روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای آمریکایی و اسرائیلی گزارش داد با گذشت بیش از ۱۱۰ روز از آغاز درگیریها در نوار غزه، حدود ۸۰ درصد از شبکه تونلهای زیرزمینی حماس در این منطقه «دستنخورده» باقی مانده است.
مقامهای اسرائیلی میگویند شناسایی و تخریب تونلهای زیرزمینی گامی مهم در جهت به دام انداختن رهبران حماس و آزادی گروگانهای در بند این گروه به شمار میرود.
به گفته آنها، ورودی برخی از این تونلها در میان زیرساختهای غیرنظامی منطقه مانند بیمارستانها قرار گرفته است.
در گزارش وال استریت ژورنال آمده است حماس از این تونلها به عنوان انبار سلاح و مهمات، مقر فرماندهی برای رهبران این گروه و مخفیگاهی امن برای شبهنظامیان فلسطینی استفاده میکند. تونلهای زیرزمینی به اعضای حماس این امکان را میدهند که بدون قرار گرفتن در تیررس حملات ارتش اسرائیل، در غزه تردد کنند.
همچنین برخی گزارشها حاکی از آن است که تعدادی از گروگانهای اسرائیلی در این تونلها نگهداری میشوند.
وال استریت ژورنال افزود شبکه تونلهای زیرزمینی در غزه طولی بالغ بر ۴۸۰ کیلومتر دارد. این عدد معادل طول حدودا نیمی از شبکه متروی شهر نیویورک است.
پیش از این روزنامه نیویورک تایمز روز ۲۶ دی گزارش داده بود طول شبکه تونلهای زیرزمینی حماس به ۵۶۰ تا ۷۲۰ کیلومتر میرسد.این تخمین به مراتب بیشتر از میزانی است که ارتش اسرائیل ماه گذشته برآورد کرده بود. نکته حائز توجه در این میان این است که نوار غزه تنها ۴۰ کیلومتر طول دارد.
کانال ۱۲ اسرائیل هم روز یکم بهمن به نقل از مقامهای نظامی این کشور تایید کرد طول تونلهای زیرزمینی حماس در غزه فراتر از پیشبینیها بوده است.
اسرائیل تاکنون روشهای مختلفی را برای نابودی این شبکه امتحان کرده است. در آذرماه رسانهها خبر دادند ارتش اسرائیل در حال برنامهریزی برای پمپاژ آب دریا به داخل شبکه تونلهای حماس است.
استفاده از مواد منفجره مایع، بمباران هوایی، تخریب ورودیها، و بهرهگیری از نیروهای عملیاتی زبده، سگ و ربات از دیگر روشهای به کار گرفته شده از سوی ارتش اسرائیل برای از کار انداختن فعالیت این ابزار حیاتی حماس بودهاند.
با وجود تمامی این تدبیرها، مقامهای آمریکایی و اسرائیلی تخمین میزنند تاکنون تنها حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از این شبکه آسیب دیده است.
ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که «به طور کامل و تدریجی» در حال از بین بردن شبکه تونلهای زیرزمینی در نوار غزه است.
با این حال یک مقام نظامی ارشد اسرائیل به وال استریت ژورنال گفت هدف کنونی ارتش این کشور پاکسازی «گرهها» و مکانهای حیاتی در این تونلها است؛ نقاطی که رهبران و شبهنظامیان حماس در آنها پناه گرفتهاند.
او افزود بازرسی و تخریب تمامی این شبکه فعلا در دستور کار قرار ندارد.