جذب اساتید همسو با جمهوری‌اسلامی؛ ۱۵ هزار نیروی سهمیه‌ای به‌زودی عضو هیات علمی می‌شوند

شنبه ۱۴۰۲/۰۵/۲۸

علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه صنعتی شریف، از انتشار سندی خبر داد که بر اساس آن، دولت ابراهیم رئیسی جذب هزاران نیروی سهمیه‌ای همسو با حکومت را در هیات علمی دانشگاه‌ها آغاز کرده است. هم‌زمان خبری درباره اخراج آرش بیدالله‌خانی و شیرزاد آزاد، دو استاد دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شد.

شریفی زارچی در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت سندی در گروه‌های دانشگاهی منتشر شده که نشان می‌دهد دولت رئیسی «مخفیانه» فرایند جذب «۱۵ هزار عضو هیات علمی همسو» را به صورت «سهمیه‌ای، فوری و خارج از چارچوب علمی» موجود دانشگاه‌ها آغاز کرده است.

او این اتفاق را «فاجعه» خواند و با ذکر مثالی، آن را به معنای تزریق ۱۰۰ نفر به هر دانشگاه علوم پزشکی دانست.

این استاد دانشگاه همچنین سکوت جامعه علمی را در برابر این اتفاق، «خیانت به ایران» نامید.

به گفته ناظران، پاک‌سازی دانشگاه‌ها از استادهای منتقد و غیرهمسو اتفاق جدیدی نیست و از زمان برقراری جمهوری اسلامی آغاز شده است.

یکی از نمونه‌های مهم پروژه یکسان‌سازی در دانشگاه‌ها و سیستم آموزش عالی، «انقلاب فرهنگی» بود که در سال ۱۳۵۹ با هدف سرکوب و تصفیه دانشگاه از دانشجوها و استادان ناهمسو با حکومت آغاز شد و با تعطیلی دانشگاه‌ها، تا سه سال بعد (۱۳۶۲) ادامه یافت.

البته پس از آن هم در دولت‌های مختلف اقداماتی برای تصفیه گسترده در دانشگاه‌ها شکل گرفت؛ مانند دوران ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد.

به نظر می‌رسد جذب ۱۵ هزار استاد سهمیه‌ای در آستانه سالگرد قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی که انتظار بروز اعتراضات گسترده در دانشگاه‌ها می‌رود، تلاشی از سوی دولت رئیسی و حکومت است که تا حد امکان فضای آموزشی را در اختیار خود قرار دهند.

در همین راستا طی ماه‌های گذشته شمار زیادی از استادهای دانشگاه‌های ایران که در جریان خیزش انقلابی از دانشجویان معترض حمایت کرده بودند، از کار معلق یا اخراج شدند.

تداوم سرکوب استادان اما در روزهای گذشته هم ادامه داشته و در یک هفته اخیر دست‌کم شش استاد در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، فردوسی مشهد، علوم پزشکی ایران و اصفهان مانند مهدی خویی، به دلیل حمایت از دانشجویان معترض، از ادامه تدریس منع شدند.

آرش بیدالله‌خانی، عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد و شیرزاد آزاد نیز از دیگر استادانی هستند که به دلیل حمایت از دانشجویان معترض و با پرونده‌سازی نیروهای بسیج، به تازگی حکم قطع همکاری گرفته و از این دانشگاه اخراج شده‌اند.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور پیش‌تر اخراج سیاسی استادان دانشگاه را تنها به اتهام حمایت از دانشجویان «پروژه تصفیه» خوانده و هشدار داده بود این روند در بلندمدت با تهی‌ ساختن دانشگاه از استادان متعهد و دغدغه‌مند و ارجحیت یافتن معیارهای فشل و غیرآکادمیک، می‌تواند راه ورود نیروهای فاقد وجاهت علمی به دانشگاه‌ را هموار کند.

اوایل خرداد امسال گروه هکری «قیام تا سرنگونی» صورت جلسه‌های «محرمانه» و «خیلی محرمانه» از جلسات و کمیته‌های فرماندهی قرارگاه ثارالله با تمام سران امنیتی و اطلاعاتی کشور را برای سرکوب دانشگاه‌ها منتشر کرد.

بر اساس این اسناد، در یکی از جلسات برای سرکوب دانشگاه‌ها تصمیم گرفته شده که نهادهای امنیتی فهرستی از استادان «تند و مساله‌دار» تهیه کنند.

در یک گزارش محرمانه دیگر نیز معاونت سیاسی وزارت کشور از وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری خواسته بود تا برخورد با استادان «متخلف» را «با جدیت» دنبال کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها