واکنش‌ها به خالص‌سازی‌ دانشگاه‌ها؛ «اخراج‌ها مرگ دانشگاه و نزول سیاسی کشور را در پی دارد»

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۱۴

واکنش‌ها به موج فراگیر اخراج استادان دانشگاه‌ها ادامه دارد. اتحاد بازنشستگان در بیانیه‌ای اخراج استادان و معلمان را «ظالمانه» خواند و خواهان بازگشتشان به کار شد. روزنامه اطلاعات هم در مطلبی با انتقاد از رویکرد حکومت، یادآور شد پژمردگی جامعه ارتباط مستقیم با اعتبار دانشگاه دارد.

جایگزینی استادها با مهره‌های حکومتی

اتحاد بازنشستگان صبح روز سه‌شنبه ۱۴ شهریور با انتشار بیانیه‌ای به احکام اخراج معلم‌ها و استادها طی ماه‌های اخیر واکنش نشان داد و نوشت: «اکنون نیروهای امنیتیِ وزارت‌خانه با ترفند جدیدی پا را فراتر گذاشته و دست به بازنشستگی پیش از موعد، اخراج و انفصال از خدمت معلمان استخدامی زده‌اند.»

این تشکل صنفی یادآور شد: «این روزها شاهد اخراج اساتید دانشگاه‌ها به جرم حمایت از دانشجویان خود نیز هستیم و جایشان را مهره‌های حکومتی، فارغ از میزان سوادشان اشغال کرده‌اند.»

اتحاد بازنشستگان این اعمال «ظالمانه» را محکوم کرد و خواهان آزادی فوری معلمان زندانی و بازگشت به کار هر چه زودتر استادان و معلمان اخراجی شد.

روزنامه اطلاعات: آزادی بحث و جدل و استقلال علم ویژگی‌های ذاتی دانشگاه است

روزنامه اطلاعات نیز روز سه‌شنبه در یادداشتی به اخراج استادان در ماه‌های گذشته پرداخت و با تاکید بر پیش آمدن «استفهام و اضطراب در اخبار دانشگاه و احوال استادان» نوشت: «شکوفایی دانشگاه موجب شکفتگی جامعه خواهد بود و پژمردگی جوانان و مردمان یک مملکت رابطه‌ای مستقیم و بی‌واسطه با افسردگی و واژگونگی ابتکار و اعتبار دانشگاه دارد.»

این روزنامه همچنین با اشاره به ویژگی‌های ذاتی دانشگاه که هویت و حقیقت آن را ساخته‌اند، «آزادی بحث و جدل» را یکی از این ویژگی‌ها برشمرد و بر ضرورت ضمانت کردن «استقلال» علم و فرهنگ و فکر و پژوهش و آزادی در پردازش و جویش و اشاعه علم و پرسش و فرهنگ و ... تاکید کرد.

خبرگزاری دولت اخراج استادها را ر«والی طبیعی» خواند

با وجود تعدد واکنش‌های منفی نسبت به پاک‌سازی دانشگاه‌ها، ایرنا، خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی، استفاده از کلمه «اخراج» را برای حذف استادهای منتقد از فضای آموزش عالی «دروغی بزرگ برای موج‌سواری مخالفان دولت» توصیف کرد.

این خبرگزاری مدعی شد «قطع همکاری» با برخی استادان به دلایل «علمی و آموزشی» بوده اما «اظهارنظرهای غیرواقع» را در جامعه گسترش داده است.

ایرنا همچنین به نقل از حسن مسلمی نائینی، رییس جهاد دانشگاهی، قطع همکاری با استادها را «روال معمول و طبیعی» دانشگاه‌ها دانست.

محمد مقیمی، رییس دانشگاه تهران هم در گفت‌وگو با خبرگزاری دولت مدعی شد که در دو سال اخیر «حتی یک استاد» هم از این دانشگاه اخراج نشده است.

او اخبار مرتبط با قطع همکاری دانشگاه با استادان را «فضاسازی برخی استادان در بسترهای مجازی و اوج بی‌اخلاقی» خواند.

اخراج استادها، زمینه‌ساز نزول سیاسی است

در مقابل، روزنامه اعتماد ضمن گفت‌وگو با بیژن عبدالکریمی، استاد فلسفه، به نقل از او نوشت که تداوم روند موجود باعث «رکود و مرگ دانشگاه» و تصمیم‌ها و حرکت‌های اخیر در خالص‌سازی استادان «آخرین تازیانه‌ها بر پیکر رنجور» فضای آموزش عالی است.

عبدالکریمی با هشدار درباره افت کیفیت دانشگاه‌های مرجع در پی «خالص‌سازی استادان کاربلد» گفت: «با خروج افرادی چون شریفی‌ زارچی، محمد فاضلی و ...، افرادی نزدیک به جبهه پایداری و برخی طیف‌های رادیکال مانند امیرحسین ثابتی، عباس موزون و ... جایگزین آن‌ها می‌شوند و دیروز هم خبر رسید یکی از مداحان قرار است وارد دانشگاه تهران شود.»

او ادامه داد: «این اوج نیهیلیسم و بی‌اعتقادی به حقیقت و ارزش‌های فرهنگی و اوج خودبنیادی و اوج این تصور باطل است که ما می‌توانیم حقیقت را تولید کنیم! عبدالکریمی اگر اهل تفکر و فرهنگ نباشد اگر همه پول نفت هم خرجش شود، چهره ماندگار فلسفه نمی‌شود.»

این استاد فلسفه با تاکید بر اینکه خودش را «در کنار نیروهای انقلاب می‌بیند» و از موضع اپوزیسیون و براندازانه سخن نمی‌گوید، به حکومت هشدار داد: «این راه‌ها، کشور را با بحران‌های شدیدی روبه‌رو خواهد کرد که زمینه‌های نزول سیاسی را فراهم می‌کنند.»

توضیح دانشگاه شریف درباره وضعیت استخدامی شریفی زارچی

در حالی‌ که واکنش‌ها به «اخراج» علی شریفی زارچی از دانشگاه صنعتی شریف شدت گرفته و روزنامه کیهان نیز اخیرا خواهان «بازداشت و محاکمه» او شده بود، روابط عمومی این دانشگاه اطلاعیه‌ای صادر و درباره قطع همکاری با این استاد ادعاهایی را مطرح کرد.

بر اساس اطلاعیه دانشگاه شریف، هیات جذب دانشگاه رای به خاتمه همکاری با شریفی زارچی داده است چون او برای تبدیل وضعیت استخدامی‌اش از قرارداد «پیمانی» به «رسمی آزمایشی» تقاضای رسمی «نداده است».

در این اطلاعیه آمده است که دانشگاه پیگیر وضعیت استخدامی شریفی زارچی بوده و اصلا «صلاحیت علمی یا عمومی او» در هیات جذب دانشگاه «بررسی نشده است».

روزنامه کیهان که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی فعالیت می‌کند به تازگی نوشته بود که شریفی زارچی «از سوی مراجع ذی‌ربط فاقد صلاحیت علمی برای تدریس در دانشگاه شریف شناخته شده است».

کیهان در حالی مدعی شد که او به دلیل «عدم صلاحیت علمی» از مسند استادی دانشگاه کنار گذاشته شده که رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف به تازگی از «نیاز جدی» گروه بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی دانشکده به «دانش و تخصص» این استاد اخراج شده خبر داده بود.

علاوه بر شریفی زارچی، ده‌ها استاد دیگر نیز به دلیل رویکرد انتقادی خود و حمایت از دانشجویان و مردم معترض در هفته‌ها و ماه‌های گذشته از دانشگاه اخراج شده‌اند و هر روز خبر جدیدی درباره حذف استادان و جایگزین کردن افراد دیگر نزدیک به نهادهای امنیتی به‌جای آن‌ها منتشر می‌شود.

در روزهای گذشته عبدالرضا سیف، رییس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران خبر داد که «حاج سعید حدادیان» قرار است مانند هفت سال گذشته «ادبیات پایداری، آشنایی با دفاع مقدس و آشنایی با ادبیات انقلاب اسلامی» را در دانشکده ادبیات و علوم انسانی و دیگر دانشکده‌های دانشگاه تهران تدریس کند.

شوراهای صنفی دانشجویان نیز اخیرا خبر داد که در دانشگاه «علامه طباطبایی»، پس از حذف مهدی خویی، زمزمه‌هایی از جذب میثم مهدیار شنیده می‌شود. استادی که سابقه بازجویی از دانشجویان و آزار آنها در کلاس‌ و معرفیشان به نیروهای امنیتی را دارد.

در همین حال در دانشگاه تهران، هم‌زمان با حذف حسین مصباحیان، استاد برجسته فلسفه، خبر بازگشت محمود خاتمی به این گروه و تدریس در مقطع ارشد و دکتری مطرح شده است.

خاتمی سابقه سرقت گسترده علمی دارد و سال گذشته انجمن علمی دانشجویان فلسفه در نامه به ریاست دانشگاه تهران خواستار پاسخگویی درباره سرقت گسترده علمی او شده بودند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
روس‌ها و ایرانی‌ها
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها