بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل اعلام کرد ۱۳ تن از کارکنان آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی سازمان ملل (اونروا) به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در تهاجم مرگبار حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) دست داشتند.
او روز دوشنبه ۹ بهمن در گفتوگو با شبکه تلویزیونی تاکتیوی بریتانیا هشدار داد حماس در اونروا نفوذ کرده است.
به گفته نتانیاهو، در مدارس اونروا مواردی نظیر ضرورت نابودی اسرائیل و مدح و ستایش از فعالیتهای تروریستی آموزش داده میشود.
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از منابع اطلاعاتی گزارش داد حدود ۱۰ درصد از کارکنان اونروا در غزه به گروههای شبهنظامی فلسطینی وابستهاند. این آژانس مجموعا ۱۲ هزار کارمند در این منطقه دارد.
وال استریت ژورنال افزود دستکم ۱۲ تن از این افراد در تهاجم حماس نقش ایفا کردند که اکثریت آنها مستقیما در کشتار و گروگانگیری روز هفتم اکتبر دست داشتند و مابقی وظیفه فراهم آوردن امکانات لجستیکی و تسلیحات را برای این عملیات مرگبار عهدهدار بودند.
هفت تن از این افراد معلم دورههای دبستان و متوسطهاند که در میان آنها دو معلم ریاضی و دو معلوم عربی نیز دیده میشوند.
به نوشته وال استریت ژورنال، این گزارش که اسرائیل آن را در اختیار واشینگتن قرار داد، آمریکا و تعدادی دیگر از کشورها، از جمله ایتالیا، سوئیس، فنلاند و بریتانیا را مجاب کرد که کمکهای مالی خود را به اونروا به حالت تعلیق درآورند.
این گزارش بر پایه ردیابی دادههای تلفن همراه، بازجویی از اعضای حماس، مدارک به دست آمده از شبهنظامیان فلسطینی کشته شده و سایر منابع اطلاعاتی آماده شده است.
یک مقام ارشد دولت اسرائیل به این روزنامه گفت: «مشکل اونروا تنها تعدادی سیب کرمخورده نیست که در حمله هفتم اکتبر نقش داشتند. این نهاد به صورت کامل به پناهگاهی برای ایدئولوژی افراطگرای حماس بدل شده است.»
در جریان حمله حماس به اسرائیل، حدود هزار و ۲۰۰ نفر کشته و ۲۴۰ تن دیگر به گروگان گرفته شدند.
پیش از این در نوامبر ۲۰۲۳، آتشبسی هفت روزه با میانجیگری واشینگتن، دوحه و قاهره در منطقه برقرار شد که در جریان آن، بیش از ۱۰۰ گروگان از جمله ۲۳ تایلندی و یک فیلیپینی آزاد شدند.
مذاکرات برای دستیابی به توافقی دیگر و آزادی سایر گروگانهای در بند حماس همچنان ادامه دارد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه ۹ بهمن گفت واشینگتن از اینکه اونروا اتهامات علیه برخی کارکنان خود در نوار غزه را جدی گرفته است، رضایت دارد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز هشتم بهمن تاکید کرد که این سازمان خود را به انجام تحقیقات درباره اتهامات وارده به برخی اعضای اونروا متعهد میداند.
به گفته او، هر کارمند سازمان ملل که در اقدامات تروریستی دخیل باشد، بازخواست و پاسخگو خواهد شد.
گوترش افزود، «اعمال منفور این کارکنان باید عواقبی داشته باشد اما دهها هزار مرد و زن که برای این آژانس کار میکنند و بسیاری از آنها در برخی از خطرناکترین موقعیتها هستند، نباید مجازات شوند. نیازهای شدید مردم مستاصل باید برآورده شود.»