دیپلماتهای ارشد آمریکایی جمعه، ۳۰ آذر، با حاکمان جدید سوریه به رهبری هیات تحریر شام در دمشق دیدار کردند تا از برنامههای آنان برای آینده سوریه آگاه شوند. این در حالی است که هیات تحریر شام همچنان در فهرست گروههای تروریستی قرار دارد.
باربارا لیف، دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه آمریکا در خاورمیانه، راجر کارستنز، فرستاده ریاست جمهوری در امور گروگانها و دانیل روبینشتاین، مشاور ارشد، که وظیفه رهبری تعامل وزارت امور خارجه در سوریه را بر عهده دارد، اولین دیپلماتهای آمریکایی هستند که از زمان سقوط حکومت اسد به دمشق سفر کردهاند.
دیپلماتهای آمریکایی در حالی با احمد الشرع در دمشق دیدار کردند که آمریکا برای دریافت اطلاعاتی درباره ابومحمد الجولانی رهبر هیات تحریر شام جایزهای ۱۰ میلیون دلاری تعیین کرده است. جولانی از زمان تصرف دمشق از نام واقعی خود احمد الشرع استفاده میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۸ آذر گفته بود که این جایزه همچنان پابرجاست.
هنوز جزییاتی از گفتوگوهای دیپلماتهای آمریکایی با احمد الشرع منتشر نشده است.
این هیات همچنین تلاش خواهد کرد اطلاعاتی درباره آستین تایس، روزنامهنگار آمریکایی که در سفر حرفهای خود به سوریه در اوت ۲۰۱۲ به اسارت گرفته شد و سایر شهروندان آمریکایی که در زمان اسد ناپدید شدند، به دست آورد.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایالات متحده، دیگر قدرتهای غربی و بسیاری از مردم سوریه از سقوط حکومت بشار اسد خرسند هستند، اما مشخص نیست که آیا حکومت جدید سوریه، قوانین شدید اسلامی را اعمال خواهد کرد یا انعطافپذیری نشان خواهد داد و به سمت دموکراسی حرکت خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا جمعه تایید کرد که مقامات دولت کنونی ایالات متحده با نمایندگان تحریر شام در مورد مجموعهای از اصول مانند احترام به حقوق اقلیتهایی که واشینگتن میخواهد آنان در روند گذار سیاسی سوریه گنجانده شوند، گفتوگو خواهند کرد.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۲ روابط دیپلماتیک خود را با سوریه قطع و سفارت خود را در دمشق پایتخت این کشور تعطیل کرد.
آمریکا که اکنون حدود دو هزار سرباز در سوریه دارد، از نیروهای کرد سوریه که توانستند به حضور داعش در این کشور پایان دهند، حمایت میکند.
به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، هیات دیپلماتیک این کشور همچنین باید با نمایندگان جامعه مدنی سوریه دیدار خواهد کرد تا درباره «دیدگاه آنها برای آینده کشورشان و اینکه چگونه ایالات متحده میتواند از آنها حمایت کند» گفتوگو کند.
سفر این هیات به دمشق، اولین سفر رسمی دیپلماتیک مقامات آمریکایی به پایتخت سوریه از زمان آغاز جنگ داخلی این کشور است.
پیش از آمریکا، کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا و همچنین سازمان ملل فرستادگان خود را به دمشق فرستادند.
روز پنجشنبه صدها نفر در دمشق برای دموکراسی و حقوق زنان در سوریه جدید تظاهرات کردند.
کامران متین، استاد روابط بینالملل درباره سفر دیپلماتهای آمریکایی به دمشق به ایران اینترنشنال گفت: «در این سفر، مقامات آمریکایی تاکید دارند که صرفا به اظهارات اکتفا نمیکنند و رفتارهای عملی هیات حاکمه جدید سوریه را مورد ارزیابی قرار میدهند.»
او افزود: «آنها اصول پایهای مانند احترام به اقلیتهای مذهبی و فرهنگی، حقوق زنان، و دموکراتیک بودن شکل حکومت را مطرح کردهاند و همزمان تلاش میکنند با نمایندگان جامعه مدنی، فعالان سیاسی و اقلیتها دیدار کنند. این رویکرد نشان میدهد که ایالات متحده تنها به تعامل با حاکمان اکتفا نکرده و به نظرات و خواستههای مردم سوریه نیز توجه دارد.»