وضعیت سیل‌زدگان در سیستان و بلوچستان بحرانی است

چهارشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۱۶

تصاویر و گزارش‌های منتشر شده از سیستان و بلوچستان حاکی از وضعیت بحرانی مناطق مختلف این استان پس از ۱۰ روز سیل، آب‌گرفتگی و طغیان رودخانه‌هاست. راه‌های ارتباطی ده‌ها روستای شهرستان‌هایی چون راسک همچنان بسته و اقلام غذایی محدود است.

کمپین فعالین بلوچ روز چهارشنبه ۱۶ اسفند خبر داد در بخش پیشین شهرستان راسک، راه‌های ارتباطی منطقه کستگ و زردبن مسدود هستند و تا کنون اقدامی برای بازگشایی جاده‌ها یا امدادرسانی به سیل‌زدگان انجام نشده است.

این رسانه که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد هشدار داد اجناس مغازه‌ها از جمله مواد غذایی در این منطقه به اتمام رسیده و وضعیت ساکنان بحرانی است.

روز سه‌شنبه ۱۵ اسفند در پی بارش باران و طغیان رودخانه‌های فصلی، بسیاری از محورهای شهرستان زرآباد به روستاها مسدود شد.

نورنیوز، نزدیک به شورای‌ عالی امنیت ملی، روز چهارشنبه تایید کرد هنوز راه‌های دسترسی در بسیاری از مناطق سیل‌زده مسدود مانده‌اند و آب‌گرفتگی منازل و زمین‌های کشاورزی شرایط سختی برای مردم ایجاد کرده است.

کمپین فعالین بلوچ در گزارشی دیگر خبر داد مسیر دسترسی به بیمارستان ولایت راسک در پی بارندگی‌ها تخریب شده است.

انتشار گزارش‌ها درباره شرایط بحرانی مناطق سیل‌زده در حالی است که محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان صبح روز چهارشنبه اعلام کرد: «روال زندگی مردم به حالت عادی برگشته است.»

او گفت از ساعات اولیه سیلاب «اقدامات خوبی در حوزه‌های برق‌رسانی و آب‌رسانی انجام شد» و با این‌که وزارت کشور درگیر مساله انتخابات بود اما کار با «بسیج همه دستگاه‌ها» دنبال شده و می‌شود.

مقام‌های جمهوری اسلامی با گذشت بیش از یک هفته از وقوع سیل، سرانجام به این بحران واکنش نشان دادند.

روز چهارشنبه ابراهیم رئیسی برای آنچه «سرکشی از وضعیت امدادرسانی به سیل‌زدگان سیستان و بلوچستان» اعلام شد، به این استان رفت.

سپهر خلجی، رییس شورای اطلاع‌رسانی دولت روز ۱۶ اسفند در پاسخ به انتقادهای گسترده‌ از فقدان امدادرسانی نهادهای حکومتی گفت: «این حرف‌ها که مردم سیل‌زده رها شده‌اند به این دولت مردمی نمی‌چسبد.»

او گفت امدادرسانی با محوریت وزارت کشور و هلال احمر از لحظات اولیه سیل شروع شد.

سیل سیستان و بلوچستان از ششم اسفند آغاز شد و در جریان آن بیش از ۱۰ هزار نفر صدمه دیدند.

در ۱۰ روز اخیر بارش‌ها ادامه داشته و روز سه‌شنبه موج جدیدی از بارندگی در این استان آغاز شد.

بر اثر بارش باران و سیل در نقطه صفر مرزی و مسدود شدن مسیرها، روز ۱۵ اسفند صدها سوخت‌بر در رودخانه نهنگ گیر افتادند.

در هفته نخست وقوع سیل بار عمده امدادرسانی به روستاها به دوش سوخت‌برها افتاد.

در پی سیل و آب‌گرفتگی معابر، ۸۰۰ واحد مسکونی آسیب دیدند که ۳۰۰ واحد آن باید نوسازی شوند.

حدود ۱۹ هزار هکتار از اراضی زراعی آبی، هزار و ۹۳۳ هکتار اراضی باغی، ۲۷۱ حلقه چاه کشاورزی، ۲۲۱ واحد گلخانه، ۳۰۰ واحد دامداری روستایی و عشایری و ۱۵ کلنی زنبور عسل بر اثر شدت بارندگی‌ها آسیب دیدند.

عمده خسارت‌ها در شهرستان‌های چابهار، نیکشهر، زرآباد، راسک، سرباز، فنوج، دشتیاری، سیب و سوران مهرستان، قصرقند و کنارک بوده است.

عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آسیب وارده به بناهای تاریخی سیستان و بلوچستان را بر اثر سیل تایید کرد و گفت به لحاظ اعتباری، حدود پنج تا هفت میلیارد تومان به ابنیه تاریخی آسیب وارد شده است.

روز سه‌شنبه مجتبی سعادتیان، معاون میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفته بود به دلیل شدت بارندگی‌های اخیر تا کنون ۳۷ قلعه، بنا و بافت تاریخی در این استان دچار خسارت شده‌اند.

به گفته او مقابر سورو و شیشه‌ریز در گلشن، قلعه کنت سراوان و قلعه انوشیروان چابهار خسارت ۳۰ درصدی دیده‌اند.

هلال احمر ایران با انتشار اطلاعیه‌ای از امدادرسانی به بیش از ۲۸ هزار نفر در ۵۶۰ روستای سیستان‌ و بلوچستان خبر داد.

به گفته این سازمان تا کنون ۴۰ سورتی پرواز بالگرد هلال‌احمر در مناطق محاصره در سیل انجام و ۱۰ هزار بسته غذایی و ۳۰ هزار بطری آب بین متاثرین از سیلاب توزیع شده است.

فراخوان‌های غیر‌دولتی برای ارسال کمک به مناطق سیل‌زده ادامه دارد و از مردم خواسته شده تا وسایل گرمایشی، پتو و زیرانداز، لوازم بهداشتی، مواد غذایی، آب‌معدنی و چادر برای اسکان موقت سیل‌زدگان ارسال کنند.

این نخستین بار نیست که سیستان و بلوچستان بر اثر شدت بارندگی‌ها، گرفتار سیل و خسارات عمده می‌شود.

سال‌ ۱۳۹۸ سیلی مشابه در جنوب استان سیستان و بلوچستان به راه افتاد که خسارات عمده‌ای بر جای گذاشت.

همان زمان، طرح‌هایی برای تخصیص اعتبار لازم به منظور رفع اشکالات و اصلاح راه‌های ارتباطی مصوب شدند اما به مرحله اجرا نرسیده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
اقتصاد و بازار
مستند - سوئز راجان

شنیداری

پادکست‌ها