وزیر کشور کمبود آب در ایران را موضوعی جدی خواند

در ادامه هشدارها درباره کمبود آب و بحران خشکسالی در ایران، اسکندر مومنی، وزیر کشور دولت مسعود پزشکیان، کمبود آب در کشور را مساله‌ای جدی خواند و از مردم خواست «مدیریت مصرف آب» را در اولویت قرار دهند.

مومنی سه‌شنبه پنجم فروردین در جریان نشست قرارگاه نوروزی سازمان مدیریت بحران کشور نسبت به کمبود آب هشدار داد و گفت: «اگر از این موضوع به عنوان بحران آب یا انرژی نام نبریم، حتی اگر در زمان اوج مصرف مشکل انرژی و آب نداشته باشیم، روا نیست منابع آب را که میراث مشترک ما و آیندگان است، استفاده کنیم.»

وزیر کشور در ادامه با تاکید بر ضرورت مدیریت مصرف آب گفت موضوع کمبود آب در برخی مناطق کشور به‌ویژه در تهران و مناطق مرکزی ایران موضوعی جدی است و هیچ چاره‌ای جز مدیریت مصرف در حوزه آب و انرژی وجود ندارد.

پیش از این و در دوم فروردین، شماری از رسانه‌ها در ایران به مناسبت روز جهانی آب، در گزارش‌هایی به کاهش چشم‌گیر منابع آب زیرزمینی و ذخایر سدها و بحران تنش آبی و خشکسالی پرداختند.

عباس علی‌آبادی، وزیر نیروی دولت پزشکیان همان روز از بحران آب در استان‌های اصفهان، تهران، خراسان رضوی و یزد خبر داد و گفت پنج سال پیاپی خشکسالی باعث کاهش ذخایر آبی کشور شده است.

محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران نیز در جریان نشست پنجم فروردین قرارگاه نوروزی سازمان مدیریت بحران کشور، وضعیت آب در استان تهران را نامناسب خواند و گفت این استان نسبت به بلندمدت ۳۴ درصد و نسبت به سال قبل ۱۲ درصد کاهش بارندگی داشته است.

معتمدیان با بیان این‌که وضعیت ذخایر سدهای پنج‌گانه که مسئولیت تامین آب در استان تهران را دارند مناسب نیست، گفت: «در حال حاضر در تهران ۶۳ درصد از مردم بیش از دو برابر الگوی مصرف آب مصرف می‌کنند.»

او با اشاره به این‌که الگوی مصرف سرانه آب در کشور باید ۱۳۰ لیتر به ازای هر نفر در شبانه‌روز باشد، گفت که در حال حاضر در استان تهران هر فرد در شبانه‌روز ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند و از میانگین کشوری نیز بیشتر مصرف می‌شود.

در هفته‌های گذشته هشدارها درباره کم‌آبی، خالی شدن ظرفیت سدها و بحران خشکسالی شدت گرفته است.

خبرگزاری ایسنا دوم فروردین در گزارشی به نقل از رضا شهبازی، مدیر کل دفتر مخاطرات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی، نوشت که از سال ۱۳۷۷، ایران وارد یک دوره خشکسالی پیوسته شده است و همه ترازهای آبی در حال افت هستند.

عیسی بزرگ‌زاده، سخنگوی صنعت آب، ۲۸ اسفند درباره کاهش چشم‌گیر حجم آب مخازن و وضعیت بحرانی سدهای کلیدی ایران هشدار داد.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان نیز ۲۷ اسفند گفت بارندگی‌ها در سال گذشته در برخی استان‌ها تا حدود ۷۵ درصد نسبت به سال‌های پیش از آن افت داشته است.

آمارهای رسمی نشان می‌دهند حدود ۸۰ درصد منابع آب زیرزمینی کشور مصرف شده و ذخایر سدها در وضعیتی بحرانی قرار دارند.

پیش‌تر برخی کارشناسان هشدار داده بودند ذخیره هزار ساله آب‌های زیرزمینی ایران در سه دهه اخیر مصرف شده است.