وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی مدعی شده است حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، شامگاه پنجشنبه ۱۳ مهر در گفتوگو با فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، درباره تکرار بازی سپاهان-الاتحاد که به دلیل وجود سردیس قاسم سلیمانی در کنار زمین انجام نشد، به توافق رسیده است.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نوشت دو وزیر توافق کردند «به نهادهای ورزشی دو کشور توصیه کنند مشكل اخیر به وجود آمده در جریان مسابقات باشگاهی دو کشور را در مسير احترام متقابل، گفتوگو و تفاهم حل و فصل کنند.»
از سوی دیگر وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد وزير امور خارجه عربستان سعودی از اميرعبداللهيان برای حضور مشترک وزیران خارجه دو کشور در اولین بازی فوتبال (بین تیمهای دو کشور) در عربستان سعودی دعوت به عمل آورده است.
بازی تیمهای سپاهان و الاتحاد به میزبانی ورزشگاه نقش جهان اصفهان به دلیل وجود نیمتنه قاسم سلیمانی و اصرار مسوولان جمهوری اسلامی به حفظ آن در جریان دومین مسابقه سپاهان در لیگ قهرمانان آسیا لغو شد.
روایتهای مختلفی درباره روند این اتفاق منتشر شده است.
دو طرف و همچنین کنفدراسیون فوتبال آسیا تلاش کردهاند به صورت واضح درباره دلیل اصلی لغو این دیدار حرف نزنند اما مسوولان ایرانی بارها تاکید کرده اند که «ناظر بازی درخواستی از باشگاه میزبان داشت که برای این باشگاه عملیاتی نبود».
امیرعبداللهیان پیش از این درباره لغو بازی سپاهان - الاتحاد گفته بود: «در همان زمان با وزیر خارجه عربستان در تماس بودم روابط تهران و ریاض در مسیر خود پیش میرود و نباید اجازه دهیم ورزش تبدیل به اهرم سیاسی شود. توصیه ما به AFC این است که در این اتفاق برمبنای فنی نظر دهد. بین ایران و عربستان این توافق وجود دارد که در زمان مورد توافق دو طرف بازی انجام شود.»
الاتحاد برای همیشه تحریم شود
اظهارات وزارت امور خارجه و امیرعبداللهیان درباره رسیدن به توافق برای انجام دوباره این بازی در حالی است که بخشهای مختلف جمهوری اسلامی، واکنشهای متفاوتی به لغو این بازی داشتند. شهرداری تهران شبانه بنرهایی در حمایت از قاسم سلیمانی در سطح شهر نصب کرد و هواداران جمهوری اسلامی در فضای مجازی به شدت به این ماجرا تاختند و خواستار پاسخ متقابل به عربستان سعودی شدند.
حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای در روزنامه کیهان هم با انتقاد از امیرعبداللهیان نوشت: «این پرسش از وزیر امور خارجه در میان است که با وجود شواهد مورد اشاره، چرا در مذاکره با وزیر امور خارجه عربستان به "تکرار بازی لغو شده، در زمانی دیگر"! اشاره کردهاند؟! اگر آنگونه که شواهد یاد شده نشان میدهند تیم الاتحاد به علت وجود سردیس سلیمانی بازی را ترک کرده باشد، نه فقط لیاقت تکرار بازی را ندارد بلکه باید برای همیشه از حضور در ایران و بازی با تیمهای ایرانی در هر کجای دنیا محروم شود.»
محمدرضا ساکت، مدیرعامل باشگاه سپاهان اصفهان در آخرین اظهارنظر درباره لغو بازی سپاهان و الاتحاد در ورزشگاه نقش جهان تلویحا به برنامه فوتبال برتر گفت اگر خواسته الاتحاد برای برداشتن سردیس قاسم سلیمانی پیش از ورود تماشاگران اعلام میشد، آن را انجام میدادند.
او گفت: «نزدیک مسابقه اطلاع دادند که با نگاهی خاص و طرح موارد غیرورزشی قصد عدم حضور در زمین را دارند. نماینده AFC موضوعی را مطرح کرد که چنین اقدام اصلاحیای در آن شرایط و با حضور ۵۰ هزار تماشاگر امکانش فراهم نبود.»
لغو بازی سپاهان-الاتحاد در عصر دوشنبه منجر به اعتراضات فراوان تماشاگران فوتبال در ورزشگاه نقش جهان شد. آنها خواستار برداشته شدن مجسمه قاسم سلیمانی از تونل ورودی بازیکنان شدند و با شعارهای مختلف و پرتاب بطری و اشیای دیگر، اعتراض خود را نشان دادند.
این اعتراضات اما با بیتوجهی مسوولان مواجه شد.
بیت رهبری مخالف بود
از سوی دیگر ایراناینترنشنال دریافت که «بیت رهبری» مخالف برداشته شدن سردیس قاسم سلیمانی بوده است.
علیرضا مرزبان، مربی پیشین سپاهان در گفتوگو با ایراناینترنشنال خبر داد که این باشگاه پس از خواسته AFC برای حذف سردیس قاسم سلیمانی از ورزشگاه نقش جهان، از بیت رهبری استعلام گرفته است و دفتر رهبر جمهوری اسلامی اجازه نداده سردیس از ورزشگاه حذف شود.
او گفت: «تیم سپاهان پس از فشار AFC تلاش کرده از طریق امام جمعه اصفهان و استاندار و حتی ارتباط با بیت رهبری سردیس سلیمانی را از ورزشگاه نقش جهان بیرون ببرد اما همه این ارگانها با این درخواست مخالفت کردهاند. ضمن اینکه هیچکس مسوولیت امر را هم نپذیرفته است.»
پایههای سست صلح
لغو بازی سپاهان-الاتحاد در زمانی اتفاق افتاد که جمهوری اسلامی از ماهها قبل در تلاش برای عادی کردن روابط با عربستان سعودی است و البته در همان روزها مشغول برگزار کردن کنفرانس وحدت اسلامی بود که هر سال به مناسب «هفته وحدت» و سالروز تولد پیامبر اسلام برگزار میشود.
امیرعبداللهیان در نشستی با مهمانان این کنفرانس گفت: «بنا داریم روابط عمیق و گستردهای بین ایران و عربستان سعودی با نگاه به مصالح جهان اسلام و با هدف مایوس کردن دشمن و بستن راه عادیسازی روابط [با اسرائیل] داشته باشیم.»
خامنهای هم در دیدار با این مهمانان موضع دوگانهای در ارتباط با عربستان سعودی گرفت.
او گفت: «اگر کشورهایی مثل ایران، عراق، سوریه و لبنان، کشورهای حاشیه خلیج فارس مثل عربستان سعودی، مصر و اردن، یک خط مشی واحد را در مسایل اساسی و کلی خودشان اتخاذ کنند، قدرتهای زورگو نمیتوانند در امور داخلی و سیاست خارجی آنان دخالت کنند»
رهبر جمهوری اسلامی هشدارهایی هم به عربستان سعودی درباره رابطه با اسرائیل داد، عادیسازی روابط کشورهای منطقه با تلآویو را به «شرطبندی روی اسب بازنده» تشبیه کرد، آن را قماری «محکوم به باخت» خواند و گفت از عادیسازی روابط با اسرائیل «ضرر خواهند کرد» زیرا این رژیم «رفتنی و در حال مرگ» است.
لغو دیدار سپاهان-الاتحاد در روز بازی و دقایقی پس از زمان مقرر اما به نشانهای از سست بودن عادی شدن روابط جمهوری اسلامی و عربستان سعودی تشبیه شده است.
مهدی مهدویآزاد، روزنامهنگار، به ایراناینترنشنال گفت: «این اتفاق ابعاد سیاسی پرمعنایی دارد. این حادثه نشان میدهد ایران و عربستان سعودی حاضر نیستند هیچ امتیاز کوچکی به هم بدهند. مسوولان سپاهان میتوانستند مجسمه را بردارند و هیچ اتفاقی نمیافتاد و مسوولان الاتحاد هم میتوانستند به سادگی حضور مجسمه را نادیده بگیرند و هیچ اتفاقی نمیافتاد اما هیچکدام عقب ننشستند.»
او همچنین گفت: «واقعیت این است که خامنهای دیگر فحش نمیدهد به عربستان سعودی. در حد غر باقی میماند. با وجود این رجزخوانیها و امتیاز ندادنها، واقعیت این است که جمهوری اسلامی از نظر استراتژیک ضعیف و قدرت انعطافش کم میشود و مجبور است سرش را بیندازد پایین.»