طرح احتمال «توطئه خارجی» در سقوط بالگرد رئیسی از سوی روزنامه جمهوری اسلامی

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۰۳

روزنامه «جمهوری اسلامی» چاپ تهران، به بررسی گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال وجود «توطئه خارجی» در سقوط بالگرد و مرگ ابراهیم رئیسی و همراهانش پرداخت.

این روزنامه روز پنج‌شنبه سوم خرداد در مطلبی تحلیلی نوشت هر چند در ابتدا تصور بر این بود که شرایط جوی باعث سقوط بالگرد شده اما: «اکنون تمام ذهن‌ها مشغول گمانه‌های پررنگ درباره "توطئه بودن حادثه" است.»

جمهوری اسلامی با اشاره به محل وقوع حادثه در نزدیکی مرز ایران و جمهوری آذربایجان، تاکید کرد که «استقرار امکانات نظامی، اطلاعاتی و مخابراتی اسرائیل در جدار مرزی جمهوری آذربایجان، احتمال دست داشتن اسرائیل را در سقوط بالگرد رئیسی» پررنگ می‌کند.

پیش از این یک مقام اسرائیلی به خبرگزاری رویترز گفته است اسرائیل در سقوط بالگرد رئیسی که منجر به مرگ او و هیات همراهش شد، دخالتی نداشته است.

این مقام اسرائیلی که نامش فاش نشده، گفته است: «ما نبودیم.»

در بخشی از مطلب روزنامه جمهوری اسلامی آمده است: «اینکه از سه بالگرد ایرانی در حال بازگشت از منطقه مرزی به سوی تبریز فقط بالگرد حامل رئیسی دچار حادثه شد، می‌تواند ارتباطش با عوامل جوی را منتفی و احتمال توطئه را تقویت کند.»

این گزارش با استناد به اظهار‌نظر بعضی متخصصان فنی که گفته‌اند «ابتدا بالگرد در هوا منفجر شده و سپس سقوط کرده است» خبر داد: «در این فرض، ماجرا می‌تواند ناشی از مداخلات بیرونی یا درون بالگرد باشد.»

روزنامه جمهوری اسلامی فرض سوم را در زمینه احتمال وجود توطئه خارجی در سقوط بالگرد، ایجاد «اختلال و از کار افتادن تجهیزات راداری و ناوبری» آن خواند.

در ادامه این فرض آمده است: «در این فرض هم احتمال توطئه وجود دارد و تمام این موارد را می‌توان ناشی از عوامل بیرونی دانست.»

این در حالی است که یک مقام ارشد دولت جو بایدن به شبکه ان‌بی‌سی نیوز گفته است «هیچ دخالت خارجی‌ای» در سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئيسی وجود نداشته است.

این مقام اظهارات محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی را مبنی بر نقش آمریکا در این سقوط به دلیل تحریم فروش قطعات هوانوردی، «مضحک» خواند.

مطلب روزنامه جمهوری اسلامی در انتها بر «ضعف اساسی تدبیرکنندگان امور سفر رئیسی و بی‌توجهی‌شان به نکات ایمنی»، «ضعف ناوبری ایران» و نیز «ضعف شدید در بخش تامین امنیت در برابر توطئه‌های خارجی» تاکید کرد.

روزنامه هم‌میهن نیز در سرمقاله روز پنج‌شنبه سوم خرداد خود با عنوان «ضعف‌های ادامه‌دار» به انتقاد از عملکرد حکومت در «اطلاع‌رسانی نادرست و ابهام‌آمیز» و خودداری از «توضیح چرایی» سانحه سقوط بالگرد رئیسی و همراهانش پرداخت.

این رسانه، گزارش مستقیم روزنامه‌نگاران ترکیه از محل سقوط و حضور نیروهای مردمی موتورسوار در محل حادثه پیش از نیروهای رسمی را از جمله این ابهامات خواند.

احتمال حضور اضافه بر ظرفیت سرنشینان بالگرد و استفاده از مسیر کوهستانی به‌جای حرکت بر فراز جاده اصلی از دیگر احتمالاتی است که هم‌میهن در سرمقاله خود به آن‌ها پرداخت.

هم‌زمان چاک شومر، سناتور دموکرات آمریکا گفت مقام‌های امنیتی به او گفته‌اند «هیچ مدرکی دال بر کار نادرست» در سقوط بالگرد رئیسی وجود ندارد.

او افزود بالگرد در هوای بسیار بد و مه‌آلودی در شمال غرب ایران سقوط کرد: «بنابراین به نظر یک تصادف است اما هنوز به طور کامل در حال بررسی است.»

مطرح شدن احتمال «توطئه خارجی» در سقوط بالگرد حامل رئیسی در شرایطی است که در ماه‌های اخیر تنش‌ها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل افزایش یافته و پس از کشته شدن یک مقام ارشد نیروی قدس در سوریه، سپاه پاسداران برای اولین بار به اسرائیل حمله کرد.

ویدیوی رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد یکی از شهروندان اسرائیل بنری در شهر تل‌‌آویو نصب کرده که روی آن به زبان عبری نوشته شده: «ما هم از مرگ جلاد تهران خوشحالیم.»

از سوی دیگر گیلاد اِردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد از اقدام شورای امنیت در اعلام یک دقیقه سکوت به مناسبت کشته شدن رئیسی انتقاد کرد و آن را یک رسوایی خواند.

اردان گفت: «این شورا که هیچ اقدام واقعی‌ای برای آزادی گروگان‌های ما [در نوار غزه] انجام نداده، سر خود را در برابر مردی خم کرد که مسوول کشتار و قتل هزاران نفر در ایران، اسرائیل و سراسر جهان است.»

او به طعنه پرسید: «آیا شورای امنیت برای گرامی‌داشت هیتلر یک دقیقه سکوت خواهد کرد؟»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
جهان‌نما
خبرها
تیتر اول با نیوشا صارمی

شنیداری

پادکست‌ها