سفیر ایران در عراق: نامه ترامپ به خامنه‌ای شامل درخواست انحلال یا ادغام حشد شعبی بود

سفیر ایران در عراق، محمدکاظم آل‌صادق، در گفت‌وگویی با کانال تلویزیونی الشرقیه عراق گفت نامه دونالد ترامپ، رییس‌جمهور عراق به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، شامل درخواستی برای انحلال یا ادغامحشد الشعبی و دیگر نیروهای نیابتی حکومت ایران در منطقه بود.

آل‌صادق در این گفتگو که شامگاه پنجشنبه انجام شد با اشاره به این درخواست ترامپ از خامنه‌ای، گفت «این موضوع هم برای ایران و هم برای عراق غیرقابل قبول است. حشد شعبی یک نهاد قانونی است.»

او در ادامه با اشاره به این‌که ایران پس از دریافت نامه اعلام کرده برای مذاکره آماده است، گفت: «در مورد برنامه موشکی مذاکره‌ای در کار نیست. تنها چیزی که باقی می‌ماند، همان پرونده هسته‌ای است. اگر آن‌ها شرایط و سخنانی را بیان کنند که حقوق کامل ایران را تضمین کند، ما آماده مذاکره خواهیم بود.»

ساعتی پس از این گفتگو، محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، وجود هرگونه درخواست از سوی ایالات متحده برای انحلال حشد الشعبی را تکذیب کرد.

السودانی در گفت‌وگو با کانال تلویزیونی الدجله عراق گفت: «چنین سخنانی نه مطرح است و نه قابل قبول.» او افزود: «حشد الشعبی یک نهاد امنیتی تحت حاکمیت عراق است و دولت ما در حال حاضر در حال تدوین قوانین منظم‌تری برای آن هستیم.»

این اظهارات ضدونقیض در حالی ایراد شده است که باراک رآوید، خبرنگار آکسیوس خبر داده یک منبع مطلع تایید کرد که عمان به ایالات متحده اطلاع داده که پاسخ جمهوری‌اسلامی به نامه ترامپ را دریافت کرده است.

بر اساس این خبر، عمانی‌ها، ایالات متحده را در جریان پیام‌هایی که از سمت ایران دریافت کرده‌اند قرار داده‌اند و بنا شده در روزهای آینده نامه دریافتی از تهران را هم به کاخ سفید تحویل دهند.

پیشتر هم عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به ایرانا، خبرگزاری رسمی جمهوری‌اسلامی گفته بود حکومت ایران پاسخ نامه دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، را چهارشنبه شش فروردین، «به‌طور مقتضی و از طریق کشور عمان» داده است.

نامه ترامپ را انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رییس امارات متحده عربی، نزدیک به دو هفته پیش با سفر به تهران به مقامات جمهوری‌اسلامی تسلیم کرد.

عراقچی در گفتگوی خود با ایرانا بدون هیچ توضیحی درباره مفاد پاسخ ایران به نامه رییس‌جمهور آمریکا، گفت «این پاسخ رسمی شامل نامه‌ای است که در آن نقطه‌نظرات ما در رابطه با وضعیت جاری و نامه آقای ترامپ به طور کامل تشریح شده و به اطلاع طرف مقابل رسانده شده است.»

شبکه اسکای‌نیوز عربی به نقل از منابع ایرانی گزارش داد که در پاسخ جمهوری اسلامی به نامه دونالد ترامپ به خامنه‌ای، درباره «تعیین چارچوب مسیر مذاکرات آینده با واشینگتن» صحبت شده است.

رهبران جمهوری اسلامی در نزدیک به دو هفته اخیر درباره مضمون نامه دونالد ترامپ هم هیچ توضیحی نداده بودند و صحبت‌های سفیر ایران در عراق، نخستین اظهارنظر یک مقام رسمی حکومت ایران، درباره بخشی از مقاد نامه ترامپ و خواسته‌های او از تهران است.

پیشتر، سایت خبری اکسیوس درباره این نامه به نقل از یک مقام آمریکایی و دو منبع آگاه نوشت که دونالد ترامپ در نامه‌اش به علی خامنه‌ای، لحن شدیدی داشته و شامل یک ضرب‌الاجل دوماهه برای دستیابی به توافق جدید هسته‌ای بوده است.

اکسیوس نوشته بود مشخص نیست مهلت دوماهه‌ای که به تهران داده شده است، از زمان ارسال نامه محاسبه می‌شود یا از زمان آغاز مذاکرات احتمالی این زمان درنظر گرفته می‌شود.

تاکید عراقچی بر مذاکرات غیرمستقیم

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی پنج‌شنبه هفت فروردین در گفت‌وگو با ایرنا، با تاکید بر سخنان قبلی خود گفت: «سیاست ما همچنان بر عدم مذاکره مستقیم در شرایط فشار حداکثری و تهدیدات نظامی قرار دارد اما مذاکرات غیرمستقیم، همان‌طور که در گذشته نیز وجود داشته، می‌تواند ادامه یابد. مذاکرات غیرمستقیم هم توسط دولت جناب آقای روحانی و هم توسط دولت شهید رئیسی صورت گرفته بود.»

کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی و مشاور رهبر جمهوری اسلامی در امور بین‌الملل نیز پنج‌شنبه هفت فروردین گفت که حکومت ایران «همه راه‌ها را برای مذاکره نبسته»، بلکه آماده مذاکره غیرمستقیم با آمریکا برای «ارزیابی طرف مقابل، اعلام شرایط خود و اتخاذ تصمیم مقتضی» است.

دونالد ترامپ در آخرین اظهارنظر در این زمینه، سه‌شنبه سوم فروردین، گفت که جمهوری اسلامی باید هرچه زودتر برای یک توافق هسته‌ای مذاکره کند، در غیر این صورت، با پیامدهای سختی مواجه خواهد شد.

او با اشاره به حملات گسترده آمریکا به حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن گفت: «حوثی‌ها به‌شدت تحت فشار هستند، بدترین عناصر آن‌ها کشته شده‌اند.»

او افزود: «این گروه یک نیروی ضعیف و بی‌تجربه نیست. آن‌ها خودشان موشک تولید می‌کنند و البته از ایران هم موشک دریافت می‌کنند. آن‌ها یک شاخه دیگر از ایران هستند، درست مانند دیگر گروه‌ها.»

ترامپ گفت: «شما حماس را دارید، حزب‌الله را دارید، حوثی‌ها را دارید. ایران در تمام این مسائل نقش دارد. ما نامه‌ای به ایران ارسال کردیم و گفتیم به‌زودی مجبور خواهید شد که با ما مذاکره کنید، چراکه نمی‌توانیم اجازه دهیم این وضعیت ادامه پیدا کند.»