اسرائیل در یک روز به ۴۵۰ هدف در کانون فعالیت‌های حماس در غزه حمله کرد

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۷/۱۹

در ادامه درگیری‌های حماس و اسرائیل، از سمت سوریه و لبنان به اسرائیل گلوله و موشک شلیک شد. در همین حال، ارتش اسرائیل از حمله ده‌ها هواپیمای جنگنده این کشور به ۴۵۰ هدف در محله الفرقان در نوار غزه در یک روز گذشته خبر داد و گفت این ناحیه یکی از کانون‌های فعالیت حماس بوده است.

حمله‌های اسرائیل به محله الفرقان در سه‌ مرحله انجام شد که در آخرین دور آن ۲۰۰ موضع شبه‌نظامیان هدف قرار گرفت.

ارتش اسرائیل همچنین گفت از آغاز عملیات روزهای اخیر، به حدود دو هزار و ۳۰۰ موضع حماس در غزه حمله کرده است. نیروی دریایی این کشور نیز در یک روز گذشته در حال حمله توپخانه‌ای به مواضع حماس در خان یونس و مناطق ساحلی غزه بوده است.

به گفته ارتش اسرائیل، حماس نیز از روز شنبه چهار هزار و ۵۰۰ راکت به سمت اسرائیل شلیک کرده است.

طبق اعلام سخنگوی ارتش اسرائیل، در حمله‌های حماس، تاکنون هزار و ۲۰۰ اسرائیلی کشته و دو هزار و ۷۰۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

گیلاد اردان، نماینده اسرائیل در سازمان ملل نیز گفت ۱۰۰ تا ۱۵۰ اسرائیلی هم‌اکنون در اسارت شبه‌نظامیان حماس در نوار غزه هستند.

وزارت بهداشت غزه نیز اعلام کرد شمار کشته‌شدگان در پی حملات اسرائیل به ۹۰۰ نفر رسیده و بیش از ۴ هزار و ۶۰۰ نفر زخمی شده‌اند.

از سوی دیگر، روز سه‌شنبه حزب‌الله لبنان در بیانیه‌ای از شلیک دو موشک هدایت‌شونده به سوی خاک اسرائیل و انهدام یک خودروی زرهی اسرائیلی خبر داده بود. حزب‌الله در این بیانیه اعلام کرد که این اقدامش در پاسخ به شلیک به چند پایگاه دیده‌بانی این سازمان در مرز لبنان بوده است.

ارتش اسرائیل گزارش داده بود که حمله به پایگاه‌های حزب‌الله را در پاسخ به راکت‌پرانی علیه خاک اسرائیل انجام داده است. به گفته ارتش اسرائیل، ۱۵ راکت از لبنان به سمت شمال اسرائیل پرتاب شد که چهار پرتابه را گنبد آهنین منهدم کرد و بقیه پرتابه‌ها در مناطق باز سقوط کردند.

شاخه مسلح حماس مسئولیت شلیک این راکت‌ها از جنوب لبنان به سوی اسرائیل را برعهده گرفت.

از سوی دیگر، ارتش اسرائیل اعلام کرد که تعدادی گلوله از خاک سوریه به سمت اسرائیل شلیک شده و برخی در مناطق باز در خاک اسرائیل فرود آمده و از حملات تلافی‌جویانه توپخانه‌ای به سوریه خبر داد.

در همین حال، اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس اعلام کرد تا وقتی حملات نظامی اسرائیل ادامه داشته باشد، این گروه در مورد اسیرانی که در اختیار دارد مذاکره نخواهد کرد.

نقش جمهوری اسلامی در تجهیز شبه‌نظامیان حماس

در همین حال، مقام‌های مختلف آمریکا با اشاره به حمایت همه‌جانبه ایران از حماس، جمهوری اسلامی را مسئول حمله‌های کنونی به اسرائیل خواندند.

