عبدالرضا مصری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی وعده داد طرح جنجالی موسوم به «صیانت» که با هدف محدودتر کردن اینترنت تدوین شده است بار دیگر برای بررسی در دستور کار قرار میگیرد. این در حالی است که شهریور ماه گذشته بخش مهمی از مفاد این طرح در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسید.
مهرداد ویس کرمی، نماینده اصولگرای مجلس، در جلسه روز گذشته (سهشنبه ۲۳ اسفند) با انتقاد از «جوسازی داخلی» علیه این طرح، توقف بررسی آن در کمیسیون مشترک را خلاف مطالبه رهبر جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد.
به گفته او، با وجود گذشت سه سال از عمر مجلس فعلی، این نهاد هنوز قانونی درباره فضای مجازی تصویب نکرده است.
او با اشاره به محدودیتهای اینترنتی اخیر در کشور گفت فیلترینگ منتظر قانونگذاری مجلس نمیماند و این موضوع را یک عیب بزرگ دانست.
ویس کرمی در حالی از بیقانونی فضای مجازی گلایهمند است که ایران در بین کشورهای جهان یکی از محدودترین دسترسیها به اینترنت را در اختیار شهروندانش گذاشته است.
این نماینده مجلس همچنین با اشاره به خیزش مردمی در ایران، به دیگر نمایندگان گوشزد کرد اگر با «هشدار ولی امر مسلمین» از خواب بیدار نشوند، «با لگد دشمن» بیدار خواهند شد.
پس از کشته شدن مهسا امینی و آغاز اعتراضات سراسری در ایران، مسوولان نظام تلاش کردند تا با اعمال محدودیتهای شدید اینترنتی و فیلتر کردن باقیمانده شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای خارجی در دسترس، فضای ایجاد شده در کشور را سرکوب کنند.
طرح موسوم به صیانت که نام آن بارها از زمان معرفی تاکنون تغییر کرده، به دنبال محدودتر کردن دسترسی شهروندان به اینترنت در کشور است.
پیگیری جدیتر این طرح در پی انتقاد علی خامنه از «ول» بودن فضای مجازی کلید خورد.
منتقدان طرح صیانت اما باور دارند تصویب آن به امنیتیتر شدن نگاه نظام به این ابزار منجر میشود.
مرداد ماه گذشته محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، با ارجاع بخشی از این طرح به شورای عالی فضای مجازی، تصویب آن را به عهده این مجموعه گذاشت.
یک ماه بعد این شورا با تصویب طرح دریافتی در عمل بخشهای مهمی از طرح صیانت را خارج از مجلس به قانون تبدیل کرد؛ مسالهای که موجب انتقاد برخی از نمایندگان مجلس نیز شد.
با این حال عدهای از کارشناسان عقیده دارند مسوولان نظام در صورت نیاز بدون وجود طرح صیانت نیز میتوانند حلقه دسترسی به اینترنت را تنگتر از گذشته کنند.
آبان سال ۱۳۹۸ دسترسی به اینترنت در ایران برای بیش از یک هفته قطع شد. این کار در آن زمان به دستور شورای عالی امنیت ملی و به کمک وزارت ارتباطات اجرایی شده بود.
پس از آغاز خیزش مردمی اخیر نیز بسیاری از خدمات اینترنتی محبوب خارج از کشور مانند اینستاگرام، واتساپ و فروشگاه برنامههای اندرویدی گوگل به کمک این دو نهاد از دسترس خارج شدند.
با وجود این مسوولان نظام به دنبال طراحی و تصویب قوانین محدود کننده بیشتری برای بستهتر کردن فضای اینترنت هستند.