۲۰ سال پس از ۵ فروردین مرگبار آزادی؛ هلی‌کوپتر قالیباف، عامل مرگ ۷ تماشاگر بازی ایران-ژاپن

۲۰سال پیش درچنین روزی تیم ملی فوتبال ایران در یکی از پرتماشاگرترین بازی‌های تاریخ خود، در ورزشگاه آزادی ۱-۲ ژاپن را در مقدماتی جام جهانی۲۰۰۶ شکست داد اما ساعتی بعد این برد به کام مردم ایران تلخ شد؛ ۷تماشاگر این بازی به دلیل ازدحام جمعیت ناشی از فرود هلی‌کوپتر قالیباف، جان باختند.

این اتفاق در روز ۵ فروردین ۱۳۸۴ افتاد؛ به‌دلیل بسته‌ماندن خروجی‌های طبقه دوم ورزشگاه، جمعیت با ازدحام بسیار شدیدی هنگام خروج از درهای خروجی محدود مواجه شدند که در نهایت این اتفاق به مرگ ۵ نفر در دم و جراحت ۴۱ نفر منجر شد. پس از این دو نفر از مجروحان هم در بیمارستان جان باختند.

بلافاصله پس از این اتفاق فیفا در بیانیه‌ای اعلام کرد که تحقیقات در این زمینه را آغاز کرده است. همزمان شورای عالی امنیت ملی، وزارت اطلاعات و قوه قضاییه به پرونده ورود کردند.

سه روز بعد در ۸ فروردین ۱۳۸۴، ضیاء آذری، مدیرکل وقت مجموعه ورزشی آزادی، دراین‌باره گفت: «مسئولیت حفاظت مسیرهای رفت و برگشت در ورودی‌های ورزشگاه آزادی و داخل مجموعه به عهده ناجا بوده است. مسئولان این مجموعه و سازمان تربیت بدنی در ورود و خروج تماشاچیان دیدار تیم‌های ملی ایران و ژاپن منشاء اثر نبوده‌اند.»

پس از آن گفته شد عامل حادثه، هلی‌کوپتر محمدباقر قالیباف، فرمانده وقت نیروی انتظامی و رییس کنونی مجلس جمهوری اسلامی و یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ بود که در مقابل یکی از رمپ‌های ورزشگاه آزادی فرود آمده بود.

این درحالی بود که در این نقطه باندی برای فرود بالگرد وجود نداشت. اما نیروی انتظامی برای کم کردن مسافت این نقطه را برای فرود بالگرد فرمانده پلیس، مسدود کرده بود. علاوه بر این سایر خروجی‌های نزدیک به این منطقه بسته شده بود. اتفاقی که باعث ازدحام جمعیت تماشاچیان در رمپ‌های دیگر استادیوم آزادی شد و در نهایت هم منجر به فاجعه مرگ ۷ تماشاگر شد.

مدیرکل حراست سازمان تربیت بدنی درباره دخیل بودن استقرار هلی‌کوپتر نیروی انتظامی در حادثه مربوطه عنوان کرد که این مسئله در کمیسیون تحقیق در دست بررسی است.

پس از این اتفاق، جمال کریمی‌راد، سخنگوی وقت قوه قضاییه، اعلام کرد که بر اساس بررسی کارشناسان منتخب بازرسی و شورای امنیت کشور، «مسئولان ورزشگاه ۱۰۰ هزار نفری آزادی و نمایندگان نیروی انتظامی در اتفاق تلخ رخ داده متهم هستند اما در میزان و درصد مسئولیت بین کارشناسان منتخب بازرسی با کارشناسان شورای امنیت ملی کشور تفاوت وجود دارد.»

۱۷ روز پس از این اتفاق اما، عبدالله رمضان‌زاده، سخنگوی وقت دولت، در نشست خبری به وضوح از نقش بالگرد محمدباقر قالیباف در این اتفاق، خبر داد: «بر اساس گزارش سازمان تربیت بدنی ، وزارت کشور و وزارت اطلاعات، علت اصلی این حادثه وجود بالگرد در آنجا بوده که بدون هماهنگی انجام شده است.»

رحیم شفاعت، رحیم سیدهاشمی، مجتبی ابراهیم‌زاده، هادی ربیعی، بهروز صدوقی، امید چوبدار خوشخو و محمد جعفری، ۷ نفری بودند که جان خود را پس از تماشای دیدار تیم‌های ملی فوتبال ایران و ژاپن در ورزشگاه یکصد هزار نفری آزادی از دست دادند.