وزارت خارجه جمهوری آذربایجان، با احضار کاردار جمهوری اسلامی در باکو، درباره آن چه «تحریک احساسات ضد آذربایجانی در جمهوری اسلامی» خواند، اعتراض کرد.
احضار کاردار جمهوری اسلامی در باکو پس از آن صورت گرفت که یک مداح حکومتی در یک مراسم با حضور نماینده علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی به روسای جمهور جمهوری آذربایجان و ترکیه توهین کرد.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه جمهوری آذربایجان که چهارشنبه منتشر شد، در جریان احضار جعفر آقایی مریان، کاردار جمهوری اسلامی در باکو، طرف آذربایجانی به شدت از اظهارات توهینآمیز علیه جمهوری آذربایجان و رئیسجمهور این کشور در روز هشتم دی در اردبیل انتقاد کرد.
این مراسم با عنوان «گرامیداشت شهدای جنگ چالدران و جبهه مقاومت» با حضور حسن عاملی، امام جمعه اردبیل و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در استان اردبیل برگزار و از شبکههای رادیویی و تلویزیونی جمهوری اسلامی پخش شد.
مقام وزارت خارجه آذربایجان به کاردار جمهوری اسلامی نارضایتی باکو را از «افزایش شدید و جدی ابراز احساسات علنی علیه جمهوری آذربایجان در میان مردم ایران» اعلام کرد.
در بیانیه وزارت خارجه جمهوری آذربایجان آمده است که تبلیغات ضد آذربایجانی «با روح روابط دوجانبه مطابقت ندارد» و «این گونه اقدامات با هدف ایجاد نفرت و دشمنی انجام میشود».
مراسم «گرامیداشت شهدای جنگ چالدران و جبهه مقاومت» پس از سقوط رژیم بشار اسد برگزار شد و یک مداح در این مراسم گفت که نوادگان شاه اسماعیل صفوی از اردبیل روزی «پرچم امام زمان» را در باکو و شهرهایی که پیشتر بخشی از خاک ایران بودند، به اهتزاز در خواهند آورد.
جنگ چالدران جنگی میان شاه اسماعیل یکم صفوی و سلطان سلیم یکم پادشاه عثمانی در سال ۱۵۱۴ میلادی بود که با پیروزی امپراتوری عثمانی بر ایران به پایان رسید.
روابط جمهوری اسلامی و جمهوری آذربایجان در سالهای اخیر همواره پرتنش بوده است. این روابط اخیرا بر سر ساخت یک گذرگاه میان جمهوری آذربایجان و نخجوان پرتنشتر شد.
دو ماه پیش، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در یک موضعگیری بدون اشاره مستقیم به تلاشهای اخیر روسیه برای احداث دالان «زنگزور»، آن را «خط قرمز» و «غیرقابل قبول» توصیف کرد.
عراقچی در حساب خود در شبکه ایکس با اشاره تلویحی به تحرکات جمهوری آذربایجان برای احداث دالان زنگزور نوشت: «صلح، امنیت و ثبات منطقهای تنها یک اولویت نیست، بلکه یکی از استوانههای امنیت ملی ماست.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز بارها با احداث این گذرگاه مخالفت کرده است.
سه سال پیش نیز با افزایش تنشها، نیروی زمینی ارتش ایران رزمایشی در نزدیکی مرزهای جمهوری آذربایجان برگزار کرد و مقامهای مختلف جمهوری اسلامی اظهاراتی تند علیه آن کشور و همچنین روابط باکو با اسرائیل مطرح کردند.