وزارت «رسیدگی به حوادث» طالبان اعلام کرد چهار هزار نفر بر اثر زمینلرزه روز شنبه ۱۵ مهر در هرات کشته و زخمی شدهاند. مقامهای این وزارتخانه در یک نشست خبری در کابل گفتند هزار و ۹۸۳ خانه نیز در ۲۰ روستای هرات کاملا ویران شدهاند.
افغانستان اینترنشنال نوشته است که «طالبان بار دیگر شمار جانباختگان و زخمیها را تفکیک نکرده» است.
وزارت رسیدگی به حوادث طالبان روز دوشنبه ۱۷ مهر پس از نشست خبری خود در بیانیهای اعلام کرد ۳۵ تیم جستوجو و نجات ملی و بینالمللی با یک هزار نیرو در محل زمینلرزه حضور یافتهاند.
به گفته طالبان، هیاتی به نمایندگی از هبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه نیز به هرات رفته و وعده کمک به آسیبدیدگان زمینلرزه داده است.
حکومت طالبان مدعی است عملیات امدادرسانی و نجات مردم از زیر آوار همچنان ادامه دارد اما برخی تصاویر منتشر شده از مناطق زلزلهزده حاکی از آن است که امدادرسانی بسیار ضعیف است و در بسیاری از نقاط خبری از تیمهای امداد و نجات نیست.
به گفته طالبان، تیمهای فنی جمهوری اسلامی ایران هم در مناطق زلزلهزده حضور یافتهاند.
چین، ژاپن، ایران، پاکستان، اتحادیه اروپا و سازمان بینالمللی بهداشت وعده کمکهای نقدی، غذایی و پزشکی به آسیبدیدگان زمینلرزه هرات دادهاند.
طالبان گفته است در حال حاضر کمکهای ایران و ترکیه به هرات رسیدهاند.
مردم خوست، قندهار، پکتیا، نیمروز، ننگرهار، وردک و فراه نیز اعلام کردهاند به هرات کمکهای نقدی، غیرنقدی، غذایی و غیرغذایی خواهند کرد.
بنا بر اعلام طالبان، شماری از موسسات خیریه، بازرگانان و «تعداد محدودی از شخصیتهای پاکستانی» حدود ۳۲ میلیون و ۳۵۰ هزار افغانی به آسیبدیدگان زمینلرزه هرات کمک کردهاند.
افغانی واحد پول کشور افغانستان است.
گفته شده است که دفتر رییسالوزرای طالبان هم ۱۰۰ میلیون افغانی به آسیبدیدگان زمینلرزه هرات کمک کرده است.
روز یکشنبه ۱۶ مهر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا اعلام کرد کشورش با دقت «تاثیرات زمینلرزه بر شمالغرب افغانستان» را زیر نظر دارد.
بلینکن در شبکه ایکس نوشت: «سازمانهای همکار آمریکا کمکهای فوری را برای حمایت از مردم افغانستان ارائه میکنند.»
حدود ساعت ۱۰ صبح شنبه ۱۵ مهر به وقت ایران، زمینلرزهای به بزرگی ۶/۳ در عمق هفت کیلومتر، شمال هرات افغانستان را لرزاند و بیش از ۱۰ روستا را در استان زندهجان هرات تخریب کرد.
مرکز وقوع این زلزله با مرز ایران در شرق تایباد حدود ۸۸ کیلومتر و با شهر مشهد ۲۸۱ کیلومتر فاصله داشت و برای همین، در شماری از شهرهای دو استان خراسان رضوی و خراسان جنوبی احساس شد.
خبرگزاری ایسنا به نقل از محسن نجات، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی نوشت که ۲۵ تیم امدادی به مناطق تایباد و روستاهایش اعزام شدند و شهرهای اطراف نیز در حالت آمادهباش قرار گرفتند.
بابک محمودی، رییس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر نیز از آمادهباش امدادگران در دو استان مرزی خراسان رضوی و خراسان جنوبی خبر داد.
به دنبال وقوع این زلزله شماری از شهروندان در مشهد و شهرهای مرزی از خانههای خود بیرون آمدند و در خیابانها و کوچهها تجمع کردند.
زلزله بزرگ روز شنبه هرات در حالی رخ داد که روز ۱۱ مهر (سوم اکتبر) نیز زمینلرزهای به بزرگی ۴/۷، منطقه فیضآباد افغانستان را لرزانده بود.
در هرات هم آخرین بار زلزلهای به بزرگی ۴/۳ در روز ۲۵ شهریور (۱۶ سپتامبر) ثبت شده بود.
العربیه در گزارشی درباره وضعیت هرات پس از این زلزله بزرگ نوشت مردم نگران و وحشتزده هستند و زنان، مردان و کودکان، همه از خانههای خود بیرون آمدهاند.
مرکز زمینشناسی آمریکا پیشبینی کرده بود این زلزله ممکن است «صدها کشته» بر جای بگذارد.
هرات که از آن با عنوان پایتخت فرهنگی افغانستان یاد میشود حدود ۱/۹ میلیون نفر جمعیت دارد.
العربیه با اشاره به ابعاد احتمالی خسارات زلزله اخیر یادآور شد که افغانستان با خروج گسترده کمکهای خارجی از این کشور همزمان با قدرت گرفتن دوباره طالبان در سال ۲۰۲۱، اکنون در چنگال یک «بحران انسانی شدید» قرار دارد.