جان تستر و جو منشن، دو سناتور دموکرات، در بیانیه‌هایی جداگانه از دولت بایدن خواستند با توجه به حمله‌های حماس علیه اسرائیل، شش میلیارد دلار پول آزادشده ایران در ازای تبادل زندانیان را دوباره مسدود کند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا، با اشاره به اینکه کشته شدن شهروندان آمریکا در اسرائیل با دستور مستقیم ایران صورت گرفته، تاکید کرد واکنش آمریکا نباید صرفا علیه نیروهای نیابتی ایران باشد، بلکه باید به طور مستقیم عوامل ایرانی را که دستور این حمله را صادر کردند، هدف قرار دهد.

از سوی دیگر، اتحادیه نهادهای ایرانی استرالیا، متشکل از ۲۷ گروه، در نامه به نخست وزیر، وزیر خارجه و دادستان کل استرالیا، با تشریح شواهد کمک سپاه به حماس، از دولت استرالیا خواست که در تعامل با جمهوری اسلامی تجدید نظر کند.

با این حال، دولت بایدن هنوز از اینکه جمهوری اسلامی را به صورت مستقیم در حمله‌های کنونی به اسرائیل مسئول بداند، پرهیز کرده است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در نشست خبری خود گفت: ایران به صورت کلی در حمله‌ها به اسرائیل هم‌دست است، زیرا سال‌ها حامی اصلی حماس بوده است. اما هنوز نمی‌توانیم تایید کنیم که ایران از قبل از حمله‌های کنونی باخبر بوده، به طراحی آن کمک کرده و یا دستور آنها را صادر کرده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی اما با عقب‌نشینی از مواضع پیشین، نقش تهران در حملات مرگ‌بار شبه‌نظامیان حماس علیه اسرائیل را تکذیب کرد. اظهارات او در روز سه‌شنبه ۱۸ مهر، تنها ساعاتی پس از هشدار آمریکا به جمهوری اسلامی مبنی بر دخالت نکردن در جنگ حماس و اسرائیل مطرح شدند.

خامنه‌ای همچنین تاکید کرد کسانی که معتقدند حملات حماس «کار غیر‌فلسطینی‌ها است، دچار محاسبه غلط شده‌اند.»

این در حالی است که واشینگتن‌پست در گزارشی به نقل از مقام‌های امنیتی غربی و خاورمیانه‌ای نوشت حمله به اسرائیل با «حمایت عمده» جمهوری اسلامی که شامل «آموزش نظامی و کمک لجستیکی و همچنین ده‌ها میلیون دلار برای تسلیحات» می‌شود، از یک سال پیش‌ طراحی شده بود.

در همین حال، جو بایدن روز سه‌شنبه ۱۸ مهر، ضمن محکوم کردن اقدام «شیطانی محض» گروه شبه‌نظامی حماس علیه اسرائیل، به کشورها و دیگر گروه‌های شبه‌نظامی هشدار داد که به این نبرد علیه اسرائیل نپیوندند.

جو بایدن و معاون او، کامالا هریس، پس از نشستی با تیم امنیت ملی آمریکا و گفت‌وگوی تلفنی با بنیامین نتانیاهو درباره وضعیت میدانی اسرائیل، در پیام ویدیویی زنده‌ای خطاب به مردم از اقداماتی که او و سایر متحدانش برای حمایت از اسرائیل در پی این حمله انجام داده‌اند صحبت کرد و از گزارش‌های «بیزار کننده» از شکنجه‌های اعما‌ل‌شده توسط شبه‌نظامیان بر غیرنظامیان بی‌گناه گفت.

رییس‌جمهوری آمریکا در سخنرانی‌اش به همراه معاون و وزیر خارجه خود، به کشورها برای پیوستن به نبرد علیه اسرائیل هشدار داد و گفت: «با هر کشور، سازمان یا هر کسی که به فکر سوء استفاده از این موقعیت است، یک حرف دارم، نکن!»

در مقابل، حماس در بیانیه‌ای اعلام کرد که اظهارات اخیر جو بایدن «تلاشی برای پوشش جنایت‌های» اسرائیل است.

از سوی دیگر، دفتر نخست‌وزیری اسرائیل نوشت که بنیامین نتانیاهو در گفت‌وگو با جو بایدن گفته که «از زمان هولوکاست چنین وحشیگری را ندیده است.» نتانیاهو با اشاره به اقدامات حماس گفته: «آن‌‌ها ده‌ها کودک را گرفتند، بستند، سوزاندند و اعدام کردند؛ آنها حتی بدتر از داعش هستند.»

دو روز پس از آنکه وزارت دفاع آمریکا حمایت نظامی از اسرائیل را اعلام کرد، جو بایدن گفت که دولت او «کمک‌های نظامی بیشتر از جمله مهمات برای گنبد آهنین را افزایش می‌دهد.»

بایدن همچنین کشته شدن ۱۴ شهروند آمریکایی در جریان حملات حماس در اسرائیل را تایید کرد و گفت ایالات متحده معتقد است که چند شهروند آمریکایی در میان ده‌ها گروگانی‌اند که توسط حماس به اسارت گرفته شده‌اند.
شبکه «آی‌۲۴» اسرائیل نیز اعلام کرد شبه‌نظامیان حماس چند کودک را در دهکده «کفار عزه» در نزدیکی غزه سر بریده‌اند. وزارت امور خارجه اسرائیل شمار کودکان کشته‌شده در حمله به دهکده کفار عزه را ۴۰ نفر اعلام کرد. تایمز اسرائیل هم نوشت ۷۰ نفر از ساکنان این دهکده کشته شده‌اند.

کمیسیون تحقیق سازمان ملل در بیانیه‌ای اعلام کرد «شواهد روشنی» وجود دارد که هر دو طرف مناقشه اسرائیل و حماس، دست به ارتکاب جنایات جنگی زده‌اند.

این کمیسیون همچنین خبر داد در حال جمع‌آوری شواهد و مستندات درباره این جنایات است.

در روز چهارم از جنگ اسرائیل، خبرگزاری رویترز گزارش کرد جواد ابوشماله و زکریا ابو‌معمار، دو عضو دفتر سیاسی حماس، در حمله هوایی در خان یونس غزه کشته شدند.

ابوشماله وزیر اقتصاد حماس بود و ابومعمار به عنوان رییس اداره «روابط ملی» گروه حماس معرفی شده است.

اما ایتمار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل اعلام کرد قصد دارد ۱۰ هزار قبضه سلاح در اختیار تیم‌های امنیتی غیرنظامی در این کشور قرار دهد.

از سوی دیگر الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، دعوت جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را برای شرکت در نشست وزیران امور خارجه این اتحادیه در بروکسل رد کرد.

کوهن گفت در شرایط کنونی دیگر جایی برای «مباحث نظری» وجود ندارد و باید تصمیمی قاطع علیه تروریسم گرفته شود.

به گزارش سازمان ملل، در پی حملات اسرائیل به نوار غزه، ۷۹۰ خانه تخریب شده‌اند، پنج هزار و ۳۰۰ ساختمان آسیب دیده‌اند و دسترسی ۴۰۰ هزار نفر به منابع آبی قطع شده است.

آسوشیتدپرس به نقل از مقام‌های اسرائیلی نوشت تاکنون بیش از هزار و ۵۰۰ جسد متعلق به شبه‌نظامیان حماس در خاک اسرائیل پیدا شده است.

اسرائیل امروز به خبرنگاران خارجی اجازه داد «برای پوشش صحنه‌های کشتار حماس» از شهرهای اسرائیل در نزدیکی مرز غزه بازدید کنند.

واکنش‌های بین‌المللی به جنگ حماس و اسرائیل

در همین حال، ارتش اسرائیل اعلام کرد که اولین هواپیمای حامل مهمات آمریکا وارد اسرائیل شد. پس از اعلام این خبر، وزیر دفاع آمریکا در تماس با همتای اسرائیلی خود بر تعهد ایالات‌متحده به تقویت سریع توان پدافند هوایی و مهماتی اسرائیل در برابر «حمله‌های تروریستی نفرت‌انگیز حماس» تاکید کرد.

وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد آنتونی بلینکن روزهای چهارشنبه تا جمعه در سفرهایی به اسرائیل و اردن، با مقام‌های این کشورها دیدار خواهد کرد.

دادستانی فدرال آلمان اعلام کرد تحقیقاتی را درباره گروه شبه‌نظامی حماس به اتهام قتل، کشتار و آدم‌ربایی آغاز کرده است.

طبق قوانین آلمان، در صورتی که شهروندان این کشور در اثر وقوع جرایمی در خارج از آلمان آسیب ببینند، دادستانی این کشور صلاحیت دارد موضوع را بررسی کند.

هم‌زمان امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، با غیرقابل خواندن موضع مقام‌های جمهوری اسلامی در قبال حمله حماس به اسرائیل گفت در مورد دخالت مستقیم تهران در این حملات هنوز «مستندات رسمی» وجود ندارد.

مکرون همچنین تاکید کرد بسیار محتمل است کمک‌هایی به حماس برای انجام این حملات شده باشد.

از سوی دیگر عربستان سعودی خواستار برگزاری نشست فوری سازمان همکاری اسلامی برای بررسی اوضاع در پی حمله حماس و مناقشه فلسطین و اسرائیل شد.

اما به گزارش آسوشیتدپرس، چین با اتخاذ موضعی جدید در قبال حمله حماس به اسرائیل، خشونت و حمله به غیرنظامیان را محکوم کرد و خواستار توقف درگیری‌ها و آتش‌بس شد.

موضع‌‎ جدید چین یک روز پس از آن اعلام شد که چاک شومر، سناتور برجسته آمریکایی در دیدار با وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در پکن گفت از موضع چین در قبال تهاجم حماس «سرخورده» شده است.

از سوی دیگر اکسیوس به نقل از منابع آگاه نوشت امارت متحده عربی به حکومت سوریه هشدار داده در جنگ حماس و اسرائیل مداخله نکند و اجازه حمله از خاک سوریه علیه اسرائیل را ندهد.

پیش‌تر خبرگزاری اسرائیلی وای‌نت در گزارشی نوشت دولت اسرائیل با پیامی که از طریق دولت فرانسه ابلاغ شده، حزب‌الله لبنان را تهدید کرده در صورت ورود به جنگ برای همراهی با حماس، با همکاری نیروی دریایی آمریکا، دمشق، پایتخت سوریه را نابود خواهد کرد و شخص بشار اسد را هدف قرار خواهد داد.

در این گزارش، به نقل از مقام‌های ارشد دولت اردن و فرانسه نیز گفته شده دولت اسرائیل و آمریکا در حال گفت‌وگو هستند و کاخ سفید تلاش می‌کند کنگره را قانع کند برای مشارکت نیروهای آمریکا در کارزار احتمالی علیه حزب‌الله مجوز بدهد.

از سوی دیگر حمله گسترده حماس به اسرائیل منجر به کشته یا مفقود شدن شهروندان خارجی زیادی در این کشور شده است.

بر اساس گزارش‌ها، تعدادی از شهروندان غیراسرائیلی نیز هم‌اکنون در اسارت شبه‌نظامیان این گروه در نوار غزه هستند.

هنوز آمار نهایی و دقیقی از شهروندان خارجی کشته، مفقود یا اسیر شده در جریان حملات مرگ‌بار حماس به اسرائیل وجود ندارد اما گزارش‌ها حاکی از آن است که شهروندانی از آرژانتین، آلمان، آمریکا، ایرلند، انگلیس، برزیل، پاراگوئه، تانزانیا، تایلند، چین، فرانسه، کامبوج، کانادا، مکزیک، نپال و ... در بین این افراد هستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

برنامه با کامبیز حسینی
خبرها
شاهد تاریخ - فصل سوم
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها