نتایج انتخابات ۴۰ درصدی و مرگ سیاسی قالیباف

شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۹

نتایج دور اول انتخابات نشان داد پایگاه رای محمدباقر قالیباف بیش از پیش متزلزل شده است. در این انتخابات، سپاه پاسداران همچون گذشته با تمام قوا از او حمایت کرد. اما شاید به قول سعید محمد، فرمانده سابق قرارگاه خاتم‌الانبیا، دیگر هزینه قالیباف از ارزش افزوده‌اش بیشتر شده باشد.

قالیباف در این دور از انتخابات ریاست جمهوری پس از مرگ ابراهیم رئیسی به نوعی نامزد مورد حمایت سپاه پاسداران به شمار می‌رفت.

تمام رسانه‌های وابسته و منسوب به سپاه، پیش و در جریان انتخابات، به صورت تمام‌قد از قالیباف حمایت کردند.

شامگاه ۲۹ خرداد ۱۴۰۳، مریم، دختر قالیباف در برنامه «گفت‌وگوی صمیمی» شبکه دو صدا و سیمای جمهوری اسلامی شرکت کرد.

یکی از محورهای این گفت‌وگو، بحث درباره ماجرای معروف به «سیسمونی‌گیت» و خرید سیسمونی نوه قالیباف از ترکیه و عروسی پرحاشیه مریم بود.

پس از این برنامه، وحید اشتری، از هواداران سعید جلیلی اسنادی از سفر او را منتشر کرد.

در پی آن، خبرگزاری تسنیم به همراه سایر رسانه‌های سپاه، به طور هماهنگ به اشتری حمله کرده و اسناد او را جعلی دانستند.

پیش‌تر هم هر بار در دعواهای داخلی جریان اصولگرا، حامیان جلیلی به قالیباف حمله کردند و رسانه‌های سپاه با «ناجوانمردانه» خواندن این حملات مدافع قالیباف شدند.

این حمایت چندان بی‌راه نبود. هویت نامزد ناکام انتخابات ۱۴۰۳ با سپاه پاسداران از ابتدا آمیخته است.

قالیباف از ۱۹ سالگی و سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۸۴ در سپاه به طور رسمی خدمت کرد.

امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه، اسفندماه ۱۴۰۲ با تاکید بر نقش قالیباف در راه‌اندازی شهرهای موشکی سپاه از او تمجید کرد و گفت قالیباف «تحول‌گرا» و «خستگی‌ناپذیر» است و اقتصاد کشور به «مدیران جهادی» از جنس او نیاز دارد.

قالیباف در سمت ریاست مجلس هم پیگیر منافع اقتصادی سپاه پاسداران بود و در یک مورد فاش شد که سال ۱۴۰۲ برای تامین مالی سپاه قدس، حتی رییس بانک مرکزی در دوران ریاست‌جمهوری رئیسی را هم تغییر داد.

سعید محمد، فرمانده سابق قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه پاسداران در اردیبهشت ۱۴۰۳: هزینه قالیباف برای نظام بیشتر از ارزش افزوده‌اش است

کاهش تدریجی پایگاه رای

اگرچه برخی اصولگرایان تلاش کردند جلیلی را راضی کنند تا به نفع قالیباف از رقابت کنار بکشد، این انتخابات نشان داد افشاگری‌های درون جناحی علیه قالیباف کارگر افتاد و پایگاه رای نامزد مورد حمایت سپاه تا حد زیادی متزلزل شد.

قالیباف در این انتخابات تنها ۳/۲۸ میلیون رای کسب کرد که معادل ۱۳/۸ مجموع آرای اخذ شده است.

او در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۸۴ که اولین تجربه انتخاباتی‌اش بود، بیش از چهار میلیون رای کسب کرد و سال ۱۳۹۲ در دومین تجربه‌اش بیش از شش میلیون رای به نامش ثبت شد.

در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی که سال ۱۳۹۸ برگزار شد، قالیباف تنها در حوزه انتخابیه تهران ۱/۲۶ میلیون رای گرفت.

با این حال روند نزولی آرای او از انتخابات مجلس دوازدهم شروع شد و طی این دوره از انتخابات، در تهران که تنها ۲۶/۲۴ درصد واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردند، نیم میلیون رای هم نیاورد و با ۴۴۷ هزار و ۹۰۵ رای نفر چهارم شد.

قالیباف برای شرکت در رقابت‌های انتخاباتی فعلی از ریاست مجلس شورای اسلامی استفعا نداد و می‌تواند بازهم به صندلی سبز رنگش در بهارستان بازگردد و ریاستش را ادامه دهد.

در این شرایط، نتیجه ضعیف او در انتخابات تیرماه ۱۴۰۳، شاید ادامه عمر سیاسی قالیباف را با چالش‌های بسیاری مواجه کند.

در درون سپاه پاسداران هم طرفداران چهره‌های جدید و جوان‌تر مثل سعید محمد کم نیستند.

سعید محمد ۵۶ ساله و فرمانده سابق قرارگاه خاتم‌الانبیاست که فساد مالی‌ افشا شده‌ای مثل و به اندازه قالیباف ندارد.

از طرفی در دور اول انتخابات مجلس در اسفند ۱۴۰۲ هم از طریق اتحاد با موسسه مصاف، نشان داد که قدرت تاثیرگذاری دارد.

او در باره قالیباف گفت: «هزینه قالیباف برای نظام بیشتر از ارزش افزوده‌اش است و نظام نباید تا این اندازه برای یک شخص هزینه دهد.»

شاید نظام یا سپاه پاسداران، با نتایج این دور از انتخابات به قول سعید محمد، دست از هزینه کردن برای قالیباف بردارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
سیاست با مراد ویسی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها