وزیران امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در مورد تقویت احتمالی روابط خود با ترکیه گفتوگو کردند. هنوز چشمانداز معتبری برای الحاق این کشور به اتحادیه اروپا وجود ندارد.
جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه ۲۹ تیر پیش از آغاز نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو این اتحادیه در بروکسل گفت: «آنکارا میخواهد مذاکرات الحاق را دوباره آغاز کند و موضوع را در راس رویکرد سیاسی خود با ما قرار دهد که این خبر خوبی است.»
همچنین آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان گفت که پس از انتخاب مجدد رجب طیب اردوغان به عنوان رییسجمهوری ترکیه در پایان ماه می برای سومین دوره پیاپی، «زمان آن رسیده است تا یک تعامل استراتژیک» در مورد همکاری «با همسایهای که آسان نیست اما از نظر استراتژیک یک بازیگر مهم جهانی باقی مانده است، انجام شود».
خبرگزاری فرانسه نوشت که این بحث از مدتها پیش برنامهریزی شده بوده اما پس از نشست سازمان پیمان نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) در هفته گذشته در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، مورد توجه دوباره قرار گرفته است.
اردوغان در این نشست با مشروط کردن چراغ سبز خود به عضویت سوئد در ناتو به آغاز مجدد مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا، شگفتی آفرید.
مذاکرات الحاق احتمالی ترکیه به اتحادیه اروپا از سالها پیش متوقف شده است.
اردوغان در نهایت وتوی خود در مورد پیوستن استکهلم به ناتو را برداشت و در عین حال هشدار داد تا قبل از اکتبر هیچ گونه مصوبهای در این زمینه در پارلمان ترکیه وجود نخواهد داشت.
در مقابل این نرمش آنکارا، اروپاییها راه را برای تقویت روابط خود با ترکیه هموار کردند.
پایان سفر اردوغان به منطقه خلیج فارس
اردوغان همچنین در روزهای اخیر به کشورهای عربی منطقه خلیج فارس رفت و روابط دوجانبه ترکیه با این کشورها را تقویت کرد.
آنکارا روز پنجشنبه اعلام کرد ۱۳ سند همکاری در زمینههای مختلف به ارزش بیش از ۵۰ میلیارد دلار بین ترکیه و امارات متحده عربی امضا شد.
دو طرف همچنین درباره ایجاد «شورای عالی استراتژیک» به ریاست رییسجمهوری ترکیه و رییس امارات متحده عربی، به توافق رسیدند.
اداره ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه در بیانیهای به ارزیابی سفر اردوغان به عربستان سعودی پرداخت و نوشت که این سفر به گسترش دامنه همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف و تحکیم روابط نزدیک ترکیه و عربستان سعودی کمک کرده است.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «طرف تُرک از آغاز دوباره روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و ایران استقبال کرده و ابراز امیدواری میکند که این گام به تقویت امنیت و ثبات منطقه و حفظ حاکمیت کشورها و اصل عدم مداخله در امور داخلی آنها کمک کند.»
آنکارا و ریاض همچنین بر اساس بیانیه مشترک منتشر شده، بر اهمیت تعهد جمهوری اسلامی به صلحآمیز بودن برنامه هستهای تهران و همکاری شفاف با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کردند.