بر اساس نتایج جدیدترین نظرسنجی موسسه استاسیس، میزان مشارکت مردم ایران در انتخابات مجلس دوازدهم ۳۴ درصد خواهد بود. این نظرسنجی که در هفته آخر بهمن سال ۱۴۰۲ انجام شده است، نشان میدهد عمده دلایل کسانی که در انتخابات شرکت نمیکنند به بیاعتمادیشان نسبت به نامزدها مربوط میشود.
بیاعتمادی به حاکمیت و این واقعیت که رای مردم یا تصمیمات مجلس اهمیتی ندارند، از دلایل دیگر عدم شرکت شهروندان در انتخابات است.
استاسیس در گزارش خود نوشت این میزان کاهش مشارکت در انتخابات، تا کنون در نظرسنجیهای این موسسه و همچنین موسسه آیپز درباره انتخابات ایران سابقه نداشته است.
بر اساس نتایج نظرسنجی استاسیس، با افزایش سن واجدان شرایط رای دادن، احتمال افزایش مشارکت بیشتر میشود.
کمترین میزان رایدهندگان احتمالی در میان گروه سنی ۱۸ تا ۲۹ سال است که برای آنها میزان مشارکتی تقریبا برابر با ۱۹ درصد پیشبینی میشود.
بر همین اساس، ۴۵ درصد از افرادی که بیشتر از ۶۰ سال دارند در این انتخابات رای میدهند.
استاسیس نوشت مهمترین نکته در انتخابات امسال، احتمال مشارکت کمتر در میان کسانی است که تحصیلات دانشگاهی ندارند.
به عبارت دیگر، «میزان افزایش تحصیلات با میزان افزایش مشارکت در انتخابات» نسبت مستقیم دارد و به نوشته این موسسه، این مدل رایدهندگان احتمالی در انتخابات امسال با مدلهای انتخابات گذشته متفاوت است.
این نظرسنجی نشان میدهد میزان شرکت افراد دارای تحصیلات دانشگاهی در انتخابات، ۴۰ درصد و میزان مشارکت افراد فاقد تحصیلات دانشگاهی ۳۱ درصد است.
استاسیس این تحلیل را مطرح کرده که علت این امر میتواند حضور اقشار حاشیهای و کمتر برخوردار در موجهای اعتراضی سالهای اخیر باشد.
بر اساس این نظرسنجی، میزان کسانی که دقیقا از تاریخ برگزاری انتخابات مطلع هستند ۲۸ درصد است و ۳۷ درصد نیز مطلقا نمیدانند انتخابات در چه زمانی برگزار میشود.
شرکت تحلیل دادههای استاسیس مستقر در شهر واشینگتن دی.سی آمریکا است.
هدف این شرکت، سنجش افکار عمومی مردم ایران در مواردی چون نظرسنجیهای انتخاباتی، رضایت یا عدم رضایت از عملکرد مسئولان حکومتی به خصوص رییسجمهوری، محبوبیت یا عدم محبوبیت چهرههای مشهور، استفاده از رسانههای خبری و شبکههای اجتماعی و موضوعات روز کشور است.
این اولین بار نیست که نظرسنجیها حکایت از کاهش میزان مشارکت در انتخابات پیش رو در ایران دارند.
چندی پیش نتایج یک نظرسنجی دیگر درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان داد بیش از سهچهارم مردم ایران قصد شرکت در انتخابات را ندارند و حدود ۷۵ درصد پاسخدهندگان خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی بودند.
نتایج نظرسنجی «نگرش ایرانیان به انتخابات ۱۴۰۲» که از سوی گروه مطالعات افکارسنجی ایرانیان (گمان) مستقر در هلند انجام شد، نشان داد ۷۷ درصد شرکتکنندگان در انتخابات رای نخواهند داد.
حدود هشت درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی گفتند هنوز تصمیم قطعی در این زمینه نگرفتهاند و فقط حدود ۱۵ درصد اعلام کردند قصد دارند قطعا در انتخابات مجلس شرکت کنند.
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی همزمان با ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار میشود.
در روزهای اخیر موج گستردهای برای تحریم انتخابات شکل گرفته است. حکومت نیز فشارها را علیه تحریمکنندگان افزایش داده است.
روز چهارشنبه، رحیم جهانبخش، فرمانده نیروی انتظامی آذربایجان غربی از بازداشت ۵۰ نفر در این استان خبر داد و گفت که با انتشار هر گونه فراخوانی درباره دعوت به تحریم انتخابات برخورد خواهد شد.
همزمان با فراخوان تعداد کثیری از گروهها، فعالان سیاسی و مدنی و خانوادههای دادخواه برای تحریم انتخابات پیش رو در ایران، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر خواستار شرکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری شد.