پاسخ تهران به «نگرانی شدید» ۳ کشور اروپایی: تشدید فعالیت هسته‌ای ما زیر نظر آژانس است

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۱

سخنگوی‌ وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به بیانیه مشترک آلمان، فرانسه و بریتانیا درباره افزایش فعالیت‌های هسته‌ای تهران، گفت که تصمیم اخیر برای فعال‌سازی شمار بیشتری از سانتریفیوژهای پیشرفته، در چارچوب حقوق مصرح اعضای معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای (ان‌پی‌تی) است.

اسماعیل‌ بقائی سه‌شنبه ۲۰ آذر، ساعاتی پس از انتشار بیانیه سه کشور اروپایی، موارد مطرح‌شده در این بیانیه را رد کرد و گفت: «اقدامات ایران با اطلاع‌رسانی مقتضی و تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام گرفته است. مایه تاسف است که سه کشور اروپایی بدون توجه به دستاوردهای سفر مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی به تهران که می‌توانست مبنایی برای تقویت همکاری‌ در آینده باشد، بر رویکرد غیرسازنده خود اصرار ورزیده و اقدام به تصویب قطعنامه‌ علیه ایران کردند.»

بقایی همچنین با اشاره به نشست اخیر معاونان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و سه کشور اروپایی افزود: «جمهوری اسلامی همچنان به تعامل سازنده مبتنی بر احترام متقابل باور دارد، اما به هرگونه رفتار تقابلی و غیرقانونی در چارچوب حقوق قانونی خود و به نحو مقتضی پاسخ می‌دهد.»

او گفت: «آنچه باعث وضعیت کنونی در مورد اجرای برجام شده است، نه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای و گام‌های جبرانی ایران، بلکه خروج یکجانبه یک عضو و قصور سه عضو اروپایی از اجرای تعهدات خود است.»

سه کشور اروپایی: اقدامات جمهوری اسلامی به‌شدت نگران‌کننده است

پیشتر در روز سه‌شنبه ۲۰ آذر، آلمان، بریتانیا و فرانسه اعلام کردند نسبت به افزایش ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی «به شدت نگران» هستند و از تهران می‌خواهند که اقدامات در این زمینه را متوقف کند.

فرانسه، بریتانیا و آلمان، آخرین اقدامات ایران را با هدف افزایش قابل توجه میزان تولید اورانیوم غنی‌شده به ۶۰ درصد در مرکز غنی‌سازی زیرزمینی فردو محکوم کردند.

رافائل گروسی، رییس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمعه ۱۶ آذر به خبرگزاری رویترز گفت که ایران ظرفیت تولید اورانیوم بسیار غنی‌شده خود را به شدت افزایش می‌دهد و به آستانه لازم برای ساخت بمب اتمی نزدیک می‌شود.

او تخمین زد مقدار اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد که ایران اکنون دارد، اگر تا ۹۰ درصد خالص شود، برای تولید چهار بمب اتمی کافی است.

در بیانیه مشترک جدید سه کشور اروپایی آمده است: «ما همچنین بسیار نگران هستیم از این که ایران توانایی‌های غنی‌سازی خود را افزایش داده و تعداد سانتریفیوژهای مورد استفاده را بیشتر کرده است.»

این کشورها که از امضاکنندگان توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی موسوم به برجام هستند، تاکید کردند که اقدامات تهران این توافق را از بین برده و ذخایر اورانیوم بسیار غنی‌شده ایران دیگر «هیچ توجیه مدنی معتبری» ندارد.

در بیانیه دولت‌های لندن، پاریس و برلین آمده است: «ما از ایران می‌خواهیم که این اقدامات را لغو کند و فورا به تشدید تنش‌های هسته‌ای خود پایان دهد.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تازگی خبر داد که جمهوری اسلامی قبل از این ماهانه حدود پنج تا هفت کیلوگرم اورانیوم با غنای تا ۶۰ درصد تولید می‌کرد اما اکنون این میزان به‌طور قابل‌ توجهی افزایش یافته است.

گروسی در پاسخ به این پرسش که میزان تولید ماهانه اورانیوم با غنای تا ۶۰ درصد ایران چقدر بیشتر از پنج تا هفت کیلوگرم می‌شود، به خبرگزاری رویترز گفت: «شاید هفت یا هشت برابر، یا حتی بیشتر.»

غنی‌ کردن اورانیوم در سطح ۶۰ درصد از نظر فنی بسیار نزدیک به غنی‌ کردن اورانیوم در سطح ۹۰ درصد است که برای تولید بمب اتمی مورد نیاز است.

آبان‌ ماه امسال، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران سفر کرد و در حالی که خبرهایی درباره حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی مطرح بود، در نشست خبری مشترک با محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «حمله به تاسیسات اتمی غیرقانونی است و نباید انجام شود.»

بر اساس آخرین گزارش‌ محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی به آژانس اطلاع داده قصد دارد سانتریفیوژهای بیشتری برای غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات هسته‌ای فردو و نطنز نصب کند.

شورای حکام آژانس اول آذر به پیشنهاد بریتانیا، فرانسه و آلمان، قطعنامه‌ای علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی به تصویب رساند که خشم مقام‌های حکومت ایران را برانگیخت.

این قطعنامه بر لزوم همکاری فوری تهران با آژانس تاکید دارد و در آن از گروسی خواسته شده است گزارشی جامع از روند برنامه هسته‌ای حکومت ایران تهیه کند.

برنامه هسته‌ای تهران از آن زمان شتاب گرفته و هر چند حکومت ایران تمایل به دست‌یابی به بمب اتمی را انکار می‌کند اما اخیرا و پس از حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی، تهدید کرده که ممکن است دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهد.

بر اساس گزارش آژانس، جمهوری اسلامی میزان غنی‌سازی اورانیوم خود را به طور قابل توجهی افزایش داده است.

گیدون سعار، وزیر امور خارجه اسرائیل، پنج‌شنبه ۱۵ آذر دست‌یابی احتمالی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای را «وحشتناک» خواند و گفت این احتمالا آخرین فرصت جامعه جهانی برای جلوگیری از وقوع چنین رویدادی است.

از زمان روی کار آمدن پزشکیان به عنوان رییس‌جمهوری نزدیک به اصلاح‌طلبان، تهران تمایل خود را برای از سرگیری مذاکرات به منظور احیای توافق هسته‌ای ابراز کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها