روزنامه اعتماد با بررسی اطلاعات موجود در خصوص دادههای نرخ فقر نوشت افزایش ۱۰ درصدی نرخ فقر در دو سال به معنی افزایش حدود هشت میلیون نفر به تعداد فقرا در کشور است.
به نوشته اعتماد احتمال ورود غیرفقرا به زیر خط فقر افزایش داشته و ظرفیت تامین منابع بودجه از جمعیت غیرفقرا کم شده است.
این روزنامه در شماره روز دوشنبه خود در مطلبی با عنوان «بودجه ۱۴۰۳؛ ناتوان از فقرزدايی» با استناد به تحليل مركز پژوهشهای مجلس از امكانات بودجه برای مقابله با فقر نوشته بعد از سال ۱۳۹۶ حدود ۵۰ درصد نسبت به گذشته به جمعیت فقرا افزوده شده است.
اعتماد با یادآوری محاسبات مرکز پژوهشهای مجلس که خط فقر مطلق سرانه در سال ۱۴۰۱ را حدود دو میلیون و ۵۶۱ هزار تومان برآورد کرد، نوشت با استفاده از دادههای تورم در سال گذشته، خط فقر سرانه برآوردی برای پایان سال ۱۴۰۲ در حدود سه میلیون و ۷۴۰ هزار تومان است و خط فقر خانوار سه نفره برای سال ۱۴۰۱ حدود پنج میلیون و ۶۳۴ هزار تومان و برای سال گذشته، هشت میلیون و ۲۳۲ هزار تومان برآورد شده است.
در گزارش اعتماد با اشاره به اینکه غیرفقرا در سالهای بعد از سال ۱۳۹۷ به صورت میانگین حدود ۱.۶ برابر خط فقر درآمد داشتهاند و به خط فقر نزدیک شدهاند، تاکید کرده که احتمال ورود غیرفقرا به زیر خط فقر افزایش داشته و ظرفیت تامین منابع بودجه از جمعیت غیرفقرا کم شده است.
سایت «اقتصاد ۲۴» اسفندماه ۱۴۰۲ در گزارشی در خصوص وضعیت فقر در جامعه ایران نوشت: «تقریبا از هر سه ایرانی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد و وقتی ۳۰ درصد از مردم زیر خط فقر قرار دارند، تا پایان سال ۱۴۰۲، این رقم به ۳۷ تا ۴۰ درصد میرسد، چون تورم بالاست و دستمزدها ثابت.»
در بخشی از گزارش روز دوشنبه اعتماد با اشاره به اینکه کارایی بودجههای دولت برای مبارزه با فقر کاهش پیدا کرده، آمده که آنچه از تصویر فقر ایرانیان در دهه ۹۰ به چشم میآید، کاهش رفاه عموم جامعه است.
اعتماد در گزارش مالیاتهای وضع شده در کشور را نامطلوب توصیف کرده و نوشته وضع یک مالیات نامطلوب میتواند به تشدید فقر و افزایش جمعیت فقیر کشور منجر شود.
کاهش سرانه بودجه عمومی کشور موضوع دیگری است که این گزارش به آن پرداخته و نوشته زمانی که سرانه بودجه عمومی کم میشود، بهطور طبیعی اعتبارات تمامی موضوعات بودجهای کم و بیش کاهش مییابد.
اعتماد با استناد به به این آمار که ۳۰ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر قرار گرفته و طبقه متوسط نیز تا حد قابل توجهی به خط فقر نزدیک شدهاند، نوشت: «بعد از سال ۱۳۹۹ بودجه نسبت به جمعیت رویکرد انبساطی داشته تا در نهایت بر اساس دادههای برآوردی در سال ۱۴۰۳ به سطح سال ۱۳۹۰ خواهد رسید و بودجه عمومی برای هر ایرانی در حدود ۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۳ هزینه خواهد کرد.
اما به لحاظ سیاستگذاری برای کاهش فقر در حالی سرانه بودجه عمومی در سال ۱۴۰۳ به سطح ۱۳۹۰ خواهد رسید که جمعیت فقرا در کشور حدود ۱۰ میلیون نفر بیشتر از سال ۱۳۹۰ است.
در سالهای گذشته، در سایه ناکارآمدی جمهوری اسلامی در اداره اقتصادی کشور، گزارشهای بسیاری از افزایش شدید فقر و وضع اقتصادی نامناسب مردم در ایران منتشر شد.
روز ۱۹ فروردین امسال یک روزنامه سراسری چاپ تهران به نقل از واحدهای صنفی گزارش داد که دزدی مواد غذایی از فروشگاههای ایران افزایش یافته و گرانیها و افزایش گرسنگی در میان مردم از دلایل آن است.
روز هفتم فروردین نیز تجارتنیوز در گزارشی از باز شدن پای پای دهه هشتادیها به بازار فروش اعضای بدن خبر داد و نوشت نوجوانان و جوانان ۲۰ ساله، برای تامین نیازهای مالی، کلیه و مغز استخوان خود را میفروشند.