بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، با اشاره به تغییر احتمالی موضع دولت آتی آمریکا در قبال مناقشه اوکراین اعلام کرد اگر واشینگتن تمایلی به حضور در «گروه تماس دفاع از اوکراین» نداشته باشد، سایر اعضای این گروه درباره نحوه ادامه فعالیت آن تصمیمگیری خواهند کرد.
پیستوریوس پنجشنبه ۲۰ دی در نشست «گروه تماس دفاع از اوکراین» در پایگاه هوایی رامشتاین آلمان گفت هنوز برای اظهار نظر درباره سرنوشت این گروه پس از روی کار آمدن قریبالوقوع دونالد ترامپ در ایالات متحده زود است.
او با اشاره به نقش مهم آمریکا در پشتیبانی از اوکراین افزود بهتر است نشستهای منظم همپیمانان برای تسریع و هماهنگسازی روند تحویل تسلیحات به اوکراین تحت رهبری واشینگتن برگزار شود.
اظهارات وزیر دفاع آلمان در حالی مطرح میشود که رییسجمهوری منتخب آمریکا رسما اول بهمن قدرت را در کاخ سفید به دست خواهد گرفت.
ترامپ در دوران کارزار انتخاباتی خود بارها بر لزوم خاتمه مناقشه اوکراین تایید کرده بود و رویکرد دولت آتی او نقشی قابل توجه در تعیین سرنوشت درگیریها میان مسکو و کییف ایفا خواهد کرد.
«گروه تماس دفاع از اوکراین» از اتحادیه اروپا، ۳۲ کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و ۲۵ کشور دیگر تشکیل شده و هدف از راهاندازی آن، حمایت نظامی از اوکراین از طریق ارسال ادوات و تجهیزات جنگی به این کشور بوده است.
تشکیل این گروه به ابتکار لوید آستین، وزیر دفاع کنونی آمریکا، در سال ۲۰۲۲ صورت گرفت.
وزیر دفاع آلمان در ادامه اظهارات خود در پایگاه هوایی رامشتاین تاکید کرد برلین به تعهدات خود برای حمایت نظامی از اوکراین پایبند است.
پیستوریوس افزود آلمان قصد دارد تعداد بیشتری موشک هدایتشونده را برای استفاده اوکراین در سامانه موشکی IRIS-T ارسال کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز ۲۰ دی در بیانیهای اعلام کرد واشینگتن ۵۰۰ میلیون دلار کمک نظامی دیگر در اختیار کییف قرار خواهد داد.
پایگاه هوایی رامشتاین محل استقرار نیروهای ایالات متحده و ناتو در آلمان است و از آن برای فرماندهی عملیات این نیروها استفاده میشود.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است. از زمان آغاز مناقشه کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین که برای شرکت در نشست «گروه تماس دفاع از اوکراین» در آلمان به سر میبرد، بار دیگر خواستار استقرار نیروهای نظامی متحدان اوکراین در این کشور شد و تاکید کرد این اقدام «یکی از بهترین ابزارها» برای وادار کردن روسیه به پذیرش صلح خواهد بود.
زلنسکی همچنین گفت صدور مجوز تولید سامانههای دفاع هوایی ایالات متحده در اوکراین میتواند گام مهمی در مسیر تامین امنیت این کشور باشد.
او ۱۹ آذر نیز پیشنهاد کرده بود تا زمان پذیرش درخواست کییف برای عضویت در ناتو، نیروهای این سازمان در خاک اوکراین مستقر شوند.