یک روزنامه سراسری چاپ تهران به نقل از واحدهای صنفی گزارش داد که دزدی مواد غذایی از فروشگاههای ایران افزایش یافته و گرانیها و افزایش گرسنگی در میان مردم از دلایل آن است.
حمیدرضا، صاحب یکی از سوپرمارکتهای منطقه بلوار فردوس تهران به روزنامه هممیهن گفته که سرقت از مغازه او در سه، چهار سال گذشته خیلی بیشتر شده است.
او گفت: «این روزها دزدها سن و سال مشخصی ندارند و برخی هم بهدلیل همین گرانی و فقر دزدی میکنند، مثلا ماه پیش مچ یک پیرمرد را درحالیکه قصد سرقت داشت، گرفتم اما وقتی با او صحبت کردم متوجه شدم که واقعا گرسنه است.»
این مغازهدار ادامه داد: «افرادی که دست به دزدی میزنند برای تفریح این کار را انجام نمیدهند. مثلا یکبار خانمی را شناسایی کردیم که تخممرغ دزدیده بود. بعد متوجه شدیم که مسئولیت سه فرزند را برعهده دارد و همسرش را از دست داده است.»
صاحب یک سوپرمارکت که سی سال است در محله دستغیب تهران فعالیت میکند، درباره افزایش سرقت مواد خوراکی از مغازهاش گفت: «هرقدر فقر بیشتر و دست مردم خالیتر شود، دزدی هم بیشتر میشود.»
در سالهای اخیر، به دلیل ناکارآمدی حکومت در اداره اقتصادی کشور، گرانی کالاهای اساسی و فقر شدیدا در ایران افزایش یافته است.
رسانههای ایران در این مدت بارها با انتشار گزارشهایی نسبت به افزایش فقر در استانهای مختلف هشدار دادهاند.
با این حال، رهبران جمهوری اسلامی تاکنون به این گزارشها توجه چندانی نکردهاند.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی خود به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳، از «کارهای خوب» صورت گرفته برای مهار تورم و رشد تولید در سال گذشته گفت و ابراهیم رئیسی نیز بیاعتنا به وضعیت شهروندان به دستاوردهای دوران سه ساله دولتش پرداخت.
مغازهداری به نام مجتبی که ۲۶ سال است و فروشگاهی در منطقه آسیاب برجی کرج دارد به هممیهن گفت که در سال گذشته سرقت از مغازه او نیز افزایش یافته است.
او گفت: «بزرگسالان اقلامی را که مایحتاج زندگی است میبرند.»
داوود فکوری، رییس اتحادیه سوپرمارکت و پروتئین نیز گفت که میزان سرقت مواد لبنی و پروتئینی در دو، سه سال اخیر افزایش داشته است.
او گفت: «دزدیها افزایش یافته، یعنی اگر در گذشته فردی دو پاکت خامه را میبرد امروز تعداد بیشتری در جیب میگذارد و میرود.»
در سالهای اخیر به ویژه گرانی مواد پروتئینی در ایران موجب شده است که مصرف این مواد در میان ایرانیان شدیدا کاهش یابد.
اسفندماه گذشته انتشار ویدیویی از صف کیلومتری شهروندان تهرانی برای دریافت گوشت دولتی جنجالی شد.
همچنین در اسفندماه، محمدرضا تاجیک، عضو کمیته دستمزد شورای عالی کار، خواستار اصلاح اساسی ساختار دستمزدهای کارگران شد و اعلام کرد دستمزد فعلی کارگران پاسخگوی غذای آنان هم نیست.
همزمان یک رسانه داخل ایران گزارش داد که میزان ترک تحصیل کودکان و نوجوانان ایرانی در سال تحصیلی گذشته به بیشترین نرخ خود در نیم دهه اخیر رسید که دلیل عمده آن گسترش فقر است.
یکی از گرانترین اقلام سبد خوراکیها مربوط به گوشت قرمز است.
روزنامه هفت صبح روز ۲۲ اسفند گزارش داد که برای خرید یک کیلوگرم گوشت چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند در فروشگاههای زنجیرهای باید بین ۳۸۰ تا ۴۰۰ هزار تومان پرداخت کرد.
انتشار گزارش روزنامه هممیهن از افزایش دزدیها به دلیلی گرانی و گرسنگی، در حالی است که مقامهای جمهوری اسلامی چنین افزایشی را پیشتر تایید کردهاند.
سال گذشته مسعود ستایشی، سخنگوی قوهقضائیه از افزایش میزان سرقتها خبر داده بود.
همان زمان مرکز آمار ایران هم گزارش داد که میزان سرقت سیر صعودی داشته بهطوریکه سرقت بعد از مصرف موادمخدر، دومین جرم عمده در کشور است.
علی، صاحب یکی از سوپرمارکتهای محله اتابک خاوران گفته است: «وقتی سادهترین اقلام خوراکی مانند چیپس بهشدت گران شدهاند و توان خرید مردم هم کمتر شده، دزدی هم رخ میدهد.»
محمد، مغازهدار در منطقه وصال تهران هم گفت روزانه صد تا صد و پنجاه هزار تومان از کالاهایش سرقت میشود.
او افزود: «در یکی، دو سال اخیر که همهچیز گرانتر شده، اصلا خود ما هم میخواهیم دزدی کنیم. برای مردم چارهای جز دزدی نگذاشتهاند.»