گزارشها حاکی از اختلال گسترده و سراسری در جایگاههای سوخت شهرهای مختلف ایران و توقف کامل عملیات سوخترسانی به وسایل نقلیه است. گروه هکری گنجشک درنده مسئولیت حمله سایبری به سیستم سوخترسانی ایران را برعهده گرفته است.
این گروه در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس و کانال تلگرامیاش نوشت: «ما گروه گنجشک درنده بار دیگر سیستم سوخت رسانی ملی رژیم جمهوری اسلامی را هدف حمله سایبری قرار دادیم. خامنهای! همانطور که قبلا تذکر دادیم در مقابل تحریکات شرورانه تو در منطقه عکس العمل نشان خواهیم داد.»
هکرهای این گروه همچنین میگویند علاوه بر از کار انداختن این سیستم به اطلاعاتی مانند شناسه ایستگاههای سوخت، اطلاعات سیستمهای پرداخت و شبکه روابط مدیریت ایستگاه سوخت دسترسی پیدا کرده است.
جلیل سالاری معاون وزیر نفت ایران روز دوشنبه با تایید این حمله سایبری گفت جایگاههای سوخت کشور در حال حاضر به شکل «آفلاین» فعالیت میکنند و امکان استفاده از کارتهای سوخت شهروندان وجود ندارد.
سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت نیز در گفتگو با خبرگزاری تسنیم با تاکید بر سراسری بودن اختلال گفت عرضه بنزین و گازوئیل در برخی جایگاهها متوقف شده است.
گروه گنجشک درنده اعلام کرده پیش از انجام این حمله سایبری با ارسال پیام به مجموعههای خدمات اورژانسی مانند رانندگان اورژانس و آتشنشانی به آنها هشدار لازم را داده است و به همین خاطر نیز تمام ظرفیت سیستم سوخترسانی را از مدار خارج نکرده است.
مقامهای جمهوری اسلامی در گفتگو با رسانههای داخلی از مردم درخواست کردهاند ضمن «همکاری»، در صورت نداشتن نیاز فوری، به جایگاههای سوخترسانی مراجعه نکنند.
جایگاههای سوخت ایران آبان سال ۱۴۰۰ و در آستانه دومین سالگرد سرکوب اعتراضات آبانماه ۹۸ نیز مورد حمله سایبری قرار گرفته بودند. آن حمله که سامانه هوشمند سوخت در کشور را هدف قرار داده بود موجب شد بسیاری از پمپهای بنزین برای هفتههای متوالی امکان خدماتدهی به مشتریان خود از طریق کارتهای سوخت را نداشته باشند.
در آن بازه ابوالحسن فیروز آبادی، دبیر وقت شورای عالی فضای مجازی از اختلال در ۴۳۰۰ جایگاه سوخت کشور خبر داده بود. هکرها همزمان با نفوذ به برخی بیلبوردهای الکترونیک در اصفهان، شعارهای اعتراضی نظیر «خامنهای! بنزین ما کو؟» و «بنزین مجانی در پمپ بنزین جماران» را منتشر کردند.
دو مقام آمریکایی به نیویورک تایمز گفتند اسرائیل عامل حمله سایبری به جایگاههای سوخت ایران بوده است.
همچنین چندی بعد، این گروه مسئولیت هک شرکت راهآهن را به عهده گرفت.
سال گذشته، «گنجشک درنده» از هک شرکت فولاد خوزستان، شركت فولاد مبارکه اصفهان و شرکت فولاد هرمزگان خبر داد و ویدیوها و تصاویری از عملیات هک از جمله دوربینهای مداربسته منتشر کرد.
بر اساس گزارش رسانههای ایران، اختلال در پمپبنزینها دستکم در استانهای خراسان رضوی، قزوین، سیستان و بلوچستان، اصفهان، آذربایجان شرقی، گلستان، خوزستان، خراسان شمالی، زنجان و کهگیلویه و بویراحمد مشاهده شده است.
خبرگزاری تسنیم در این زمینه افزود: «ظاهرا مسئولان امر جلسهای در همین رابطه تشکیل دادند.»
مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه آذربایجان شرقی با تایید این اختلال گفته: «تمام پمپ بنزین ها بصورت سراسری از مدار خارج شده و هم اکنون در سراسر استان اکیپ ها را جهت تنظیم دستی به جایگاهها اعزام می کنیم.»
نفوذ به سامانه سوخترسانی کشور به دلیل داخلی بودن شبکه ارتباطی آن پیچیدگیهای فنی بیشتری دارد.
برخی مقامهای جمهوری اسلامی یکی از ویژگیهای راهاندازی کامل اینترنت ملی را افزایش امنیت سایبری زیرساختهای کشور عنوان میکنند. این در حالی است که در سالهای گذشته بسیاری از سیستمهای فعال در این شبکه از جمله سیستم کارتهای سوخت و یا شبکه دوربینهای مدار بسته زندان اوین از سوی هکرهای مختلف مورد نفوذ قرار گرفتهاند.