تروئیکای اروپایی: تهران ۴ برابر اورانیوم لازم را برای ساخت سلاح هسته‌ای در دست دارد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۲

آلمان، بریتانیا و فرانسه در واکنش به گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، نگرانی خود را از توسعه بی‌وقفه فعالیت‌های هسته‌ای تهران اعلام کرده و گفتند ایران چهار برابر اورانیوم لازم را برای ساخت سلاح هسته‌ای در اختیار دارد.

این سه کشور اروپایی ضمن قدردانی از گزارش گروسی و تیم بازرسان، خاطرنشان کردند که تهران همچنان به غنی‌سازی اورانیوم با درصد بالا و فراتر از تعهدات برجامی خود ادامه می‌دهد.

مانع‌تراشی جمهوری اسلامی در همکاری با آژانس

گروسی روز دوشنبه ۱۹ شهریور با انتشار گزارشی اعلام کرد ذخایر اورانیوم غنی‌شده جمهوری اسلامی تا سطح ۲۰ درصد و ۶۰ درصد همچنان در حال افزایش است و آژانس، اطلاعات کافی درباره تولید سانتریفیوژها و موجودی آن‌ها در ایران ندارد.

او تاکید کرد جمهوری اسلامی، تعداد آبشارهای مورد استفاده خود را برای غنی‌سازی یو‌اف-۶ (UF6) بیشتر کرده است.

به گفته نماینده تروئیکای اروپایی، طی بیش از سه سال گذشته، جمهوری اسلامی به شدت از انجام نظارت‌های مرتبط با برجام جلوگیری کرده که این امر منجر به از دست رفتن پیوستگی اطلاعات در زمینه تولید و موجودی سانتریفیوژها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم شده است.

همچنین جمهوری اسلامی از پذیرش بازرسان با‌تجربه آژانس خودداری کرده که این تصمیم، توانایی آژانس را برای انجام وظایفش به ویژه در تاسیسات غنی‌سازی ایران، تحت تاثیر قرار داده است.

به گفته آلمان، بریتانیا و فرانسه، جمهوری اسلامی هم‌اکنون تقریبا چهار برابر مقدار اورانیوم مورد نیاز را برای ساخت یک سلاح هسته‌ای در اختیار دارد.

توسعه ظرفیت غنی‌سازی و ساخت‌وسازهای جدید در تاسیسات خنداب

در سه ماه گذشته، جمهوری اسلامی با نصب سانتریفیوژهای پیشرفته جدید، ظرفیت تولید خود را به طور قابل توجهی افزایش داده است.

علاوه بر این، تهران برای اولین بار در چند سال اخیر، در مرکز تحقیقات آب سنگین خنداب به ساخت‌وسازهایی پرداخته اما درباره این ساخت‌وسازها اطلاعات کافی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه نشده است.

درخواست‌های سه کشور اروپایی

فرانسه، بریتانیا و آلمان، روز چهارشنبه ۲۱ شهریور خواستار توقف فوری افزایش فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی شدند و از تهران خواستند به تعهدات برجامی خود بازگردد.

برلین، پاریس و لندن از جمهوری اسلامی خواستند تا تدابیر شفاف‌سازی را که در سال ۲۰۲۱ متوقف کرده، دوباره اجرایی کند و به آژانس اجازه دهد تجهیزات نظارتی مورد نظر را نصب کند.

این سه کشور در نهایت هشدار دادند ادامه فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی، جامعه جهانی را نسبت به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای تهران دچار تردید کرده است و تاثیرات منفی بر امنیت بین‌المللی خواهد داشت.

تلاش برای رسیدن به راه‌حل دیپلماتیک

با وجود افزایش نگرانی‌ها، فرانسه، بریتانیا و آلمان تاکید کردند برای حل بحران همچنان به دنبال راه‌حل دیپلماتیک هستند.

این سه کشور از جمهوری اسلامی خواستند تا از تهدیدات خود برای تولید سلاح هسته‌ای دست بردارد.

نماینده این سه کشور در پایان از مدیرکل آژانس خواست تا به ارائه گزارش‌های دوره‌ای و عمومی درباره وضعیت برنامه هسته‌ای ایران ادامه دهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
خبر ورزشی
کامبوج ۴۵ سال بعد: بخش اول

شنیداری

پادکست‌ها