رییس سازمان سینمایی در ایران گفت از نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منعی برای بازگشت بهروز وثوقی به ایران و بازی در فیلمهای سینمایی وجود ندارد. محمد خزاعی در ادامه یک شرط به این شرح اضافه کرد و داشتن و وجود مشکل دیگری در اینجا (ایران) را نقضکننده این شرایط دانست.
خزاعی بامداد روز چهارشنبه یکم فروردین و در برنامه نوروزی صداوسیما درباره دستورالعملهای وزارت ارشاد برای منع بازگشت هنرمندان خارج از کشور به ایران گفت: «خیلی وقتها محدودیتی نداریم و در چهارچوب قانون، بسیاری از آنان هم میتوانند برگردند و کار کنند.»
او با اشاره به قصد بهرام بیضایی برای ساخت فیلم جدیدش تاکید کرد: «میخواهم از استاد بیضایی دعوت کنم بیایند ایران و فیلمشان را بسازند.»
رییس سازمان سینمایی مهاجرت این نمایشنامهنویس، کارگردان، پژوهشگر و استاد دانشگاه را به دوره ریاستجمهوری حسن روحانی نسبت داد و تلویحا گفت با آمدن دولت جدید، بیضایی هم میتواند به ایران برگردد.
بیضایی شهریور سال ۱۳۸۹ پس از سالها ممنوعیت و محدودیت در کار و تدریس، صادر نشدن مجوز و ممیزی فیلمها و تئاترهایش، از کار در ایران ناامید شد و به دعوت عباس میلانی، مورخ، ایرانشناس و مدیر برنامه مطالعات ایرانی در دانشگاه استنفورد و برنامه مطالعات ایرانشناسی، به استنفورد آمریکا رفت.
خزاعی علاوه بر بیضایی به بازگشت هنرمندان قبل از انقلاب به ایران به شرط «نبودن مشکل» اشاره کرد و گفت: «درخواستهای متعددی در سازمان سینمایی و وزارت ارشاد داریم و اخیرا خیلی از هنرمندان میخواهند به ایران برگردند.»
به گفته او، شرایط این هنرمندان بررسی میشود و اگر بخواهند در چارچوب قانون در ایران کار کنند، فضای بازی برایشان وجود خواهد داشت.
خزاعی بهعنوان نمونه از بهروز وثوقی یاد کرد و گفت این بازیگر سینمای قبل از انقلاب میتواند به ایران برگردد و کار کند و از نظر سازمان سینمایی و وزارت ارشاد مشکل و ممانعتی وجود ندارد که نتوانیم اثرش را ببینیم یا از فضای هنریاش استفاده کنیم.
او در ادامه بدون اشاره به جزییات و نام بردن از نهادهای امنیتی حکومت گفت: «مگر اینکه مشکل دیگری در اینجا داشته باشد.»
حدود دو هفته پیش و در اواسط اسفند سال ۱۴۰۲ مقامهای وزارت ارشاد و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در سخنانی جداگانه درباره احتمال بازگشت نصرالله معین به ایران اظهار نظر کردند.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد، روز ۱۳ اسفند در پاسخ به سوالی درباره احتمال بازگشت این خواننده مشهور به ایران گفت: «در مورد ایرانیان خارج از کشور هیچ ممنوعالورودی نداریم و همه ایرانیان میتوانند بیایند و در چارچوب قوانین موجود در کشور فعالیت کنند.»
اسماعیلی بیستم دی هم گفت حضور معین در ایران اشکالی ندارد و به شکل تلویحی اشاره کرد که او برای دریافت مجوز، مانند سایر خوانندگان روال قانونی را طی خواهد کرد.
در اسفند ماه عبدالله سهرابی، مدیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور درباره معین گفته بود: «در حال تدارک و برنامهریزی با نهادهای مختلف هستیم و خبرهای خوبی در راه است.»
با مطرح شدن نام معین در ماههای گذشته، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه شرط و شروط بازگشت ایرانیان مهاجر به داخل کشور را ترسیم کرد.
او در اواخر دی گفت اگر ایرانیان خارج از کشور مرتکب جرمی نشدند و تعرض یا خیانتی به مصالح کشور نکردند، میتوانند برگردند.
تجارتنیوز اخیرا در گزارشی یادآور شد دعوت از معین برای بازگشت به ایران در شرایطی است که تضمینی برای «بازگشت بیدردسر» یا بازتعریفی در تفسیر اعمال مجرمانه وجود ندارد: «بهطور مثال مشخص نیست که آیا خوانندگی در خارج از ایران در تفاسیر بسیط در عناوین مجرمانهای همچون رفتار علیه منافع ملی یا اقدام علیه امنیت ملی قرار میگیرد یا خیر.»
در ماههای گذشته مواردی گزارش شده است که ایرانیان خارج از کشور پس از ورود به ایران درگیر پروندهسازی نهادهای امنیتی شدهاند.