سازمان ملل در روز جهانی منع خشونت علیه زنان: خانه خطرناک‌ترین مکان برای زنان است

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۰۵

سازمان ملل هم‌زمان با روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان اعلام کرد «خانه» همچنان خطرناک‌ترین مکان برای زنان است. هم‌زمان کمیسیون اتحادیه اروپا و مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، در بیانیه‌ای خواستار تعهد بیشتر دولت‌ها برای محافظت از زنان و دختران در برابر خشونت شدند.

بر اساس گزارش دو آژانس سازمان ملل متحد، در سال گذشته میلادی به طور متوسط روزانه ۱۴۰ زن و دختر به دست شریک زندگی یا به وسیله یکی از نزدیکان خود کشته شده‌اند.

بررسی‌های آژانس زنان سازمان ملل و دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۳ نشان می‌دهد در سطح جهان حدود ۵۱ هزار و ۱۰۰ زن و دختر از سوی شریک زندگی یا عضو خانواده خود به قتل رسیدند.

این رقم نسبت به سال ۲۰۲۲ که تعداد قربانیان حدود ۴۸ هزار و ۸۰۰ نفر بود، افزایش یافته است. البته بر اساس این گزارش، افزایش آمار در سال ۲۰۲۳ به دلیل دسترسی بهتر به اطلاعات دیگر کشورها بوده است، نه افزایش قتل‌ها.

بیانیه اتحادیه اروپا

کمیسیون اتحادیه اروپا و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، در بیانیه‌ای به مناسبت ۲۵ نوامبر، خواستار تعهد بیشتر برای محافظت از زنان و دختران در برابر خشونت شدند و اعلام کردند خشونت علیه زنان در تمام اشکال آن، «نقض حقوق بشر و تهدیدی برای ارزش‌های اساسی جامعه» است.

کمیسیون اتحادیه اروپا تعهد به پایان دادن به خشونت علیه زنان در سراسر جهان را یکی از اولویت‌های اصلی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی برشمرد و بر تعهد غیرقابل انکار این اتحادیه به مبارزه فوری برای پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران، تاکید کرد.

اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا نیز در بیانیه‌ای ویدیویی در ایکس گفت: «باید به یاد داشته باشیم که پشت هر آمار، یک چهره، یک نام، یک روح و یک داستان نهفته است.»

او تاکید کرد که زنان شایسته «حفاظت، حمایت و عدالت» و شایسته شنیده شدن هستند.

فون در لاین گفت‌:‌‌ «به همین دلیل ما سکوت را می‌شکنیم. این گونه است که خشونت را پایان می‌دهیم. امروز و هر روز ما در کنار قربانیان خواهیم بود.»

زن‌کشی در ایران

روزنامه هم‌میهن روز ۲۸ آبان در گزارشی نوشت که در سه‌ ماه نخست سال‌های ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ دست‌کم ۸۵ ‌زن و دختر از سوی شوهر، پدر، برادر و مردان نزدیک به آن‌ها کشته شده‌اند.

این گزارش با اشاره به این که تهران در میان شهرهای ایران در صدر آمار زن‌کشی قرار دارد، تاکید کرده زن‌کشی ‌از شدیدترین موارد خشونت مبتنی بر جنسیت است.

هم‌میهن با ذکر نمونه‌هایی از خشونت علیه زنان در ایران، یادآوری کرد: «لایحه منع خشونت علیه زنان ۱۱ سال است در مجلس خاک می‌خورد.»

روزنامه اعتماد تیر ماه امسال با ارائه آماری نوشت ۲۲ زن در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۱ به دست «مردان نزدیک به‌ آن‌ها» از جمله شوهر، پدر و برادر خود به قتل رسیدند.

بر اساس این گزارش، این آمار در بازه زمانی مشابه در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ سیر صعودی داشته و به ترتیب به ۲۸ و ۳۵ زن مقتول رسیده است.

تیر ماه سال گذشته، روزنامه شرق خبر داد از خرداد ۱۴۰۰ تا خرداد ۱۴۰۲ در هر چهار روز، به‌طور میانگین یک مورد زن‌کشی در ایران رخ داده است.

زنان قربانیان شرکای زندگی

بر اساس گزارش تازه سازمان ملل، قتل‌های عمدی زنان در اروپا و قاره آمریکا عمدتا از سوی شرکای زندگی در خانه صورت می‌گیرد. در مقابل، اکثر مردان در خارج از خانه و خانواده به قتل رسیده‌اند.

دو آژانس سازمان ملل تاکید کردند زنان و دختران در همه جا همچنان تحت تاثیر شکل شدید خشونت مبتنی بر جنسیت هستند و هیچ منطقه‌ای از این وضعیت مستثنی نیست.

در این گزارش آمده است: «اگرچه مردان و پسران اکثریت قریب به اتفاق قربانیان قتل را تشکیل می‌دهند، زنان و دختران همچنان به طور نامتناسبی تحت تاثیر خشونت مرگبار در حوزه خصوصی قرار دارند.»

تقریبا ۸۰ درصد قربانیان قتل‌ها در سال ۲۰۲۳ مرد بوده‌اند و ۲۰ درصد زن اما حدود ۶۰ درصد از زنانی که در سال ۲۰۲۳ عامدانه کشته شده‌اند، قربانی جرم شریک صمیمی یا اعضای خانواده خود بوده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها