تهدید تخت روانچی به خروج از ان‌پی‌تی در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۱۴

مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تهدید کرد که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی سه کشور اروپایی، جمهوری اسلامی از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) خارج خواهد شد.

ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفت که تخت روانچی، در جلسه این کمیسیون گفته است در نشست جمعه هفته گذشته با مقامات سه کشور اروپایی مذاکره‌ای انجام نشده و صرفا گفت‌وگو و تبادل نظر شده است.

بر اساس این گزارش، تخت روانچی گفته است: «در ژنو مذاکره نکردیم چون متنی نداشتیم و متنی نبود که بخواهیم بر سر آن در واقع مذاکره‌ای انجام دهیم.»

او گفت که در این نشست درباره مسائل مختلف از جمله فلسطین و لبنان با طرف اروپایی گفت‌وگو شده است.

خبرگزاری رویترز جمعه ۹ آذر به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داده بود مذاکرات ژنو میان جمهوری اسلامی و سه کشور اروپایی در خصوص برخی مسائل مورد مناقشه، از جمله برنامه هسته‌ای حکومت ایران، با «پیشرفت اندکی» همراه بوده است.

این نشست پس از صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه تهران برگزار شد. این دومین قطعنامه‌ای بود که شورای حکام در دو سال گذشته علیه جمهوری اسلامی تصویب کرد.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این قطعنامه که از مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته است تا بهار سال آینده «گزارشی جامع» از برنامه هسته‌ای و همکاری نکردن حکومت ایران با این نهاد ناظر بین‌المللی ارائه کند، می‌تواند مقدمه‌ای برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه باشد. مکانیسمی که به بازگشت خودکار تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران و قرار گرفتن در ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد منجر خواهد شد.

پس از این قطعنامه، تهران در اولین واکنش اعلام کرد سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته خود را به راه خواهد انداخت.

بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «متاسفانه دشمنان، پرونده هسته‌ای ایران را بسیار پیچیده و سیاسی کرده‌اند.»

مقامات جمهوری اسلامی پیش از این نیز تهدید کرده‌اند که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه که در برجام پیش‌بینی شده، جمهوری اسلامی از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) خارج خواهد شد.

پس از خروج آمریکا از برجام، مذاکرات برای احیای آن در دولت حسن روحانی و ابراهیم رئیسی به نتیجه نرسید. مذاکرات با آمریکا در دولت رئیسی بر خلاف دولت روحانی با واسطه انجام می‌شد.

اکنون عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، گفته است: «در حال حاضر قصد گفت‌وگو با واشینگتن نداریم چرا که هیچ مبنایی برای چنین گفت‌وگویی وجود ندارد.»

او اضافه کرده است: «ما منتظریم تا ببینیم دولت جدید آمریکا چه سیاست‌هایی را در پیش خواهد گرفت و سپس سیاست خود را ترسیم خواهیم کرد.»

این سخنان در حالی بیان شده که مقامات دولت مسعود پزشکیان به مذاکره با دولت دونالد ترامپ تمایل نشان داده‌اند.

از جمله محمدجواد ظریف، معاون راهبردی پزشکیان، در مقاله‌ای در مجله فارِن اِفِرز نوشت که ترامپ باید به دنبال توافقی باشد که به هر دو طرف سود برساند.

از سوی دیگر حسین موسویان، دیپلمات و از اعضای سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای جمهوری اسلامی، در آستانه مذاکرات تهران با سه کشور اروپایی در ژنو، این مذاکرات را محکوم به شکست دانسته و گفته بود این فرصتی طلایی برای ترامپ است تا با جمهوری اسلامی به توافق برسد و تاریخ‌ساز شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبر
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها