مورگان اورتگاس، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه آمریکا
اختصاصی

انتقاد مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا از سیاست بایدن در قبال جمهوری اسلامی

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۶

مورگان اورتگاس، سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا در مصاحبه‌ای اختصاصی با ایران‌اینترنشنال، از رویکرد دولت بایدن در قبال جمهوری اسلامی انتقاد کرد و اتخاذ رویکردی سخت‌گیرانه‌تر از سوی واشینگتن را برای جلوگیری از دست‌یابی تهران به سلاح هسته‌ای ضروری دانست.

اورتگاس که یکی از منتقدان سرسخت مداخلات منطقه‌ای، نقض حقوق بشر و جاه‌طلبی‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی بوده است، هشدار داد اگر اقدامی جدی صورت نگیرد، حکومت ایران به سلاح اتمی دست می‌یابد.

او در مصاحبه با آرش علایی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال تاکید کرد: «با ادامه مسیر فعلی [از سوی واشینگتن]، رژیم ایران در دولت بعدی به سلاح هسته‌ای دست خواهد یافت، مگر این‌که ما رییس‌جمهوری داشته باشیم که توان توقف آن را داشته باشد.»

اورتگاس افزود هر کسی که در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده پیروز می‌شود، باید «برخی تصمیمات بسیار جدی و بسیار سخت» را در خصوص جمهوری اسلامی و برنامه هسته‌ای آن اتخاذ کند.

یافته‌های تازه‌ترین گزارش محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حاکی از آن است که جمهوری اسلامی میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده خود را افزایش داده است.

بر اساس این گزارش، حکومت ایران در حال حاضر بیش از ۱۴۲ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی در اختیار دارد که در مقایسه با گزارش پیشین آژانس بین‌المللی در بهمن‌ماه سال گذشته، جهشی ۲۰ کیلوگرمی را نشان می‌دهد.

اورتگاس در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و در فاصله سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ به عنوان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا فعالیت می‌کرد.

اورتگاس همچنین به سیاست «فشار حداکثری» ترامپ پرداخت و افزود این سیاست با کاهش قابل توجه صادرات نفتی، جمهوری اسلامی را به زانو درآورد و اقتصاد ایران را فلج کرد.

به گفته سخنگوی پیشین وزارت خارجه ایالات متحده، سیاست ترامپ تلاش‌های جمهوری اسلامی برای تامین مالی تروریسم و توسعه برنامه‌ هسته‌ای و موشک بالستیک را ناکام می‌گذاشت.

اورتگاس اعلام کرد: «ما توانایی ایران برای صادرات نفت را از بازار حذف کردیم ... [برای همین] آن‌ها به سمت بازار سیاه رفتند، اما به دلیل این‌که ما به صورت هم‌زمان نفت ایران را تحت تحریم قرار دادیم و صادرات انرژی آمریکا را آزاد کردیم، توانستیم قیمت نفت را پایین نگه داریم.»

او از کاهش اقدامات سخت‌گیرانه علیه تهران در دوره بایدن ابراز تاسف کرد و افزود دولت کنونی ایالات متحده نتوانسته تحریم‌های تهران را با همان شدت پیشین اعمال کند و این رویکرد، فشارهای اقتصادی بر روی جمهوری اسلامی را کاهش داده است.

به گفته اورتگاس، سیاست بایدن همچنین حکومت ایران را قادر ساخته به «تامین مالی و تجهیز گروه‌های تروریستی در سراسر خاورمیانه» ادامه دهد.

او ضمن اشاره به تنش‌های اخیر و حملات به مواضع اسرائیل و آمریکا در خاورمیانه، جمهوری اسلامی را مسئول بی‌ثبات کردن منطقه از طریق «پشتیبانی از جنگ‌های نیابتی و فعالیت‌های تروریستی» دانست.

اعضای حماس ۱۵ مهر سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.

اسرائیل در واکنش به این تهاجم، عملیات نظامی گسترده‌ای را در نوار غزه آغاز کرد که در نتیجه آن به گزارش وزارت بهداست غزه تاکنون بیش از ۳۵۰۰ نفر کشته شده‌اند.

حزب‌الله، از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، در حمایت از حماس وارد این مناقشه شد و درگیری‌های شدید و مرگبار در غزه و همچنین مرز اسرائیل و لبنان در طول هشت ماه گذشته ادامه داشته است.

اورتگاس در مصاحبه با ایران‌اینترنشنال اضافه کرد: «این پهپادهای ساخت ایران بودند که جان سه سرباز آمریکایی را در اردن در ماه ژانویه گرفتند ... حوثی‌ها هر هفته از موشک‌های بالستیک [ساخت ایران] برای حمله به کشتی‌های آمریکایی استفاده می‌کنند.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۰ آبان ۱۴۰۲ بر ضرورت توقف صدور نفت و ارزاق به اسرائیل تاکید کرد و از دولت‌های اسلامی خواست با اسرائیل همکاری اقتصادی نکنند.

در پی اظهارات خامنه‌ای، حوثی‌ها حملات خود را به کشتی‌های بین‌المللی در دریای سرخ، تنگه باب‌المندب و خلیج عدن آغاز کردند و امنیت دریانوردی را در منطقه به خطر انداختند.

تظاهرات حوثی‌های یمن در حمایت از فلسطین، صنعا، ۲۵ خرداد

اورتگاس با اشاره به برگزاری انتخابات آتی ریاست‌جمهوری آمریکا در تاریخ ۱۵ آبان و احتمال پیروزی ترامپ در آن گفت می‌توان انتظار داشت او مجددا سیاست فشار حداکثری را علیه تهران در پیش گیرد.

این مقام پیشین وزارت امور خارجه ایالات متحده اتخاذ چنین رویکری را برای جلوگیری از دست‌یابی حکومت ایران به سلاح هسته‌ای ضروری خواند.

او افزود: «ترامپ به صراحت گفته است تحت نظارت او، ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت و این بدان معنا است که همه گزینه‌ها روی میز است.»

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری پیشین آمریکا و نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات آتی این کشور

اورتگاس بر لزوم حمایت از مردم ایران، به‌ویژه زنان و دخترانی که تحت فشار و سرکوب شدید جمهوری اسلامی هستند، تاکید کرد و گفت: «می‌خواهم زنان ایران، دختران ایران، مردم ایران بدانند که ما با آن‌ها هستیم و آرزوی آزادی آن‌ها را از این رژیم ظالم داریم.»

به گفته او، برخی در غرب اراده و ظرفیت جمهوری اسلامی را برای توسعه برنامه هسته‌ای خود کم‌اهمیت جلوه می‌دهند.

سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه اضافه کرد غنی‌سازی اورانیوم جمهوری اسلامی در زمان ترامپ تنها پنج درصد بود اما این میزان در دولت بایدن به ۸۴ درصد افزایش یافته است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز ۲۸ خرداد اعلام کرد از زمان امضای برجام در سال ۲۰۱۵، برنامه هسته‌ای تهران به طور قابل توجهی توسعه یافته است.

به گفته رافائل گروسی، حکومت ایران قادر به تولید آخرین نسل از سانتریفیوژها، ساخت تاسیسات جدید و دست زدن به اقداماتی «بسیار فراتر از این‌ها» است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
خبرها
گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها