مذاکرات دوحه؛ آمریکا پیشنهاد دیگری برای آتش‌بس در غزه ارائه کرد

جمعه ۱۴۰۳/۰۵/۲۶

پس از دو روز برگزاری مذاکرات بر سر برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌های در دست حماس، سه کشور میانجی این مذاکرات اعلام کردند که آمریکا پیشنهاد جدیدی را در این زمینه مطرح کرده است.

در بیانیه مشترکی که روز جمعه از سوی سه کشور آمریکا، قطر و مصر صادر شد، اعلام شده که آمریکا روز جمعه پیشنهادی را ارائه کرد که شکاف‌های باقی‌مانده برای توافق آتش‌بس در غزه را پر می‌کند و با طرح جو بایدن نیز منطبق است.

آمریکا، مصر و قطر در بیانیه مشترک خود، مذاکرات اخیر را جدی و سازنده توصیف کردند.

آن‌ها افزودند که میانجی‌ها در روزهای آینده در قاهره به کار بر روی جزییات اجرای پیشنهاد آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها ادامه خواهند داد.

در این بیانیه تاکید شده است: ««هیچ زمان دیگری برای تلف کردن وجود ندارد و هیچ بهانه‌ای برای تاخیر بیشتر وجود ندارد. زمان آزادی گروگان‌ها و بازداشت‌شدگان، آغاز آتش‌بس و اجرای این توافق فرا رسیده است.»

کمی پس از آن، یکی از مقامات ارشد حماس به رویترز گفت که آنچه در مورد نتایج مذاکرات آتش‌بس در دوحه به این گروه اطلاع داده شد، به آنچه در دوم ژوئیه بر سر آن توافق شد، متعهد نیست.

پیشتر جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا مذاکرات برای برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها را که قرار است ادامه آن در روز ۲۶ مرداد برگزار شود، «در حال پیشرفت» توصیف کرد.

روز نخست این مذاکرات، پنج‌شنبه ۲۵ مرداد، در دوحه پایتخت قطر برگزار شد.

تمدید مذاکرات برای یک روز دیگر در حالی انجام گرفته که حماس در این دور از مذاکرات شرکت نکرده است.

مقام آمریکایی که نخواست نامش اعلام شود، به خبرگزاری رویترز گفت که برقراری آتش‌بس اقدامی حیاتی است.

او بدون آنکه به جزییات مذاکرات و دستاوردهای احتمالی آن اشاره کند، افزود:«می‌توان بر موانع باقی‌مانده غلبه کرد. ما باید این روند را به پایان برسانیم.»

مذاکرات در حالی روز پنج‌شنبه به پایان رسید و قرار است روز جمعه از سر گرفته شود که حملات اسرائیل به غزه همچنان ادامه دارد.

مقام‌های بهداشتی وابسته به حماس در غزه روز پنج‌شنبه اعلام کردند که تعداد کشته‌شدگان در جنگ ده ماهه غزه، از ۴۰ هزار نفر فراتر رفته است.

به گفته این مقام‌ها، پنج‌شنبه شب دست کم شش فلسطینی در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در جبالیا در شمال نوار غزه کشته شدند.

سربازان اسرائیلی پیشتر اهدافی را در شهرهای جنوبی رفح و خان یونس هدف قرار داده بودند.

حسام بدران، عضو دفتر سیاسی حماس، در بیانیه ای که اواخر روز پنج‌شنبه در تلگرام منتشر شد، گفت ادامه عملیات اسرائیل مانعی برای پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس است.

او گفت که مذاکرات باید به سمت اجرای توافقنامه در چارچوبی که قبلا پذیرفته شده بود پیش برود و به آتش‌بس کامل، خروج نیروهای اسرائیلی، بازگشت آوارگان فلسطینی‎ها و تبادل گروگان‌ها با فلسطینی‌های زندانی بینجامد.

بدران افزود: «حماس به مذاکرات جاری در دوحه در مورد آتش‌بس و تبادل گروگان از منظر استراتژیک با هدف پایان دادن به تجاوز به غزه نگاه می‌کند.»

رویترز به نقل از مقام آمریکایی که با گفتگو کرده گزارش داد که میانجی‌گران آمریکایی، مصری و قطری قصد داشتند پس از این مذاکرات روز پنج‌شنبه با تیم مذاکره‌کننده حماس مستقر در دوحه مشورت کنند.

به گزارش رویترز به نقل از مقام‌های دفاعی اسرائیل در مذاکرات روز پنج‌شنبه دیوید بارنیا، رئیس سازمان جاسوسی، رونن بار، رئیس سرویس امنیت داخلی و نیتسان آلون، رئیس بخش گروگان‌های ارتش اسرائیل، شرکت داشتند.

در هیات آمریکایی نیز ویلیام برنز، رییس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، و برت مک گورک فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه حضور داشتند.

شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر قطر و عباس کامل، رئیس اطلاعات مصر نیز در این مراسم شرکت کردند.

این مذاکرات، تلاشی برای پایان دادن به خونریزی در غزه و بازگرداندن ۱۱۵ گروگان اسرائیلی و شهروندان کشورهای دیگر است و در حالی انجام شد که به نظر می‌رسید جمهوری اسلامی پس از کشته شدن اسماعیل هنیه رهبر حماس در تهران در ۳۱ ژوییه، آماده انتقام‌جویی از اسرائیل است.

واشینگتن امیدوار است که پس از اعزام کشتی‌های جنگی، زیردریایی‌ها و هواپیماهای جنگی به منطقه برای دفاع از اسرائیل توافق آتش‌بس در غزه بتواند خطر یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر را خنثی کند.

سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون، در پاسخ به پرسش خبرنگار ایران‌اینترنشنال گفت واشینگتن از راه‌های مختلف به جمهوری اسلامی در خصوص حمله به اسرائیل و گسترده‌تر شدن دامنه درگیری‌ها در منطقه هشدار داده است.

او روز پنج‌شنبه ۲۵ مرداد گفت: «ما به طور مستقیم، علنی و همچنین خصوصی، کاملا واضح به ایران گفته‌ایم که نمی‌خواهیم این جنگ به یک جنگ گسترده‌تر منطقه‌ای تبدیل شود.»

سینگ در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایران‌اینترنشنال درباره سخنان اخیر علی خامنه‌ای درباره حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل گفت: «من قصد ندارم درباره اظهارات او صحبت کنم اما آن‌چه می‌توانم به شما بگویم این است که ما در حال انتقال منابع و امکانات بیشتر خود به منطقه هستیم تا تنش‌های منطقه‌ای را آرام کنیم و نشان دهیم که اگر ایران بخواهد حمله کند، از اسرائیل دفاع خواهیم کرد.»

در همین حال رسانه‌ها گزارش داده‌اند که نخست‌وزیر قطر که در عین حال وزیر امور خارجه این کشور است، پس از مذاکرات روز پنج‌شنبه با علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تلفنی گفتگو کرده و به او گفته است که تهران باید کاملا این موضوع را درنظر بگیرد که آیا در حالی که پیشرفت‌های عمده‌ای در رسیدن به آتش‌بس به دست آمده است، آیا حمله به اسرائیل به صلاح تهران و یا حزب‌الله لبنان خواهد بود؟

پیشتر رویترز به نقل از یک مقام ارشد امنیتی جمهوری اسلامی که نامش را اعلام نکرد، گزارش داده بود که تنها توافق آتش‌بس می‌‎تواند حمله انتقام‌جویانه جمهوری اسلامی به اسرائیل را به تعویق بیندازد.

مذاکرات برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها در شرایطی تمدید و به روز جمعه ۲۶ مرداد کشیده شد که واشینگتن‌پست به نقل از یک منبع آگاه ناشناس نوشت حزب‌الله تا زمانی که این مذاکرات در جریان است، در تلافی کشته شدن فواد شکر، فرمانده ارشدش به اسرائیل حمله نمی‌کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

روس‌ها و ایرانی‌ها
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها