سه شاهد عینی در زندان اوین، به ایران اینترنشنال گفتهاند که آتشسوزی زندان اوین کار خود جمهوری اسلامی است و تعداد زندانیانی که در این اتفاق کشته شدهاند، بیش از آمار رسمی است.
مصیب رییسی یگانه، زندانی سیاسی که به اتهام توهین به رهبر جمهوری اسلامی و تبلیغ علیه نظام در بند هشت زندان اوین زندانی بود به ایران اینترنشنال گفت به چشم خودش دیده که در یک مورد ۱۰ تا ۱۵جوان زندانی زیر ۲۵ سال در بند هفت، به گفته او پس از شلیک ماموران یگان ویژه «مثل برگ» بر زمین میافتادند.
به گفته یگانه، زندانیان اگر قصد فرار داشتند به طرف دادسرای اوین میرفتند نه به سمت شمال که مینهای صوتی کار گذاشته شده بود.
او گفت در بند هشت، ۱۵ زندانی مجروح شدهاند از جمله یاشار توحیدی که برخلاف گفته مسوولان زندان در بهداری نیست.
شاهد دیگری که به دلایل امنیتی نامش فاش نمیشود به ایران اینترنشنال گفت یک ربع قبل از ساعت ۹ تیراندازی شروع شد. به گفته او به رغم آنکه تلفن بندها از ساعت ۹ شب قطع میشود آن شب، از ساعت هشت و نیم، یک ربع قبل از تیراندازی تلفن قطع بود.
یاشار توحیدی، دانشجوی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات که به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به دو سال و ۹ ماه حبس محکوم شده است.
شاهد سوم به ایران اینترنشنال گفته با پرتاب گاز اشکآور، زندانیان بند ۸ که همگی سیاسی هستند، با هماهنگی وکیل بند، در را شکستند و به بیرون آمدند.
مسیب رییسی یگانه گفت زندانیان به خواسته مسوولان امنیتی زندان در محوطه ۳۶۰ ماندند اما باز هم به سویشان شلیک شد.
او افزود سرکوب یک ساعته حدود ۱۶۰۰ زندانی یک بند نشان میدهد که از قبل برنامهریزی شده بود.
به گفته او چند زندانی مشهور پیش از آتشسوزی از زندان اوین منتقل شدند. از جمله حسن رعیت، با نام واقعی حسن میرکاظمی، مفسد اقتصادی و از دوستان بابک زنجانی، تاجری بسیجی که در سال ۸۸ با کلت به جان معترضان افتاده بود و بعد با مجوز مقامهای حکومت، به یکی از بزرگترین بدهکاران بانکی تبدیل شد.
او را یک روز قبل از اتفاقهای اوین در حالی به زندان بزرگ تهران انتقال دادند که روزهای جمعه انتقالی انجام نمیشود.
همینطور مهدی هاشمی رفسنجانی که به رغم پایان مرخصیاش از او خواسته شده بود به زندان برنگردد. یاسر هاشمی، برادر مهدی هاشمی رفسنجانی هم پیش از این این روایت را تایید کرد.
شاهد سوم میگوید مهدی میرسلیم، پسر محسن میرسلیم که به اتهام همکاری با سازمان مجاهدین خلق در زندان بود هم چند روز قبل به مرخصی رفته بود.
رییس قوه قضاییه اتفاقهای زندان اوین را به عوامل دشمن نسبت داده است، اما شاهدان چیز دیگری میگویند.
به گفته شاهد سوم، در اوین قبلا در سالنها را ساعت ۱۱ شب قفل میکردند، اما بعد از ساعت ۲۴ شهریور در سالنها را بعد از آمارگیری ساعت پنج و نیم عصر میبستند.
از چند روز قبل، قبل از بستن در هواخوری، زندانیان بند هشت که سیاسی هستند، شعار مرگ بر دیکتاتور میدادند و افسرنگهبانها هم واکنشی نشان نمیدادند.
پنجشنبه، دو روز قبل از ماجرای آتش سوزی در اوین، ۵ زندانی برای انتقال به زندان رجاییشهر فراخوانده شدند. یکی از آنها رضا نوروزی، بود، شهروندی که اردیبهشت ماه همراه همسر و دو کودکش، در خیابان فریاد نه به جمهوری اسلامی سر داد.
رضا نوروزی نپذیرفت به رجایی شهر بیاورد، زندانیان در هواخوری فریاد مرگ بر دیکتاتور سر دادند، گارد ویژه وارد شد و آژیر زندان به صدا درآمد.
روز شنبه اما وقتی زندانیان بند هشت شعار دادند، زندانیان بند هفت هم همراهی کردند، بندی که پذیرای بازداشتیهای اعتراضهای اخیر بوده.
به گفته این شاهدان، حکومت با یک نقشه فرار ساختگی، به دنبال سرکوب نارضایتیها و شعارهای زندانیان بود و از قبل برای این کار برنامهریزی کرده بود.