کارزار زنانی که تصویر بی‌حجاب در شهر منتشر می‌کنند همزمان با بی‌خبری پزشکیان از گشت ارشاد

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۷

همزمان با برپایی کارزار خودجوش گروهی از زنان در شبکه ایکس که در رویارویی جدیدی با حکومت تصاویر بدون حجاب خود را در اماکن عمومی منتشر می‌کنند، بی‌خبری مسعود پزشکیان از حضور گشت ارشاد در خیابان‌ها با اعتراض کاربران رسانه‌های اجتماعی مواجه شده است.

رییس دولت در ایران روز دوشنبه ۲۶ شهریور در نشست خبری خود در پاسخ به مریم شبانی، خبرنگار مجله «اندیشه پویا»، درباره ادامه فعالیت گشت ارشاد در خیابان‌ها ابراز بی‌اطلاعی کرد و گفت: «هنوز گشت ارشاد اذیت می‌کند؟ قرار نبود ادامه دهند، پیگیری می‌کنم که دیگر اذیت نکنند.»

گروهی از کاربران و خبرنگاران منتقد این برخورد و بی‌اعتنایی پزشکیان به موضوع آزار زنان در رابطه با حجاب اجباری را محکوم کردند.

برای مثال، مرجان زهرانی خبرنگار ساکن ایران، روز سه‌شنبه در توییتی نوشت: «فاصله میدان فاطمی تا انتهای مطهری، دست کم ۳ ون گشت ارشاد دیدم. شاید شما گفته باشید ولی اونها جمع نکردن! رونوشت به آقای پزشکیان.»

عسل دادشلو، خبرنگار دیگر هم با لحنی کنایه‌آلود در حساب ایکس خود نوشت ویدیوی این بخش از صحبت‌های پزشکیان را در گوشی موبایلش نگه می‌دارد و افزود: «جایی نگهم داشتن نشون می‌دم، ببینیم چی می‌شه.»

کاربری هم برای ایران‌اینترنشنال نوشت ادعای بی‌خبری پزشکیان از گشت ارشاد، مشابه همان ادعای حسن روحانی است که پس از آبان ۹۸ گفته بود من هم صبح جمعه از گرانی بنزین مطلع شدم.

مخاطب دیگری خنده‌ها و بی‌اطلاعی پزشکیان را با حمایت ابراهیم رئیسی از گشت ارشاد مقایسه کرد.

با این حال، محمدجعفر منتظری، رییس دیوان عالی کشور، در واکنش به انتقاد شبانی به گشت ارشاد و برخورد با زنان در جریان نشست رسانه‌ای پزشکیان گفت اگر قرار است با گشت ارشاد برخورد شود، باید با «وضع نامناسب» آن خبرنگار هم برخورد شود.

من یک نفرم، یکی از بی‌شمار زنان شهر

این تحولات همزمان شده است با کارزار زنان ایرانی در شبکه‌های اجتماعی که بدون ترس از فشار و سرکوب حکومت، تصاویر خود را بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی با متن مشترک «من یک نفرم یکی از بی‌شمار زنان شهر» منتشر می‌کنند.

این در حالی است که فشارها برای تحمیل حجاب اجباری از سوی نهادهای حکومتی ادامه دارد.

برای نمونه، آرزو بدری زن جوانی که روز اول مرداد و هنگامی ‌که بعد از اتمام کار در شهرستان نور استان مازندران با خواهرش به سوی خانه می‌رفت، با ایست-بازرسی پلیس مواجه شد و بر اثر این تیراندازی پلیس از ناحیه کمر هدف اصابت گلوله قرار گرفت و نخاع و ریه‌اش آسیب جدی دید.

گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی از آن است که برای خودرویی که آرزو بدری سرنشین آن بود، به اتهام رعایت نشدن حجاب اجباری از سوی سرنشینان، «حکم توقیف» صادر شده بوده و پلیس از در عقب سمت راننده به خودرو شلیک کرده است.

بسیاری از کاربران در این کارزار، این بار نه تنها تلاشی برای پوشاندن صورت خود نکردند، بلکه با هویتی آشکار، مخالفت خود را با حجاب اجباری به نمایش گذاشتند.

پیش‌تر برخی از زنان به واسطه انتشار تصاویرشان در شبکه‌های اجتماعی بازداشت شده و در برخی موارد اعترافات اجباری آنها از رسانه‌ها پخش شده است.

بسیاری از زنان و دخترانی که در این کارزار شرکت کرده‌اند از هشتگ مهسا امینی نیز استفاده کرده‌اند.

انتشار این تصاویر از آن رو اهمیت دارد که جمهوری اسلامی پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» که در پی جان باختن مهسا ژینا امینی به راه افتاد، بار دیگر فشارها را علیه زنان ایرانی برای اعمال حجاب اجباری افزایش داد.

در جریان خیزش سراسری «زن، زندگی، آزادی» بسیاری از زنان و دختران روسری‌های خود را از سر برداشتند و برخی نیز آنها را در خیابان‌ها آتش زدند.

این اولین بار نیست که کارزارهایی در شبکه‌های اجتماعی علیه حجاب اجباری به راه می‌افتد.

پیش از جان باختن مهسا ژینا هم در تیرماه ۱۴۰۱، فعالان و گروه‌های مخالف حجاب اجباری کارزار گسترده خود با عنوان «حجاب بی‌حجاب» را در چارچوب نافرمانی مدنی و به منظور مخالفت عملی با حجاب اجباری و برخوردهای خشونت‌آمیز حکومتی آغاز کردند.

در آن زمان، محمدمهدی حسینی‌ همدانی، امام جمعه کرج و نماینده خامنه‌ای در استان البرز، درباره کارزار «من محجبه و مخالف گشت ارشادم» که در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاده بود، گفت: «دشمن چون در برنامه‌هایی که برای ۲۱ تیر ماه (روز عفاف و حجاب) داشت پیروز نشد، امروز این پویش را راه انداخته است.»

علاوه بر پویش «من محجبه و مخالف گشت ارشادم» که از سوی زنان محجبه به راه افتاده بود، کارزار دیگری نیز با عنوان «مخالف حجاب اجباری هستیم» با شعار «در این اتحاد همراه شوید» در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاد.

در اسفندماه ۱۴۰۲ نیز پس از آن که گروهی از حامیان حکومت به صورت هماهنگ از عبارت «‌سلیطه» برای خطاب کردن زن معترض در ویدیوی حمله یک آخوند به زنی درمانگاه قم استفاده کردند، فعالان زنان و طیف وسیعی از کاربران رسانه‌های اجتماعی با هشتگ «ما سلیطه‌ایم» به این اقدام واکنش نشان دادند.

فعالان زنان و بسیاری از کاربران تاکید کردند که با هشتگ «ما سلیطه‌ایم» قصد دارند مقابل «یک سنت تاریخی» علیه زنان بایستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها