دنیای اقتصاد: ۲۶ میلیون ایرانی فقیر و ۵ میلیون نفر به‌شدت فقیرند

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۱۹

روزنامه دنیای اقتصاد خبر داد خط فقر خانواری سه نفره در تهران در سال جاری حدود ۲۰ میلیون تومان است. این رسانه به نقل از کارشناسان اقتصادی، تاکید کرد حدود ۲۶ میلیون نفر از ایرانیان توانایی برآورده کردن نیازهای اساسی خود را ندارند.

این رسانه روز دوشنبه ۱۹ ‌شهریور به نقل از هادی موسوی نیک، عضو هیات علمی مرکز پژوهش‌های مجلس، نوشت که در حال حاضر نرخ فقر در ایران معادل ۳۰ درصد است.

این نرخ به معنای آن است که حدود ۲۶ میلیون نفر از ایرانیان دچار فقرند و توانایی برآورده کردن نیازهای اساسی خود را ندارند.

موسوی نیک نرخ «فقر شدید» در ایران را حدود پنج درصد عنوان کرد که برابر با جمعیتی حدود پنج میلیون نفر است.

این اصطلاح شامل افرادی می‌شود که توانایی برآورده کردن «نیازهای غذایی» خود را هم ندارند.

احمد میدری، وزیر کار و رفاه اجتماعی هم اخیرا این آمار را تایید کرده و گفته بود در وضعیت فقر شدید، اگر فرد همه درآمدش را هم خرج کند، نمی‌تواند نیاز خوراکش را تامین کند.

موسوی نیک یادآوری کرد که اطلاعات زیادی از این افراد در دسترس نیست.

فروردین امسال، روزنامه هم‌میهن به نقل از واحدهای صنفی گزارش داده بود که دزدی مواد غذایی از فروشگاه‌های ایران افزایش یافته و گرانی‌ها و افزایش گرسنگی در میان مردم از دلایل آن است.

در سال‌های اخیر، به دلیل ناکارآمدی حکومت در اداره اقتصادی کشور، گرانی کالاهای اساسی و فقر شدیدا در ایران افزایش یافته است.

رسانه‌های ایران در این مدت بارها با انتشار گزارش‌هایی نسبت به افزایش فقر و گسترش سوءتغذیه در استان‌های مختلف هشدار داده‌اند.

با این حال، رهبران جمهوری اسلامی تاکنون به این گزارش‌ها توجه چندانی نکرده‌اند.

موسوی نیک در نشست نقد و نظر دنیای اقتصاد، همچنین گفت که درحال حاضر، بسیاری از ایرانیان دو هزار و ۱۰۰ کالری مورد نیاز روزانه خود را دریافت نمی‌کنند.

او پیش‌تر گفته بود ۵۷ درصد ایرانیان که ۱۴/۵ میلیون نفرشان «بچه» هستند، سوءتغذیه دارند و کالری مورد نیاز خود را دریافت نمی‌کنند.

زهرا کاویانی، دیگر عضو هیات علمی مرکز پژوهش‌های مجلس، هم در این نشست به بررسی روند تغییرات نرخ فقر در دو دهه اخیر پرداخت و گفت از یک سال پس از وقوع انقلاب ۵۷ تاکنون فقر در ایران سیر صعودی داشته است.

به گفته او، طی چهار سال اخیر و پس از شروع فاز دوم تحریم‌ها، نرخ فقر ثابت مانده و به «نرخ تعادلی» حدود ۳۰ درصد رسیده است.

کاویانی با تاکید بر اینکه تغییر نرخ فقر تعادلی «به سادگی امکان‌پذیر نیست»، گفت: «در سال‌های گذشته همچنین شکاف نرخ فقر بیشتر و امکان آنکه فقرا بتوانند از دام فقر خارج شوند کمتر شده است. در نهایت می‌توان گفت فقر در چند سال گذشته در ایران تعمیق یافته است.»

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد گزارش داده بود ۴۱ درصد از ایرانیان در سال ۲۰۲۱ با ناامنی غذایی شدید یا متوسط مواجه بوده‌اند.

بر اساس گزارش امنیت غذایی فائو، هزینه تهیه یک رژیم غذایی سالم در ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی، از معادل چهار دلار در روز فراتر رفت و به این ترتیب ۳۶ میلیون نفر از ایرانیان در آن سال، امکان برخورداری از یک رژیم غذایی سالم را نداشتند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها