فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، اتحاد جمهوری اسلامی، چین و روسیه را بسیار نگرانکننده و تهدیدی علیه منافع ایالات متحده خواند. همزمان دستیار وزیر دفاع آمریکا بار دیگر تاکید کرد که واشینگتن خواستار درگیری در خاورمیانه نیست اما حمله به نیروهای خود را هم تحمل نخواهد کرد.
ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده سنتکام که در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان سخن میگفت، افزود:« جمهوری اسلامی با وجود تحریمهای آمریکا ۹۰ درصد نفت ایران را به چین میفروشد. درواقع، چین تامینکننده مالی رفتار بدخواهانه و خرابکارانه جمهوری اسلامی است.»
با وجود تحریمهای اعمالشده علیه جمهوری اسلامی، صادرات نفت ایران از زمان روی کار آمدن دولت بایدن بهشکل چشمگیری افزایش یافته است.
جمهوری اسلامی و چین هیچ آمار دقیقی از میزان معاملات نفتی خود در سالهای اخیر منتشر نکردهاند و با وجود گزارشهای متعدد مبنی بر فروش نفت ایران با تخفیف فراوان، بهطور دقیق مشخص نیست که درآمدهای نفتی ایران در این سالها چقدر بوده است.
فرمانده سنتکام گفت:«در مجموع، ایران، روسیه و چین روابط خود را تقویت میکنند و با دامن زدن به آشفتگی در پی بهرهبرداری از شرایط به سود خود هستند. در این شرایط جمهوری اسلامی به چین متکی است و روسیه نیز در جنگ اوکراین از همکاری نظامی با ایران منتفع میشود.»
او بار دیگر به حمایت گسترده جمهوری اسلامی از نیروهای نیابتی خود در منطقه اشاره کرد و گفت :«حملات حوثیها به کشتیهای جنگی آمریکا و کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ، و نیز حملات شبهنظامیان متحد جمهوری اسلامی به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه، نتیجه مستقیم تهدید ایران است که به تدریج در حال گسترش است.»
ژنرال کوریلا، حدود دو هفته پیش، در روز پنجشنبه، ۱۷ اسفند نیز در یک نشست با نمایندگان سنا درباره بودجه دفاعی سال ۲۰۲۵ در کمیته نیروهای مسلح سنا همین سخنان را گفته و تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی باید هزینه اقدامات و رفتار خود را بپردازد، در غیر این صورت، از میزان این تهدیدها کاسته نخواهد شد.
با این حال، فرمانده سنتکام در آن جلسه در پاسخ به پرسش سناتورها گفت او برای حمله به کشتیهای ایران اختیار عمل ندارد و جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، باید اجازه چنین اقدامی را صادر کند.
سلست والاندر، دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور امنیت بینالملل، نیز در نشست روز پنجشنبه دوم فروردین کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان گفت:«پنتاگون جمهوری اسلامی و گروههای تروریستی وابسته به آن را در قبال حملات به نیروهای ایالات متحده و ائتلاف مسئول می داند.»
او گفت: «ما به دنبال درگیری در خاورمیانه نیستیم، اما حملات به نیروهای آمریکایی قابل تحمل نخواهد بود.»
دستیار وزیر دفاع آمریکا افزود:« ما آماده هستیم تا از تمام ابزارهای لازم برای جلوگیری از یک ایران مجهز به سلاح هستهای استفاده کنیم. ما برای مقابله با فعالیتهای بیثباتکننده ایران تلاش میکنیم.»
فرمانده سنتکام هم در نشست دو هفته پیش در سنای آمریکا بر همین نکته تاکید کرده و گفته بود:« نه آمریکا و نه ایران نمیخواهند بهطور مستقیم با یکدیگر بجنگند. در حالی که خشونت در عراق و سوریه کاهش یافته است، در سواحل یمن افزایش یافته است.»
ژنرال ارشد آمریکایی گفت حملات اوایل فوریه ایالات متحده به نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه، گروه های شبه نظامی در عراق و سوریه را از حمله به نیروهای آمریکایی منصرف کرده است، اما در برابر شورشیان حوثی در یمن موثر نبوده است.
او گفت شبه نظامیان تحت حمایت ایران در عراق و سوریه، از جمله کسانی که مسئول حمله پهپادی ۲۸ ژانویه در اردن که منجر به کشته شدن سه سرباز آمریکایی شد، بیش از یک ماه است که به نیروهای آمریکایی حمله نکردهاند.
او حملات تلافیجویانه به حدود ۸۵ هدف در عراق و سوریه، از جمله حمله پهپادی به یکی از فرماندهان ارشد کتائب حزب الله را موجب برقراری آتشبس غیررسمی در این کشورها دانست.