روزنامه هفت صبح روز ۲۲ اسفند گزارشی از هزینههای بالای مایحتاج ضروری خانوار در آستانه سال جدید و ماه رمضان منتشر کرد و نوشت یک زوج جوان برای تهیه این اقلام اولیه باید دستکم سه میلیون تومان بپردازند. همزمان ویدیویی از صف کیلومتری شهروندان تهرانی برای دریافت گوشت دولتی منتشر شد.
اقلام اساسی مورد نیاز برای بازه زمانی ۲۰ روز تا یک ماهه نوروز و تعطیلاتش شامل گوشت، مرغ، برنج، روغن، قند، شکر، تخممرغ، لبنیات و مواد شوینده و لوازم بهداشت شخصی هستند.
بر اساس این گزارش، بیشتر فروشگاههای زنجیرهای مرغ تنظیم بازاری با قیمت کیلویی ۸۳ تا ۸۵ هزار تومان دارند اما همان اول صبح تمام میشود.
غیر از آن، هر کیلوگرم ران مرغ خرد شده و بستهای یخچالی و بدون استخوان ۱۶۵ هزار تومان قیمت دارد.
هر کیلو ران مرغ با استخوان و پوست بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان است و برای خرید یک کیلو سینه مرغ بدون پوست باید بین ۱۶۵ تا ۱۷۰ هزار تومان هزینه کرد.
یک کیلو گوشت مرغ چرخ کرده نیز بین ۲۴۰ تا ۲۷۰ هزار تومان قیمت دارد.
برای خرید برنج، اگر شهروندی دنبال نوع اعلای آن باشد باید یک بسته پنج کیلویی هاشمی را از فروشگاههای زنجیرهای حدود یک میلیون تومان بخرد.
اگر خریدار دنبال برنج اعلا نباشد، با حدود ۸۲۵ هزار تومان میتواند یک گونی ۱۰ کیلویی برنج ایرانی فجر بخرد. برنج ایرانی معمولی ۱۰ کیلویی را هم میتوان با قیمت ۶۰۰ هزار تومان خریداری کرد.
هزینه خرید یک کیلو شکر، یک کیلو قند و یک شانه تخم مرغ حدود ۲۳۵ هزار تومان میشود.
هفت صبح یادآور شد در لیست لوازم شوینده و بهداشتی، بهطور مثال یک بسته دستمال دوقلوی توالت بسته به برندی که دارد با قیمت ۲۵ تا ۳۷ هزار تومان و بسته دستمال کاغذی ۱۵۰ عددی نیز بین ۲۸ تا ۴۵ هزار تومان فروخته میشود.
بازار آشفته گوشت قرمز
یکی از گرانترین اقلام سبد خوراکیها مربوط به گوشت قرمز است.
هفت صبح نوشت برای خرید یک کیلوگرم گوشت چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند در فروشگاههای زنجیرهای باید بین ۳۸۰ تا ۴۰۰ هزار تومان پرداخت کرد.
برای یک کیلو گوشت خورشی مخلوط از نوع گوساله، باید دستکم بین ۴۳۰ تا ۴۵۰ هزار تومان هزینه کرد اما قیمت ران گوساله کمی گرانتر است و حدود ۵۰۰ تا ۵۲۰ هزار تومان فروخته میشود.
اگر به جای گوشت گوساله، یک بسته دو کیلویی گوشت گوسفند (به خاطر استخوانهای زیادش) بخرید، هزینه خرید گوشت تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان هم میرسد.
روز سهشنبه خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت در برخی میادین میوه و ترهبار تهران، کمبود گوشت دولتی و توزیع نامنظم آنها دیده میشود.
در گزارش خبرگزاری ایسنا به نقل از مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت بستهبندی گوشت و مواد پروتئینی کشور تاکید شد که روزی حدود ۲۵۰ تن گوشت وارد ایران و شبکه توزیع میشود و از نظر بهداشتی، اقتصادی و قیمت «تحت نظارت و کنترل است».
او وعده داد گوشت در کلیه فروشگاههای زنجیرهای و غرف میدانهای میوه و ترهبار وجود دارد.
روز دوشنبه ۲۱ اسفند برخی رسانهها در ایران ویدیوهایی از «صف کیلومتری برای دریافت گوشت دولتی» در تهران منتشر کردند و نوشتند خیلیها به دلیل گرانی گوشت قرمز در بازار، بیش از ۱۰ ساعت در این صف ایستادند.
هممیهن روز سهشنبه با اشاره به این تناقضها، وعده مسوولان را برای تامین گوشت مصرفی مورد نیاز ماه رمضان و عید نوروز یادآوری کرد و نوشت: «چه شد که بار دیگر مردم برای دریافت گوشت باید ساعتها در صف باشند و در نهایت نیز گاهی بدون اینکه گوشت به افراد برسد، به خانه برگردند؟»
بر اساس این گزارش، مردم برای خرید گوشت گوسفندی دولتی با قیمت ۳۰۰ هزار تومان باید از ساعت پنج صبح با مراجعه به مراکز دولتی تعیینشده نوبت بگیرند و از ساعت هشت صبح ساعتها در انتظار بمانند.
هر فرد با کد ملی تنها میتواند ماهانه هشت کیلوگرم گوشت گوسفندی و سه کیلوگرم گوشت گوساله دریافت کند.
برآورد سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان میدهد مصرف انواع گوشت در ایران در سال ۲۰۲۳ روند نزولی داشته است و سرانه مصرف گوشت ایرانیها، یکسوم کمتر از متوسط جهانی است.
مدتهاست خرید گوشت قرمز از سبد بسیاری از خانوارها حذف شده یا کاهش چشمگیری یافته است.
بررسیها نشان میدهند قیمت گوشت قرمز گوساله طی پنج سال گذشته حدود ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.
گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد تولید گوشت قرمز در دی امسال برای دومین سال متوالی روند نزولی چشمگیری داشته است، بهطوری که نسبت به ماه مشابه پارسال ۱۸ درصد و نسبت به دی ۱۴۰۰ بیش از ۳۳ درصد سقوط کرده است.
هفته گذشته شهروندان در تماسهای خود با ایراناینترنشنال اعلام کردند اقلامی همچون گوشت قرمز، مرغ، ماهی، برنج و لبنیات بیشترین سهم را در میان کالاهای حذف شده از سبد مصرفی خانوارها داشتهاند.
روزنامه اعتماد روز شنبه ۱۲ اسفند در گزارشی به تحلیل دادههای مرکز آمار ایران از وضعیت بازار خوراکیها پرداخت و نوشت در بهمن امسال نسبت به سال گذشته، کنسرو ماهی تن ۱۱۳ درصد و گوشت قرمز ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشتهاند.
افزایش قیمتهای مواد خوراکی در شرایطی است که به گزارش رسانهها و تحلیلگران، از هر سه ایرانی، یک نفرشان زیر خط فقر است.