وزارت خزانهداری آمریکا در یک بسته جدید تحریمی علیه برنامه پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی، شش مدیر اجرایی و عضو هیات مدیره صنایع هوایی قدس و مدیر سازمان صنایع هوافضای ایران را تحریم کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه ۱۶ دی با انتشار بیانیهای اعلام کرد سازمان صنایع هوایی قدس که ۱۰ سال پیش تحت تحریمهای آمریکا قرار گرفته بود، به عنوان یک سازنده کلیدی تسلیحات جمهوری اسلامی، مسوول طراحی و تولید پهپادها در ایران است.
حجتالله قریشی، قاسم دماوندیان، حمیدرضا شریفی تهرانی، رضا خاکی، مجیدرضا نیازی، ولی ارلانیزاده، کسانی هستند که در چارچوب تحریمهای آمریکا علیه سازمان صنایع هوایی قدس تحریم شدند.
آمریکا همچنین نادر سیاوش خون (سیاوش)، مدیرعامل سازمان هوا فضا را نیز تحریم کرده است. سازمانی که به گفته وزارت خزانهداری آمریکا بر برنامه موشکی جمهوری اسلامی نظارت دارد.
آمریکا این تحریمهای جدید را به منظور محدود کردن ارسال تسلیحات و به ویژه پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی به روسیه اعمال کرده است. پهپادهایی که در ماههای گذشته زیرساختها و اهداف و افراد غیرنظامی را در اوکراین هدف قرار دادهاند.
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «ما به استفاده از هر ابزاری که در اختیار داریم برای محروم کردن [ولادیمیر] پوتین از سلاحهایی که برای به راه انداختن جنگ وحشیانه و بیدلیل خود علیه اوکراین استفاده میکند، ادامه میدهیم.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز با اشاره به تحریمهای جدید این کشور علیه جمهوری اسلامی گفت: «ایران با ارائه فناوری پهپادی به روسیه بر آتش جنگ اوکراین میدمد.»
بر اساس تحریمهای جدید آمریکا، دارایی احتمالی افراد تحریم شده در آمریکا مسدود میشود و آمریکاییها از معامله با آنان منع خواهند شد.
آمریکا پیشتر نیز تحریمهایی را علیه صنعت پهپادسازی جمهوری اسلامی اعمال کرده است.
پیشتر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از همکاری این کشور با اسرائیل برای مختل کردن شبکه اشاعه پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی خبر داد و گفت واشینگتن در حال اتخاذ رویکردی هماهنگ برای ایجاد اخلال در ارسال پهپادهای ساخت ایران به روسیه و همچنین سایر گروههای تحت حمایت جمهوری اسلامی است.
ند پرایس در نشست خبری هفتگی خود در این باره اضافه کرد که موضوع پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی در گفتوگوهای مقامهای آمریکایی و اسرائیلی پیش از آغاز سال جدید میلادی مطرح شده است.
او تاکید کرد: «ما به دنبال هماهنگ کردن رویکرد خود با کشورها، متحدان و شرکای خود در سراسر جهان هستیم.»
چند روز پیش، فرمانداری منطقه کییف اعلام کرد که روسها با پهپادهای شاهد ساخت ایران، شبانه تاسیسات زیرساختی مهم را هدف قرار دادند.
همزمان با ادامه بمباران مداوم روسیه تا روز دوم سال ۲۰۲۳، امواج پهپادهای روسیه زیرساختهای کلیدی را در پایتخت اوکراین و مناطق اطراف آن هدف قرار دادند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، یکشنبه گذشته گفت در شب اول سال نیروهای اوکراینی ۴۵ پهپاد شاهد سرنگون کردند.
شبکه سیانان نیز به تازگی در گزارشی اعلام کرد ۴۰ قطعه از قطعات پهپادهای سرنگون شده ایرانی در اوکراین، محصول ۱۳ شرکت مختلف آمریکایی بوده و ۱۲ قطعه نیز ساخت شرکتهایی از سوئیس، کانادا، ژاپن، تایوان و چین هستند.
در این گزارش اعلام شده شواهدی مبنی بر نقض تحریمها علیه جمهوری اسلامی از سوی این شرکتها وجود ندارد و ممکن است این قطعات از طریق شرکتهای ثالث به ایران ارسال شده باشد.
سیانان همچنین نوشت که رهگیری این قطعات کار بسیار سختی است زیرا آنها کاربردهای دوگانه دارند و در دسترس هستند.