پوتین در آستانه سفر به کره شمالی: روابطی را شکل می‌دهیم که غرب نتواند آن را کنترل کند

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۹

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، روز سه‌شنبه ۲۹ خرداد، در آستانه سفر به پیونگ یانگ، در یادداشتی تاکید کرد که روسیه و کره شمالی روابط تجاری و امنیتی خود را به شکلی گسترده‌تر خواهند کرد که غرب نتواند آن را کنترل کند. پوتین پس از سفر به کره شمالی، به ویتنام خواهد رفت.

او در این یادداشت، که در «رودونگ سین‌ مون» ارگان حزب حاکم کارگران کره شمالی منتشر شد، گفت که دو کشور در ۷۰ سال گذشته روابط و همکاری‌های خوبی بر اساس برابری، احترام متقابل و اعتماد ایجاد کرده‌اند.

پوتین نوشت: «ما مکانیسم‌های جایگزین تجارت و شهرک‌سازی‌های متقابل را توسعه خواهیم داد که تحت کنترل غرب نیستند و به‌طور مشترک در برابر محدودیت‌های یکجانبه غیرقانونی مقاومت می‌کنند.»

او افزود: «ما در عین حال بنایی با امنیت برابر و غیرقابل تقسیم در اوراسیا خواهیم ساخت.»

او از کره شمالی برای حمایت از آنچه روسیه عملیات نظامی ویژه خود در اوکراین می‌نامد تشکر کرد و قول داد که از تلاش‌های پیونگ یانگ برای دفاع از منافع خود علی‌رغم آنچه «فشار، باج‌خواهی و تهدیدهای نظامی آمریکا» خواند، حمایت کند.

این یادداشت یک روز پس از آن منتشر شد که دو کشور اعلام کردند پوتین برای اولین بار در ۲۴ سال گذشته به مدت دو روز به کره شمالی سفر خواهد کرد.

این سفر از روز سه‌شنبه ۲۹ خرداد آغاز می‎‌شود و در جریان آن، از جمله آندری بلوسف وزیر دفاع، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه، وزیران منابع طبیعی، بهداشت، حمل و نقل و روسای آژانس فضایی روسیه و راه آهن روسیه ولادیمیر پوتین را همراهی خواهند کرد.

یوری اوشاکوف، دستیار و مشاور سیاست خارجی پوتین گفت که روسیه و کره شمالی ممکن است در طول این سفر توافقنامه همکاری‌هایی را امضا کنند که شامل امور امنیتی نیز می‌شود.

او گفت که این توافق علیه هیچ کشور دیگری نخواهد بود، اما «چشم‌انداز همکاری‎‌های بیشتری را ترسیم می‌کند و با در نظر گرفتن آنچه در سال‌های اخیر بین روسیه و کره شمالی در زمینه سیاست بین‌الملل اتفاق افتاده، امضا خواهد شد.

اوشاکوف به خبرنگاران گفت که این دیدار شامل گفتگوهای انفرادی بین دو رهبر و همچنین کنسرت جشن، پذیرایی دولتی، نگهبانان افتخاری، امضای اسناد و انتشار بیانیه‌ای مطبوعاتی خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، تصاویر ماهواره‌ای تجاری نشان می‌دهد که کره شمالی قبل از این سفر در حال آماده شدن برای رژه نظامی احتمالی در مرکز شهر پیونگ یانگ بوده است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه، ۲۸ خرداد، بار دیگر گفت که کره شمالی «ده‌ها موشک بالستیک و بیش از ۱۱ هزار کانتینر مهمات» را برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه ارسال کرده است.

او گفت که پوتین در چند ماه گذشته «به‌شدت مستاصل» شده است و به ایران و کره شمالی چشم دوخته تا تجهیزات از دست رفته در میدان نبرد را جبران کنند.

مسکو و پیونگ یانگ انتقال تسلیحات از کره شمالی به روسیه را رد کرده‌اند.

ویکتور چا، یک مقام سابق امنیت ملی ایالات متحده که اکنون در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی کار می‌کند، به رویترز گفت که این نشست بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت ملی ایالات متحده از زمان جنگ کره است.

او روز دوشنبه در گزارشی نوشت: «این رابطه که عمیقاً ریشه در تاریخ دارد و با جنگ در اوکراین دوباره تقویت شده است، امنیت اروپا، آسیا و ایالات متحده را تضعیف می‌کند.»

او از واشینگتن خواست تا با اروپا و سایر شرکای خود برای افزایش فشار اقتصادی و دیپلماتیک بر پیونگ یانگ، تعامل با چین و راه‌اندازی یک کمپین بزرگ حقوق بشری و اطلاعاتی برای پر کردن جای خالی رسانه‌های خارجی در کشور منزوی کره شمالی کار کند.

کره شمالی از سال ۲۰۰۶ به‌دلیل برنامه‌های موشکی بالستیک و هسته‌ای خود تحت تحریم‌های سازمان ملل بوده است.

در چند سال گذشته اعضای ثابت شورای امنیت بر سر نحوه برخورد با پیونگ یانگ اختلاف نظر داشته‌اند. روسیه و چین می‌گویند تحریم‌های بیشتر کمکی به حل بحران نخواهد کرد و خواهان کاهش چنین اقداماتی هستند. آنها پیشنهاد کردند که برخی از تحریم‌ها در دسامبر ۲۰۱۹ برداشته شود، اما هرگز پیش‌نویس قطعنامه خود را به رای‌گیری نگذاشتند.

در ماه مه ۲۰۲۲، چین و روسیه تلاش‌ها به رهبری ایالات متحده برای اعمال تحریم‌های بیشتر سازمان ملل علیه کره شمالی را به‌دلیل آزمایش مجدد موشک‌های بالستیک این کشور وتو کردند.

روسیه در ماه مارس سال جاری تمدید ماموریت هیات کارشناسان نظارت بر اجرای تحریم‌های سازمان ملل بر کره شمالی را وتو کرد.

چین و روسیه می‌گویند مانورهای نظامی مشترک ایالات متحده و کره جنوبی، پیونگ یانگ را تحریک می‌کند. در مقابل، واشینگتن پکن و مسکو را متهم می‌کند که با محافظت از کره شمالی در برابر تحریم‌های بیشتر، این کشور را جسورتر کرده‌اند.

سفر به ویتنام و خشم آمریکا

پوتین پس از کره شمالی، به ویتنام سفر خواهد کرد. این سفر نیز ناخرسندی عمیق آمریکا را به همراه داشته است.

رسانه‌های دولتی ویتنام و روسیه روز دوشنبه ۲۸ خرداد اعلام کردند که رییس‌جمهوری روسیه این هفته از هانوی بازدید خواهد کرد. این رسانه‌ها همچنین بر وفاداری ویتنام تحت حاکمیت حزب کمونیست به روسیه تاکید کردند.

این سفر پس از آن صورت می‌گیرد که ویتنام از شرکت در نشست صلح اوکراین در آخر هفته گذشته در سوئیس خودداری حال آنکه اوایل هفته گذشته معاون وزیر امور خارجه خود را به نشست بریکس در روسیه فرستاد.

ایالات متحده که سال گذشته روابط با هانوی را ارتقا داد و اکنون شریک تجاری اصلی ویتنام است، به این سفر به‌تندی واکنش نشان داد.

سخنگوی سفارت آمریکا در هانوی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر این سفر بر روابط ویتنام با ایالات متحده به رویترز گفت: «هیچ کشوری نباید به پوتین بستری برای توجیه جنگ تجاوزکارانه خود بدهد و بگذارد او جنایات خود را عادی کند.»

این سخنگو با اشاره به حمله پوتین به اوکراین افزود: «اگر او بتواند آزادانه سفر کند، می‌تواند نقض آشکار قوانین بین‌المللی از سوی روسیه را عادی کند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
گفت‌وگوی ویژه
تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها