار و گورستان تاریخی ۱۰۰۰ ساله شیراز در مسیر تخریب

شنبه ۱۴۰۳/۰۷/۱۴

خط دو متروی شیراز که قرار بود در یک کیلومتری آرامگاه حافظ متوقف شود، تا ۵۰۰ متری حافظیه ادامه پیدا کرده است. اکنون با ادامه اقدامات شهرداری شیراز در حفر تونل مترو در این مسیر، آرامگاه حافظ، آب انبار تاریخی و گورستان هزار ساله این شهر در شرف تهدید و تخریب قرار گرفته‌اند.

خبرگزاری ایلنا روز ۱۴ مهر ماه در گزارشی نوشت شهرداری شیراز خط دو مترو را که بر اساس تصویب دوره پنجم شورای این شهر باید در یک کیلومتری آرامگاه حافظ متوقف می‌شد، تا ۵۰۰ متری حافظیه ادامه داده است.

بر اساس این گزارش، اقدام شهرداری شیراز برای ساخت‌و‌ساز خط مترو تا یک کیلومتری آرامگاه حافظ، بدون اخذ مجوزهای لازم از استانداری فارس و در نبود تاییدیه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طی چند ماه اخیر انجام شده است.

این موضوع موجب نگرانی از تخریب و تهدید بنای حافظیه و آثار تاریخی موجود در مسیر مترو خط دو شیراز شده است.

وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، فروردین امسال اعلام کرد طبق آمار تجمیعی از ۲۵۹ موزه، پایگاه و بنای تاریخی، حافظیه، تخت‌جمشید، سعدیه، سعدآباد و باغ فین، رتبه‌های اول تا پنجم بازدیدهای نوروزی را به خود اختصاص دادند.

به گفته فعالان میراث فرهنگی شیراز، در مسیر احداث خط مترو حافظیه یک آب انبار تاریخی که گفته می‌شود از نخستین آب انبارهای احداث شده در ورودی شهر شیراز برای ذخیره آب قنات مشهور به رکن‌آباد این شهر بوده و در محدوده‌ آرامگاه حافظ و در زیر زمین کشف شده، تخریب خواهد شد.

امین طباطبایی، فعال میراث فرهنگی، با بیان این که با ادامه حفر تونل مترو در این مسیر، آرامگاه حافظ، آب انبار تاریخی و گورستان تاریخی هزار ساله شیراز تهدید خواهند شد، به ایلنا گفت: «محدوده منتهی به باغ ملی و حافظیه شیراز در دوره‌های تاریخی، یک گورستان وسیع بوده که حافظ نیز در همین گورستان دفن شده است.»

به گفته طباطبایی، عبور مترو از این منطقه نه‌ تنها سازه تاریخی آب انبار ورودی شهر شیراز را تخریب خواهد کرد که به دلیل لرزش‌های ناشی از عبور مترو بر ساختمان حافظیه نیز تاثیر منفی خواهد داشت.

او در خصوص گورستان باستانی موجود در مسیر حفر تونل خط دو مترو شیراز نیز گفت: «در محوطه منتهی به حافظیه شیراز و بین چهارراه حافظیه، گورستانی با قدمت ۹۰۰ تا هزار سال وجود دارد که هیچ فعالیت باستان‌شناسی خاصی در آن انجام نشده و به همین دلیل تونل مترو که در این مسیر در حال حفر است، با ساخت و سازهای اطراف آن کل محوطه را دچار آسیب جبران‌ناپذیر می‌کند.»

به گفته فعالان میراث فرهنگی شیراز، استانداری و اداره میراث فرهنگی فارس اعلام کرده‌اند در جریان اقدامات شهرداری در حفر تونل قرار ندارند و شهرداری، «چراغ خاموش و بدون دریافت مجوزهای لازم» به حدود ۵۰۰ متری حافظیه رسیده است.

موضوع تخریب آثار و اماکن تاریخی در شیراز پیش از این نیز بارها خبرساز شده است.

فروردین امسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال رسید که حاکی از یادگاری‌نویسی روی دیوار‌های ارگ کریم‌خان در شیراز بود. موضوعی که باعث تخریب زودتر این آثار می‌شود.

بهمن ماه ۱۴۰۱، روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت در طرح توسعه حرم شاهچراغ، ۳۶۰ هکتار از بافت تاریخی شیراز تخریب خواهد شد.

به گفته طراحان این طرح، قرار است شیراز به «بزرگ‌ترين شهر زیارتی خاورميانه» تبدیل شود.

روزنامه شرق همان زمان در گزارشی نوشت طرح تخریب ۲۰۰ خانه تاریخی در شیراز برای توسعه شاهچراغ با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی به عنوان رییس دولت سیزدهم، دوباره در دستور کار دولت قرار گرفت.

در سال‌های اخیر تعدادی از آثار جهانی ایران به دلیل ساخت‌وساز در حریم آن‌ها در خطر خروج از فهرست جهانی یونسکو قرار گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: هشدار درباره تخریب «نقش رستم» به دلیل فرونشست زمین

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
تیتر اول با نیوشا صارمی

شنیداری

پادکست‌ها