دولت آمریکا پنجشنبه، ۲۹ آذر، زندان قزلحصار کرج را به دلیل نقش آن در نقض حقوق بشر در ایران و چهار نهاد، شش کشتی و یک شبکه تامین مالی حوثیها را به دلیل نقش آنها در تجارت غیرقانونی نفت جمهوری اسلامی تحریم کرد.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد اعلام کرد زندان قزلحصار را به دلیل نقش آن در نقض حقوق بشر در ایران و چهار نهاد دیگر را به دلیل نقش آنها در تجارت نفت جمهوری اسلامی تحریم کرده و دستور توقیف شش کشتی را نیز در این ارتباط صادر کرده است.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود گفت زندان قزلحصار مسئول نقض حقوق بشر و رفتارها و مجازات بیرحمانه و غیرانسانی علیه شهروندان ایرانی است که خواستار اعمال حق خود برای آزادی بیان بودهاند.
شرکتهایی که وزارت خارجه آمریکا تحریم کرده است در کشورهای چین، سیشل، سورینام و هند مستقر هستند.
وزارت خزانهداری آمریکا نیز در بیانیهای خبر داد تحریمهایی را علیه یک شبکه تامین مالی حوثیهای یمن بهدلیل نقش آن در انتقال و فروش غیرقانونی محمولههای نفتی جمهوری اسلامی وضع کرده است.
این تحریمها ۱۲ فرد و نهاد فعال در این شبکه را هدف قرار میدهند که علاوه بر انتقال نفت ایران، در پولشویی و قاچاق سلاح برای حوثیها نیز دست دارند.
بنا بر اعلام دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، درآمد حاصل از فروش نفت جمهوری اسلامی از طریق این شبکه، در اختیار حوثیها قرار میگیرد.
نام هاشم اسماعیل علی احمد المدنی، رییس بانک مرکزی یمن در صنعا، وابسته به حوثیها، نیز در فهرست تحریمشدگان دیده میشود.
این شبکه با تامین مالی حوثیها، زمینه را برای فعالیتهای بیثباتکننده آن فراهم میآورد و همچنین مجموعهای از قطعات تسلیحاتی دومنظوره را در اختیار این گروه مورد حمایت تهران قرار میدهد.
حوثیها کنترل صنعا، پایتخت یمن، را از سال ۲۰۱۴ در دست دارند. این گروه پس از شدت گرفتن مناقشه حماس و اسرائیل، حملات خود را به کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ، تنگه بابالمندب و خلیج عدن آغاز کرده و امنیت دریانوردی را در منطقه در طول ماههای گذشته به خطر انداخته است.
حوثیها همچنین با شلیک موشک و پهپاد، بارها خاک اسرائیل را هدف قرار دادهاند.
بردلی اسمیت، سرپرست معاونت وزارت خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، با اشاره به تحریمهای جدید واشینگتن علیه حوثیها گفت: «اقدام امروز ما تعهدمان را به استفاده از تمامی ابزارهای موجود برای مختل کردن تلاش حوثیها در دستیابی به سلاح، تهیه قطعات دومنظوره و کسب درآمد بیشتر نشان میدهد.»
او افزود ایالات متحده افراد و نهادهایی را که پشتیبان اقدامات «بیثباتکننده» حوثیها هستند، پاسخگو خواهد کرد.
آمریکا همچنین پنج کیف پول رمزارز متعلق به سعید الجمل، مقام ارشد مالی حوثیها، را شناسایی و تحریم کرده است. او تحت حمایت نیروی قدس سپاه پاسداران فعالیت میکند.
الجمل از طریق فروش غیرقانونی نفت ایران به مشتریانی در شرق آسیا، برای حوثیها درآمدزایی میکند.
پیشتر گزارشهای متعددی درباره استفاده جمهوری اسلامی از رمزارز برای دور زدن تحریمهای بینالمللی و همچنین تامین مالی گروههای مسلح مورد حمایت تهران در منطقه منتشر شده بود.
با وجود تضعیف گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه در ماههای اخیر، مقامهای حکومت ایران همچنان بر حمایت از این گروهها، موسوم به «محور مقاومت»، تاکید دارند.
نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله، ۱۵ آذر از اختصاص ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار به هر خانوار لبنانی از سوی جمهوری اسلامی خبر داد.
ادامه تامین مالی گروههای نیابتی تهران در منطقه در حالی صورت میگیرد که در روزهای اخیر، فرسودگی زیرساختهای انرژی در ایران و ناتوانی حکومت در تامین برق و گاز مورد نیاز شهروندان، شمار زیادی از استانهای کشور را به تعطیلی کشانده است.