فریدم هاوس از کاهش آزادی‌ها در جهان برای هجدهمین سال پیاپی خبر داد

پنجشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۱۰

سازمان فریدم هاوس (خانه آزادی)، مستقر در آمریکا اعلام کرد بررسی‌هایش در مورد سال گذشته میلادی نشان می‌دهند آزادی‌ها در جهان برای هجدهمین سال پیاپی کاهش یافته است. چنین کاهشی در شرایطی است که در سال ۲۰۲۴ در بسیاری از کشورهای جهان انتخابات برگزار می‌شود.

فریدم هاوس روز پنج‌شنبه ۱۰ اسفند در گزارشی نوشت در سال ۲۰۲۳، حقوق سیاسی و آزادی‌های مدنی در ۵۲ کشور کاهش یافته و تنها در ۲۱ کشور بهبود یافته است.

این گزارش با اشاره به پیروزی دوباره نایب بوکله، رییس‌جمهوری السالوادور، تاکید کرد که این پیروزی «با دستکاری گسترده قوانین انتخاباتی» امکان‌پذیر شد.

بوکله بر خلاف محدودیت‌های تعیین شده در قانون اساسی زمینه را برای نامزدی دوباره خود در انتخابات فراهم کرد و سپس با اعلام وضعیت اضطراری، باعث بازداشت خودسرانه بیش از ۶۵ هزار معترض شد.

فریدم هاوس اضافه کرد که تغییر قوانین انتخابات کمی پیش از برگزاری آن، تنها یکی از چندین تاکتیک در زمینه دستکاری در انتخابات مختلف جهان است.

این سازمان نوشت تلاش‌ها برای تضعیف یکپارچگی انتخابات (قبل، حین یا بعد از رای‌گیری) باعث وخامت آزادی‌های سیاسی در ۲۶ کشور از ۵۲ کشوری شد که در سال ۲۰۲۳ کاهش کلی آزادی‌ها را تجربه کردند.

بر اساس این گزارش، درگیری‌های خشونت‌آمیز و پیامدهایش، تهدیدی دوگانه برای آزادی و امنیت است.

طبق نوشته فریدم هاوس، بیشترین کاهش امتیاز در سال ۲۰۲۳ به منطقه قره‌باغ کوهستانی مربوط است که سال‌هاست صحنه جنگ میان جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان بوده است.

جمهوری آذربایجان در سال گذشته ۴۰ امتیاز را در زمینه آزادی‌ها از دست داد.

الهام‌ علی‌اف، رییس‌جمهوری این کشور، به تازگی برای یک دوره دیگر به ریاست جمهوری آذربایجان انتخاب شد.

او از بیش از ۲۰ سال پیش تا کنون قدرت را در این کشور در دست گرفته است.

فریدم هاوس به تهاجم همه‌جانبه روسیه به اوکراین نیز پرداخته است که به تازگی دومین سالگرد آغاز آن گذشت.

بر اساس این گزارش، آزادی‌ها در مناطقی از اوکراین که اکنون تحت اشغال روسیه هستند کاهش یافته و اقتدارگرایی در خود روسیه نیز بیشتر شده است.

در آفریقا، دولت نیجر با یک کودتای نظامی سرنگون شد که منجر به کاهش امتیاز این کشور شد.

فریدم هاوس همچنین تاکید کرد: «عدم وجود خودمختاری باعث نقض گسترده آزادی‌ها در سرزمین‌ها می‌شود.»

بر اساس این گزارش، در حالی که میلیاردها نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۲۴ پای صندوق‌های رای می‌روند، نشانه‌ها حاکی از موجی از کاهش طولانی مدت آزادی‌هاست.

این نهاد حقوق بشری تاکید کرد: «دموکراسی‌ها باید با تعهد به برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه در داخل و خارج از کشور، تعمیق همبستگی خود با متحدان خط مقدم و مسئول دانستن دیکتاتورها برای نقض حقوق بشر، به مسئولیت خود به عنوان مباشر نظام بین‌الملل عمل کنند.»

فریدم هاوس نوشت نیروهای دموکراتیک از جمله با ایجاد ائتلاف‌های بین‌المللی برای حمایت از هنجارها و ارزش‌های دموکراتیک، می‌توانند جریان اقتدارگرایی فزاینده را تغییر دهند.

این سازمان پیش از این بارها نسبت به کاهش آزادی‌های مدنی در جهان هشدار داده است.

در جریان شیوع کرونا در جهان، «خانه آزادی» (فریدم هاوس) در گزارشی اعلام کرد دولت‌ها از بیماری کووید-۱۹ به عنوان بهانه‌ای برای خاموش کردن مخالفت‌ها، به حاشیه راندن گروه‌های اقلیت و کنترل اطلاعات استفاده کرده‌اند.

این سازمان در گزارش سال ۲۰۲۱ خود امتیاز ایران در آزادی اینترنت را ۱۶ از ۱۰۰ اعلام کرد و نوشت ایران در رتبه‌بندی جهانی پس از چین جایگاه آخر آزادی اینترنت را دارد و در سطح خاورمیانه و شمال آفریقا نیز آخرین کشور از نظر آزادی اینترنت بوده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
خبر

شنیداری

پادکست‌ها