جزییات پیشنهاد آمریکا برای آتش‌‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۰۹

بر اساس یک پیش‌نویس تاییدنشده از توافق اسرائیل و حزب‌الله که کانال ۱۱ اسرائیل منتشر کرده است، ایالات متحده به نظارت بر آتش‌بسی ۶۰ روزه بین حزب‌الله و اسرائیل کمک خواهد کرد که طی آن نیروهای سازمان ملل و ارتش لبنان جایگزین گروه مورد حمایت ایران در مرزهای جنوب این کشور خواهند شد.

بر اساس محتویات این سند «طی دوره اجرای اولیه ۶۰ روزه آتش‌بس، لبنان تمام دارایی‌های نظامی، سلاح‌ها و زیرساخت‌های تمامی گروه‌های مسلح غیردولتی در جنوب خط (رودخانه لیتانی) را برچیده و مصادره خواهد کرد.»

منشا و نویسنده این سند چاپی که تاریخ آن ۲۶ اکتبر است و بر روی آن مهر «پیش‌نویس» و زیرنویس «فقط برای بحث» خورده است، مشخص نیست.

اما رویترز هم به نقل از دو منبع، یک فرد مطلع از مذاکرات و یک دیپلمات ارشد که روی لبنان کار می‌کند، تائید کرده است میانجی‌گران آمریکایی در حال کار بر روی پیشنهادی برای توقف درگیری بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان هستند.

بر اساس سند منتشر شده، دوره آرامش با یک آتش‌بس ۶۰ روزه آغاز می‌شود و پیش‌بینی می‌کند که در نهایت ده هزار سرباز لبنانی در منطقه مرزی کوهستانی لبنان که حزب‌الله بخش زیادی از حمایت خود را از آن‌جا می‌گیرد و نیروهای اسرائیلی در هفته‌های اخیر به شدت بمباران کرده‌اند، مستقر می‌شوند.

در پایان این ۶۰ روز، اسرائیل و لبنان مذاکرات غیرمستقیم را از طریق ایالات متحده برای اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل و حل و فصل اختلافات مرزی انجام خواهند داد.

قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل، توافقی بین‌المللی مربوط به سال ۲۰۰۶ که بر اساس آن نیروهای سازمان ملل تا حد زیادی در مناطق مرزی جایگزین حزب‌الله می‌شدند و این منطقه را کنترل می‌‌کردند، مبنای آتش‌بس خواهد بود.

بر اساس این پیش‌نویس، نیروهای ارتش اسرائیل ظرف هفت روز پس از شروع آتش‌بس از جنوب لبنان خارج خواهند شد و نیروهای مسلح لبنان جایگزین آنان خواهند شد و صلح‌بانان سازمان ملل این انتقال را تسهیل می‌کنند.

در ادامه یک مکانیسم بین‌المللی نظارت و اجرای جدید به ریاست ایالات متحده ایجاد خواهد شد که شامل ایتالیا، فرانسه، آلمان، اسپانیا، بریتانیا، یونیفل و کشورهای منطقه می‌شود.

بر اساس این پیش نویس، اسرائیل «ممکن است تصمیم بگیرد که در برابر تخلفات اقدام کند» و می‌تواند به تهدیدات از خاک لبنان پاسخ دهد.

اگر دولت لبنان یا این مکانیسم بین‌المللی به ارسال یا تولید تسلیحات از سوی حزب‌الله در این منطقه توجهی نکنند، اسرائیل می‌تواند پس از مشورت با ایالات متحده به چنین اهدافی حمله کند.

اسرائیل همچنین می‌تواند پروازهای اطلاعاتی بر فراز لبنان انجام دهد، اما نباید با چشم غیر مسلح قابل مشاهده باشند یا دیوار صوتی را بشکنند.

همزمان با انتشار این گزارش، نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان شامگاه چهارشنبه گفت: «امیدواریم ظرف چند ساعت یا چند روز توافق آتش‌بس حاصل شود.»

پیشتر هم شبکه ام‌تی‌وی لبنان گزارش داد که حزب‌الله با انتقال سلاح‌های خود از مرزهای جنوبی به شمال لیتانی و ایجاد یک منطقه غیرنظامی موافقت کرده است.

بنا بر این گزارش حزب‌الله به مقام‌ها به‌ویژه نبیه بری، رییس پارلمان لبنان، که مسئول مذاکره با آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه آمریکا، است اعلام کرده با آتش‌بس ۶۰ روزه در لبنان و اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ موافق است.

نعیم قاسم، رهبر جدید حزب‌الله، چهارشنبه گفت که این گروه تحت شرایطی حاضر به آتش‌بس است اگر اسرائیل بخواهد جنگ را متوقف کند، اما به گفته او اسرائیل تاکنون با هیچ پیشنهادی که قابل بحث باشد، موافقت نکرده است.

واکنش کاخ سفید به انتشار پیش‌نویس آتش‌بس

کاخ سفید اما در نخستین واکنش به گزارش‌‌ها درباره پیشنهاد توافق آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله اعلام کرد: «گزارش‌ها و پیش‌نویس‌های زیادی در حال انتشار است، اما این‌ها نشان‌دهنده وضعیت کنونی مذاکرات نیستند.»

کاخ سفید در عین حال گفته برت مک‌گورک و آموس هوخشتاین پنجشنبه به اسرائیل سفر خواهند کرد.

یک مقام آمریکایی پیشتر گفته بود که آن‌ها برای بحث در مورد مسائل مختلف «از جمله غزه، لبنان، گروگان‌ها، ایران و موضوعات گسترده‌تر منطقه‌ای» به آنجا می‌روند.

افزایش شمار کشته‌ها و آواره‌های جنگ لبنان

در همین حال، و در شرایطی که روز چهارشنبه، اسراسیل مناطقی را در بعلبک لبنان به شدن بمباران کرد، وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد از اکتبر ۲۰۲۳ تا کنون دست‌کم ۲۸۳۳ نفر در حملات هوایی و زمینی اسرائیل به لبنان کشته شده‌اند و بیش از ۱.۲ میلیون نفر آواره شده‌اند.

نزدیک به ۶۰ هزار اسرائیلی نیز در مناطق نزدیک به مرز شمالی این کشور نزدیک به یک سال است آواره شده‌اند و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، بازگشت امن آن‌ها به خانه‌هایشان را به عنوان یکی از اهداف اصلی جنگ اعلام کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها