در حالی که تصویب قطعنامه تروریست شناختن سپاه پاسداران در پارلمان اروپا با استقبال گسترده جهانی همراه شده، مقامات اتحادیه اروپا از بستههای تحریمی جدید علیه جمهوری اسلامی خبر دادند. در همین حال، سایر تلاشها برای منزوی کردن جمهوری اسلامی در نقاط مختلف جهان ادامه دارد.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع گزارش داد که اتحادیه اروپا قرار است روز دوشنبه چهارمین بسته تحریمی علیه جمهوری اسلامی را تصویب کند.
بر اساس این گزارش، نام ۳۷ شخص جدید بهدلیل نقض حقوق بشر در فهرست سیاه قرار خواهد گرفت.
یک دیپلمات اروپایی به خبرگزاری رویترز گفت که تحریم سپاه به عنوان یک سازمان تروریستی در دستور جلسه روز دوشنبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا قرار ندارد، اما این اقدام علیه سپاه در بسته پنجم تحریمها در دست بررسی است.
رویترز همچنین به نقل از منابع آگاه گزارش داد فرانسه که پیشتر درباره قرار دادن سپاه پاسداران ملاحظاتی داشت، موضع خود را تغییر داده و در حال حاضر از این اقدام حمایت میکند.
وپكه هويكسترا، وزیر خارجه هلند، نیز با تاکید بر افزایش تحریمها علیه کسانی که در نقض حقوق بشر در ایران نقش دارند گفت: «هلند با قاطعیت از تروریست شناخته شدن سپاه پاسداران استقبال میکند. برداشتن این گام به تعهد مشترک همه کشورهای اتحادیه اروپا نیاز دارد.»
از سوی دیگر، روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا، در توییتی با اشاره به نام محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، معترضان اعدامشده در ایران، نوشت: «نام آنها را به خاطر بیاورید.»
متسولا با اشاره به اینکه این معترضان به خاطر «مبارزه برای صلح، آزادی و طلب دموکراسی» اعدام شدند، گفت این اعدام و سرکوب نمیتواند ادامه یابد و جمهوری اسلامی باید سرکوب را متوقف و مجازات اعدام را تعلیق کند.
تئو فرانکن، نماینده پارلمان و وزیر پیشین مهاجرت بلژیک، نیز تصویب قطعنامه پارلمان اروپا برای تروریستی اعلام کردن سپاه را «خبری خوب» خواند و در توییترش نوشت: «اروپا از معترضان در ایران حمایت و از ایرانیان خارج کشور محافظت خواهد کرد. آنها شهروندان اروپایی هستند. شهروندان ما!»
در همین حال، سایر تلاشهای بینالمللی برای افزایش فشارها بر جمهوری اسلامی به دلیل نقش مخرب منطقهای، حمایت تسلیحاتی از روسیه در جنگ اوکراین و نقض گسترده حقوق بشر در ایران در جریان است.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره راههای همکاری بیشتر جهت رسیدگی به چالشهای ناشی از چین و ایران با یکدیگر گفتوگو کردند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، نیز در سفر به اسرائیل، طی دیداری با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور، درباره برنامه اتمی و فعالیتهای جمهوری اسلامی گفتوگو کرد.
وزیر دفاع و رییس ستاد کل ارتش اسرائیل نیز در دیداری با جیک سالیوان درباره فعالیتهای جمهوری اسلامی «برای دستیابی به توانمندیهای اتمی و اهمیت آمادهسازی پاسخ به این تهدیدها» گفتوگو کردند.
اعتراضات جهانی به اقدامات مخرب جمهوری اسلامی و حمایت پهپادی آن از روسیه در حالی رو به گسترش است که به گزارش رسانههای روسیه، ولادیمیر پوتین برای دومین بار در ۹ روز گذشته با ابراهیم رئیسی به صورت تلفنی گفتوگو کرده است. بنا بر این گزارشها، سوریه و همکاری در زمینه انرژی موضوع گفتوگوی آنان بودهاند.
در همین حال، در ادامه کارزار پذیرش زندانیان سیاسی ایران از سوی نمایندگان کشورهای مختلف، رناتا آلت، رییس کمیسیون حقوق بشر پارلمان آلمان، کفالت سیاسی پیام ولی، شهروند زندانی بهائی، را به عهده گرفت.
از سوی دیگر، روزنامه «تورنتو استار» نوشت که انجمن «روزنامهنگاران مدافع آزادی بیان کانادا» جایزه بینالمللی آزادی مطبوعات خود را به نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامهنگاری که درپی گزارش جانباختن مهسا امینی بازداشت شدند، اعطا خواهد کرد. این جایزه قرار است پانزدهم فوریه (۲۶ بهمنماه) به صورت غیابی به آنها اهدا شود.
انزوای جمهوری اسلامی در رویدادهای فرهنگی نیز ادامه دارد. جشنواره فیلم برلین ضمن اعلام همبستگی با «معترضان شجاع» ایرانی اعلام کرد هیاتهای سینمایی، شرکتها و روزنامهنگارانی که برای دولتهای روسیه و ایران کار میکنند، «عناصر نامطلوب» به حساب میآیند و به آنها اجازه حضور نخواهد داد.
این جشنواره افزود به فیلمها با سرمایهگذاری نهادهای حکومتی ایران و روسیه و رسانههای این حکومتها اجازه حضور در این جشنواره را نمیدهد.
در اطلاعیه این جشنواره اشارهای به این فیلمها نشده، اما یک نماینده جشنواره اعلام کرد که این ممنوعیت شامل موسساتی مانند بنیاد فارابی میشود.
گسترش حمایتهای جهانی از خیزش انقلابی مردم ایران در حالی صورت میگیرد که کنشگران و ایرانیان خارج کشور طی چهار ماه گذشته اقدامات گستردهای را برای توجهات جهانی به اعتراضات ایران انجام دادهاند.
پس از انتشار خبر از حال رفتن مسیح علینژاد در نشست داووس، نازنین بنیادی در واکنش به این خبر نوشت که مسیح در این مدت «کمبود خواب بسیار شدیدی» داشت. بنیادی گفت: برای افرادی همچون مسیح که با چنین تعهد بالایی مبارزه میکنند، فعالیتهای این روزها بسیار «طاقتفرسا» است.