سازمان ملل از ایجاد پل هوایی برای ارسال کمک‌ به هائیتی خبر داد

پنجشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۲۴

سازمان ملل متحد اعلام کرد یک «پل هوایی» را برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به هائیتی ایجاد خواهد کرد. این کشور فقیر در دریای کارائیب از دو هفته پیش درگیر خشونت‌های گروه‌های مسلح است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، باندهایی که بخش عمده شهر پورتو پرنس، پایتخت هائیتی را در کنترل دارند، تقریبا از دو هفته پیش یک مبارزه مسلحانه را برای سرنگون کردن آریل هنری، نخست‌وزیر هائیتی به راه انداخته‌اند و این کشور را وارد یک درگیری خشونت‌آمیز همراه با خطر قحطی و جنگ داخلی کرده‌اند.

فرودگاه بین‌المللی پورتو پرنس همچنان بسته است. نمایندگی سازمان ملل در هائیتی شامگاه چهارشنبه اعلام کرد یک «پل هوایی» بین جمهوری دومینیکن و هائیتی برای ارسال کمک‌ها و جابه‌جایی پرسنل سازمان ملل ایجاد خواهد کرد.

دور تازه خشونت‌ها در هائیتی از روز دهم اسفند آغاز شد؛ هنگامی که نخست‌وزیر این کشور به کنیا رفت تا قراردادی را امضا کند که به نیروهای امنیتی و پلیس کنیا اجازه دهد در قالب یک ماموریت بین‌المللی برای مبارزه با گروه‌های تبهکار راهی هائیتی شوند.

هنری پس از نشست اضطراری روز دوشنبه در جامائیکا با حضور نمایندگان هائیتی، جامعه کارائیب، سازمان ملل و چندین کشور دیگر مانند ایالات متحده و فرانسه موافقت کرد از سمت خود کناره‌گیری کند.

هنوز مشخص نیست طرح انتقالی برای تشکیل شورای ریاست جمهوری که در این نشست اعلام شد در این مرحله اجرایی باشد یا نه.

جیمی شریزیه با نام مستعار باربیکیو، رهبر یکی از گروه‌های مسلح، با اعلام اینکه «به مبارزه برای آزادی هائیتی ادامه می‌دهد»، از تداوم درگیری‌ها خبر داد.

او در گفت‌وگو با یک رادیوی کلمبیا گفت استعفای آریل هنری برای او اهمیتی ندارد.

باندهای تبهکار امکان حضور در دولت انتقالی را نخواهند داشت اما به دلیل قدرت تسلیحاتی‌ای که دارند، این خطر وجود دارد که در این دولت نفوذ کنند.

اکنون باندهای جنایتکاران در سراسر هائیتی از جمله ۸۰ درصد از پایتخت حضور دارند.

سازمان ملل در ماه نوامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد خشونت این گروه‌ها شامل قتل، تجاوز، آدم‌ربایی برای گرفتن باج و غارت، به مناطق روستایی که قبلا امن تلقی می‌شدند گسترش یافته است.

هائیتی از سال ۲۰۱۶ تا کنون انتخابات سراسری نداشته است و در حال حاضر رییس‌جمهوری یا پارلمانی وجود ندارد.

آریل هنری چند روز قبل از ترور جوونل مویس، رییس‌جمهوری هائیتی در سال ۲۰۲۱ به مقام نخست‌وزیری منصوب شد.

حضور او در قدرت به شدت مورد مناقشه است.

کنیا که قرار بود هزار افسر پلیس را به عنوان بخشی از یک ماموریت بین‌المللی تحت حمایت سازمان ملل در هائیتی مستقر کند، اعلام کرد که با توجه به اوضاع این اعزام را متوقف می‌کند.

با این حال ویلیام روتو، رییس‌جمهوری کنیا گفت که این نیروها پس از نصب شورای ریاست جمهوری هائیتی اعزام خواهند شد.

پیشتر کارن ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید گفته بود ایالات متحده برای استعفای هنری فشار نمی‌آورد اما از او می‌خواهد انتقال قدرت سیاسی را تسریع کند.

با تشدید درگیری‌ها در هائیتی و فرار هزاران نفر، کشورهای همسایه هائیتی بر شدت تدابیر دفاعی افزوده‌اند و کارکنان سفارت‌خانه‌های خود را از این کشور حوزه کارائیب فراخوانده‌اند.

آمریکا خواستار خروج فوری شهروندان خود از هائیتی شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها