وزارت امور خارجه: درباره بازگشت معین به ایران خبرهای خوبی در راه است

پنجشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۱۰

یک مقام مسوول در وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفت از ایرانیان دو‌تابعیتی اگر کسی اتهام جاسوسی یا امنیتی داشته باشد، کمیته استعلام اطلاعاتی ایرانیان خارج از کشور به او می‌گوید به نزدیک‌ترین نمایندگی ایران مراجعه کند. به گفته او درباره بازگشت معین به ایران خبرهای خوبی در راه است.

عبدالله سهرابی، مدیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور در گفت‌وگو با روزنامه خراسان، درباره بازگشت معین، خواننده ایرانی گفت: «در حال تدارک و برنامه‌ریزی با نهادهای مختلف هستیم و خبرهای خوبی در راه است.»

بیستم دی ماه امسال محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته بود حضور نصرالله معین در ایران اشکالی ندارد.

او تلویحا گفت معین برای دریافت مجوز مانند سایر خوانندگان روال قانونی را طی خواهد کرد.

چند روز پس از آن و در اواخر دی ماه، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه گفت: «ایرانیانی که خارج از کشور هستند، اگر مرتکب جرمی نشدند، تعرضی نکردند و خیانتی به مصالح کشور نکردند، بیایند.»

راه‌اندازی کمیته استعلام دوتابعیتی‌ها با حضور وزارت اطلاعات و سپاه

سهرابی در بخشی از این مصاحبه، نگرانی دوتابعیتی‌ها از بازداشت در صورت بازگشت به ایران را حاصل «تبلیغات بیگانگان» خواند و گفت: «سایتی درست کردیم به نام پرسمان تردد که هر کسی از آن استعلام کند حداکثر ظرف ۱۲ تا ۱۵ روز می‌گوییم مشکل دارد یا ندارد.»

به گفته او، بیش از ۱۱ هزار نفر تا کنون با این سامانه ارتباط گرفته‌اند که تنها زیر ۳۰۰ نفرشان «دچار مشکل» بودند و از میان آن‌ها هم ۹۷ درصدشان مشکلات شخصی و حقوقی داشتند.

با احتساب آمار ارائه شده از سوی سهرابی، دست‌کم ۹ نفر از مراجعه‌کنندگان به این سایت مشکل امنیتی داشته‌اند.

در ماه‌های گذشته مواردی گزارش شده که ایرانیان خارج از کشور پس از ورود به ایران درگیر پرونده‌سازی نهادهای امنیتی شده‌اند.

جمهوری اسلامی سال‌هاست با بازداشت شهروندان ایرانی که ساکن خارج از ایران هستند یا از تابعیت مضاعف برخوردارند، اقدام به تحت فشار گذاشتن دولت‌های غربی کرده و در برابر آزادی این شهروندان از این دولت‌ها امتیازاتی گرفته است.

به همین دلیل طی حدود یک سال اخیر برخی کشورهای غربی از جمله سوئد، بریتانیا و فرانسه به شهروندان خود هشدار داده‌اند که به ایران سفر نکنند.

دستیار وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به این سوال روزنامه خراسان که بازداشت دوتابعیتی‌ها بیشتر از سوی نهادهای امنیتی و قضایی اتفاق می‌افتد و آیا سامانه پرسمان تردد به این نهادها هم وصل است، گفت چهار نهاد موثر کمیته استعلام شامل دادستانی کل کشور، اطلاعات فراجا، اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات هستند.

سهرابی تاکید کرد: «با اطمینان می‌گویم اگر نتیجه استعلام مثبت بود تضمین با ماست.»

اواخر مرداد امسال، گذرنامه سعید فراهانی، شهروند ایرانی ساکن هلند در بدو ورود به ایران توقیف و پس از مراجعه او به دادسرای اوین، بازداشت شد.

این شهروند به ظن «دو‌تابعیتی بودن» بازداشت شد اما اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد او تابعیتی غیر از ایران ندارد.

سهرابی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه اگر کسی اتهام جاسوسی یا امنیتی داشته باشد و از سایت استعلام کند آیا جواب این است که «نیا، چون دستگیر می‌شوی؟»، گفت: «اولا این افراد استعلام نمی‌کنند. ثانیا آن‌هایی که چنین مشکلی داشته باشند می‌گوییم به نزدیک‌ترین نمایندگی ایران مراجعه کنید تا مساله دقیقا مشخص شود.»

به گفته سهرابی، پیش از همه‌گیری کرونا سالی ۸۵۰ هزار ایرانی خارج از کشور به ایران می آمدند و می‌رفتند اما پس از آن آمارها به ۳۵۰ هزار نفر رسید.

جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته با بازداشت خودسرانه اتباع خارجی یا شهروندان دوتابعیتی، در تلاش برای اعمال فشار بر کشورهای غربی به منظور برآوردن خواسته‌های خود بوده است.

شماری از سیاست‌مداران غربی بازداشت این افراد را رویکرد گروگان‌گیری جمهوری اسلامی برای باج‌خواهی از کشورهای غربی توصیف کرده‌اند.

برخی شهروندان دوتابعیتی یا غیرایرانی بازداشت شده در ایران، با اتهاماتی چون جاسوسی و مجازات‌هایی سنگین مانند اعدام و حبس‌های طولانی‌مدت مواجه شده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
خبرها
شاخص رفاه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها