ابراز رضایت خامنه‌ای از مناظره‌های انتخاباتی

شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۲

رهبر جمهوری اسلامی با مسئولان قوه قضاییه دیدار کرد. علی‌ خامنه‌ای در این دیدار از روند تبلیغات تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ابراز رضایت کرد. او در این دیدار که به مناسبت روز قوه قضاییه انجام شد، از قضات خواست به جای حقوق بشر غربی به قوانین داخلی استناد کنند.

خامنه‌ای گفت: «شنیده‌ام بعضی قضات در احکام قضایی خود به مبانی حقوق بشری غرب استناد می‌کنند. آن مبانی، مبانی نادرستی‌ است.»

در سال‌های اخیر رسانه‌ها گاهی از قضاتی نوشته‌‌اند که در تصمیم‌های خود به موازین حقوق بشری و بین‌المللی استناد کرده‌اند؛ از جمله قاضی حشمت رستمی درون کلا که سال ۱۳۹۷ از قضات دادگاه تجدید نظر استان مازندران بوده است.

رستمی درون کلا متولد سال ۱۳۴۷ در بابل است. او قضاوت را در سال ۱۳۷۴ و از جزیره قشم به عنوان قاضی‌ تحقیق آغاز کرده و هم‌اکنون دکتری حقوق‌ بین‌الملل دارد.

با وجود تذکر خامنه‌ای، رویکرد این قاضی و امثال او را نمی‌توان به کل دستگاه قضایی جمهوری اسلامی تعمیم داد.

حشمت رستمی درون کلا

خواسته رهبر جمهوری اسلامی از قضات برای توجه نکردن به مبانی حقوق بشر در حالی است که در حال حاضر اصولا قوانین جمهوری اسلامی که قضات نیز به آن استناد می‌کنند، برگرفته از مبانی فقه اسلامی‌ است و قوانین حقوق بشری غربی، جایی در جمهوری اسلامی ندارند که قاضی بخواهد به آن‌ها استناد کند.

در ساختار جمهوری اسلامی تنها ستادی به نام حقوق بشر وجود دارد که از زیرمجموعه‌های شورای عالی امنیت ملی - مستقر در قوه‌ قضاییه - است. دبیر این ستاد در حال حاضر کاظم غریب‌آبادی است. این ستاد اردیبهشت امسال گزارشی از عملکرد خود منتشر کرد که نشان می‌دهد عمده فعالیت‌های آن در زمینه اقدامات خارجی بوده است.

ستاد حقوق بشر، پیگیر مبادله حمید نوری بود.

رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با ابراز رضایت از برنامه‌های انتخاباتی صداوسیمای جمهوری اسلامی، آن‌ها را «خوب و باعث آشنایی مردم با دیدگاه‌های گوناگون» توصیف کرد.

تنها انتخاباتی که مناظرات آن به صورت دو-به-دو و مشابه نمونه‌های جهانی مناظره برگزار شد، انتخابات سال ۱۳۸۸ بود. مناظراتی که خامنه‌ای را راضی نکرد.

او در اولین نماز جمعه پس از برگزاری انتخابات و در روز ۲۹ خرداد ۱۳۸۸ گفت: «بخش معیوب قضیه، بنده را ناخرسند کرد؛ متاثر شدم. برای طرفداران نامزدها هم آن بخش‌های معیوب، آن تعریض‌ها، آن تصریح‌ها، التهاب‌آور و نگران‌کننده بود که البته از هر دو طرف هم بود.»

رهبر جمهوری اسلامی در دیدار امروز خود با مقام‌های قضایی خطاب به نامزدها گفت: «مباحث نامزدها در تلویزیون یا اظهارات دیگر آن‌ها موجب نشود که یک نامزد برای غلبه بر رقیب، حرف دشمن‌پسند و دشمن شادکن بزند.»

تاکنون سه دور میزگرد که صدا و سیما آن را مناظره انتخاباتی می‌نامد، برگزار شده است.

نظرسنجی مرکز افکارسنجی جهاد دانشگاهی نشان داده بیش از ۷۳ درصد مردم مناظره اول را تماشا نکردند.

تاکنون به جز اتفاقی که در برنامه میزگرد فرهنگی شبکه دو سیما با حضور مسعود پزشکیان رخ داد و طی آن محمد فاضلی، مشاور پزشکیان، در میانه برنامه زنده صندلی خود را ترک کرد و تجهیزات میکروفونش را پرتاب کرد، اتفاق ویژه‌ای در برنامه‌های تبلیغاتی رخ نداده است.

روند برگزاری میزگرد‌ها با عنوان مناظره، کنترل شده است و در آن نامزدها به جای رویارویی دو-به-دو، به سوالات از پیش طراحی شده پاسخ می‌دهند؛ هر چند طی سه برنامه اخیر، نامزدها بعضا به هم طعنه‌هایی زده‌اند.

از جمله مصطفی پورمحمدی که افزایش فروش نفت ادعایی از سوی محمدباقر قالیباف و سایر نامزدهای اصول‌گرا را ناشی از نبود دونالد ترامپ در سمت ریاست جمهوری آمریکا دانست.

در سومین مناظره نیز علیرضا زاکانی چندین بار به سابقه امنیتی پورمحمدی طعنه زد و از او سوال کرد که آیا از اقدامات گذشته خود توبه کرده است؟

در یک برنامه تلویزیونی نیز زاکانی خاطره‌ای از دیدار با خامنه‌ای در جریان تصویب برجام نقل کرد که دفتر رهبر جمهوری اسلامی خیلی زود به آن واکنش نشان داد و اعلام کرد «هر گونه نقل قولِ غیر مستند به اسناد موجود و مکتوب از بیانات و اظهار نظرهای» خامنه‌ای و «اکتفا به برداشت‌های شخصی و دریافت‌های شفاهی» از سخنان او یا مسئولان دفترش، «فاقد اعتبار و استناد» است.

کمتر از یک هفته به برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در روز جمعه هشتم تیر ماه ۱۴۰۳ زمان باقی‌ است.

شش نامزد تایید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان هنوز نتوانسته‌اند تنور انتخابات را مثل سال‌های ۱۳۸۸، ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ گرم کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
اقتصاد و بازار
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها