هم‌زمان با شدت گرفتن مذاکرات آتش‌بس، اسرائیل به بمباران غزه ادامه می‌دهد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۹

به گزارش رویترز و به نقل از منابع نزدیک به مذاکرات آتش‌بس، میانجی‌گران آمریکایی و عرب، «شبانه‌روز در تلاش هستند» تا به توافق آتش‌بسی میان اسرائیل و حماس برسند. در همین حال پزشکان فعال در نوار غزه اعلام کردند در نتیجه حملات هوایی اسرائیل در روز پنج‌شنبه، ۴۱ فلسطینی کشته شدند.

بنا بر این گزارش، میانجی‌گران که در مصر و قطر در حال مذاکره هستند، می‌کوشند تا به توافقی برای توقف جنگ ۱۴ ماهه در غزه تحت حاکمیت حماس برسند.

این توافق هم شامل آزادی گروگان‌هایی می‌شود که ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس و جهاد اسلامی از اسرائیل ربودند و هم آزادی زندانیان فلسطینی که در اسرائیل زندانی هستند.

به گزارش رویترز و به نقل از منابع این خبرگزاری، میانجی‌گران توانسته‌اند برخی از شکاف‌ها در نقاط مورد اختلاف پیشین را کاهش دهند، اما همچنان اختلافاتی باقی مانده است.

از سوی دیگر، پزشکان فعال در غزه خبر دادند دست‌کم ۱۳ فلسطینی از جمله در حمله به دو خانه در شهر غزه و یک اردوگاه در مرکز این منطقه، در حملات هوایی جداگانه اسرائیل در طول شب کشته شده‌اند.

همزمان به گفته منابع بیمارستانی غزه، در حمله هوایی اسرائیل به نزدیکی اردوگاه پناهندگان الشاطی در شهر غزه، ۹ نفر و در حمله دیگری به یک پروژه مسکونی نزدیک بیت لاهیا در شمال غزه ۴ نفر کشته شدند.

بعدتر در ادامه روز پنج‌شنبه، در حملات هوایی اسرائیل به دو پناهگاه که خانواده‌های آواره را در حومه شرقی محله تفاح در شهر غزه در خود جای داده بودند، دست‌کم ۱۵ فلسطینی کشته شدند. به این ترتیب شمار کشته‌های روز پنج‌شنبه به ۴۱ تن رسیده است.

ارتش اسرائیل اعلام کرد آن‌ها به شبه‌نظامیان حماس در مجتمع‌های فرماندهی و کنترل خود، در مناطقی که پیش‌تر به‌عنوان مدارس الکرامه و شعبان در تفاح استفاده می‌شدند، حمله کرده‌اند.

ساکنان جبالیا در شمال نوار غزه، جایی که ارتش از ماه اکتبر در آن فعالیت داشته، گفتند که نیروها در طول شب دسته‌هایی از خانه‌ها را منفجر کردند.

عادل، شهروند ۶۰ ساله و یکی از ساکنان جبالیا که اکنون در شهر غزه آواره شده است به رویترز گفت:‌«هر چه این مذاکرات طولانی‌تر شود، تخریب و مرگ در غزه بیشتر می‌شود. جبالیا، بیت حانون و بیت لاهیا و همچنین رفح دارند نابود می‌شوند.»

پاکسازی قومی اسرائیل در نوار غزه

در همین حال، روز پنج‌شنبه سازمان پزشکان بدون مرز گزارشی منتشر کرد و هشدار داد که با توجه به این‌که فلسطینیان به زور آواره شده و زیر بمباران قرار دارند، نشانه‌های آشکاری وجود دارد که تائید می‌کند حمله اسرائیل به نوار غزه منجر به پاکسازی قومی شده است.

کریستوفر لاکیِر، رئیس این نهاد امدادی بین‌المللی، در این گزارش گفت: «نشانه‌های پاکسازی قومی و ویرانی‌های مداوم، از جمله کشتارهای جمعی، آسیب‌های شدید جسمی و روانی، جابه‌جایی اجباری و شرایط زندگی غیرممکن برای فلسطینیان تحت محاصره و بمباران در نوار غزه، انکارناپذیر است.»

در ادامه گزارش پزشگان بدون مرز گفته شده «فلسطینی‌ها در خانه‌هایشان و حتی روی تخت بیمارستان‌ها کشته شده‌اند... مردم حتی نمی‌توانند ابتدایی‌ترین نیازها مانند غذا، آب پاک، دارو و صابون را زیر محاصره وحشتناک و ممنوعیت ارسال کمک‌های بشردوستانه پیدا کنند.»

اسرائیل هنوز به گزارش پزشکان بدون مرز واکنشی نشان نداده است، اما پیش‌تر اتهام پاکسازی قومی را رد کرده و گفته هدفش نابود کردن حماس و جلوگیری از تجدید قوای آن است.

اسرائیل، گروه شبه‌نظامی حماس را متهم می‌کند که از زیرساخت‌های غیرنظامی و جمعیت به‌عنوان سپر انسانی بهره می‌برد، اتهامی که حماس رد می‌کند.

آتش‌بس مرحله‌ای یا جامع؟

منابع نزدیک به تلاش‌های میانجی‌گری گفتند که حماس در پی یک توافق یک‌باره و جامع است، اما اسرائیل یک توافق مرحله‌ای را می‌خواهد. مذاکرات فعلا بر آتش‌بس موقت، مرحله نخست مبادله گروگان‌ها، زنده یا مرده، و همچنین تعداد مشخصی از زندانیان فلسطینی دربند اسرائیل متمرکز است.

یک منبع که به علت حساسیت مذاکرات نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت روز سه‌شنبه طرفین درباره تعداد و گروه‌بندی افراد آزادشده گفتگو کرده‌اند، اما هنوز چیزی نهایی نشده است.

این منبع گفت یکی از مسائل، خواست اسرائیل برای حفظ حق اقدام علیه هرگونه تهدید نظامی احتمالی از غزه و چگونگی استقرار نیروهای اسرائیلی در مراحل اجرای توافق است.

اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز سه‌شنبه گفت که اسرائیل پس از شکست حماس، کنترل امنیتی بر غزه را به دست خواهد گرفت و از آزادی عمل کامل برخوردار خواهد بود.

اسرائیل پس از آنکه حماس در اکتبر ۲۰۲۳ به جوامع اسرائیلی همسایه حمله کردند، ۱۲۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۵۰ گروگان را به غزه بردند، حملات هوایی و زمینی به غزه را آغاز کرد.

اسرائیل می‌گوید حدود ۱۰۰ گروگان همچنان در اسارت نگه داشته می‌شوند، اما مشخص نیست چند نفر از آنان زنده‌اند.

حملات هوایی و زمینی اسرائیل به نوار غزه موجب کشته شدن بیش از ۴۵ هزار فلسطینی و مجروح شدن بیش از ۱۰۰ هزار نفر شده و بخش عمده جمعیت ۲.۳ میلیونی غزه را آواره کرده و بخش زیادی از این باریکه ساحلی را به ویرانه‌ای کامل بدل کرده است.

روز پنج‌شنبه، سازمان دیده‌بان حقوق بشر هم اعلام کرد که اسرائیل هزاران فلسطینی را در غزه از طریق محرومیت از آب تمیز کشته است، که از نظر حقوق بین‌الملل به اعمال نسل‌کشی و نابودی جمعی تعبیر می‌شود.

وزارت خارجه اسرائیل، این نهاد حقوق بشری را به دروغ‌گویی متهم کرد و گفت که اسرائیل از آغاز جنگ با وجود حملات مداوم حماس، جریان مداوم آب و کمک‌های بشردوستانه به غزه را تسهیل کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
حرف آخر با پوریا زراعتی
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها