محمدمهدی کاظمی، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش از شناسایی حدود ۲۱۶ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل در مقطع متوسطه اول یا بازه سنی ۱۲ تا ۱۴ سال خبر داد. کاظمی اشتغال دانشآموزان را یکی از عوامل اصلی بازماندن آنها از تحصیل دانست.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، روز شنبه در گفتوگویی با ایلنا در مورد بازماندگان از تحصیل گفت که در مقطع متوسطه اول حدود ۲۱۶ هزار دانشآموز از تحصیل بازماندهاند.
این رقم حدود پنج درصد دانشآموزان متوسطه در بازه سنی ۱۲ تا ۱۴ سال را در برمیگیرد.
به گفته کاظمی حدود ۶۷ هزار نفر از این افراد بازمانده از تحصیل، دوره ابتدایی را نگذراندهاند یا به هر دلیلی تمایل به تحصیل نداشتهاند.
این مقام آموزش و پرورش از اشتغال دانشآموزان به عنوان یکی از عوامل بازماندن از تحصیل نام برد و گفت: «امسال هم به عامل اشتغال برای بررسی علل بازماندگی تاکید کردهایم.»
او تاکید کرد که «سامانه محمودوند» هنوز گزارش کاملی درباره عوامل بازماندن از تحصیل از جمله اشتغال ارائه نکرده و در صورت احصای این عوامل، این موضوع بررسی و روی آن کار میشود.
سامانه محمودوند برای شناسایی، جذب و نگهداشت بازماندگان از تحصیل راهاندازی شده و نام آن از نام یکی از کشتهشدگان جنگ ایران و عراق به نام علی محمودوند گرفته شده است.
بهمن ماه امسال، معصومه نجفی پازوکی، معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش، درباره شمار و آمار دانشآموزان بازمانده از تحصیل به خبرگزاری ایرنا گفت وزارت آموزش و پرورش آمار دقیقی از این کودکان ندارد.
نجفی پازوکی به یک سرشماری اولیه درباره دانشآموزان بازمانده از تحصیل در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد که رقم ۲۰۰ هزار نفر را نشان میدهد اما گفت این رقم واقعی نیست: «بعدا مشخص شد برخی دانشآموزان فوت یا مهاجرت کردهاند یا سامانه ثبت احوال دچار نقص بوده.»
به گفته این مقام آموزش و پرورش، آخرین آمارها نشان میدهند حدود ۱۴۰ هزار دانشآموز از تحصیل در مقطع ابتدایی بازماندهاند.
خبرگزاری ایرنا نیز با استناد به آمارهای ارائه شده از سوی مسوولان آموزش و پرورش نوشت در مهر سال ۱۴۰۱، حدود ۹۰۰ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل در کشور وجود داشت که بیش از ۲۰۴ هزار نفر آنها در دوره ابتدایی بودند.
دی ماه سال گذشته مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گزارشی درباره بازماندن از تحصیل طی سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۰ منتشر و اعلام کرد در هفت سال مورد نظر، تعداد افراد بازمانده از تحصیل ۲۶ درصد رشد کرده است.
بیشترین آمار ترک تحصیل مربوط به استان سیستان و بلوچستان است که بسیاری از شهروندانش یا به مدرسه دسترسی ندارند یا در مدارس کپری درس میخوانند.
اوایل شهریور امسال یوسف نوری، وزیر سابق آموزش و پرورش با استناد به نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵ گفت هشت میلیون و ۷۹۵ هزار فرد برابر با بیش از یکدهم جمعیت ایران بیسواد مطلق هستند.
گروهی از متخصصان و کارشناسان روز هشتم آذر با انتشار گزارشی تفصیلی، به بررسی بحرانهای آموزش و پرورش در ایران پرداختند و گفتند علاوه بر بازماندگان از تحصیل، جمعیت بزرگی از نوسوادان و بیسوادان برابر با حدود ۱۸ میلیون نفر، فرصت یادگیری با کیفیت را از دست دادهاند.
بر اساس نتایج پژوهش آنان، نظام آموزشی کشور دچار «بحران کیفیت، عدالت و مشروعیت» است و رویکردهای حکمرانی منجر به ناکارآمدی و مزمن شدن مشکلات این حوزه شده است.