نماینده روسیه: مذاکرات مسکو و واشینگتن دشوار اما مفید بود، سازمان ملل وارد می‌شود

مقر سازمان ملل در نیویورک
مقر سازمان ملل در نیویورک

در پی مذاکرات میان روسیه و آمریکا در عربستان سعودی، دو طرف گفت‌وگوها را دشوار اما مفید توصیف و بر ادامه آن با مشارکت سازمان ملل متحد و چند کشور دیگر تاکید کردند.

خبرگزاری رویترز سه‌شنبه پنجم فروردین گزارش کرد که گریگوری کاراسین، سناتور روس و عضو هیات مذاکره‌کننده روسیه در گفت‌وگو با خبرگزاری تاس گفته است: «همه مسائل [میان هیات‌های مذاکره‌کننده مسکو و واشینگتن] مورد بحث قرار گرفت. گفت‌وگویی فشرده و دشوار اما برای ما و همچنین برای آمریکایی‌ها بسیار مفید بود. مشکلات زیادی در خلال گفت‌وگوها مطرح شد.»

از سوی دیگر یک منبع روس به رویترز گفت پیش‌نویس یک بیانیه مشترک برای تایید نهایی به مسکو و واشینگتن ارسال شده است و دو طرف قصد دارند این بیانیه را روز سه‌شنبه منتشر کنند.

کاراسین که سابقه دیپلماتیک دارد، تاکید کرد که گفت‌وگوها میان روسیه و آمریکا ادامه خواهد یافت و در مراحل بعدی، سازمان ملل متحد و کشورهای دیگری که هنوز نامشان اعلام نشده نیز در مذاکرات مشارکت خواهند داشت.

کاراسین همچنین گفت: «در مجموع، این مذاکرات سازنده بود و وجود چنین گفت‌وگویی لازم و ضروری است. آمریکایی‌ها نیز به انجام آن علاقه‌مند هستند.»

پیش از این و در روز چهارم فروردین، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که «ابتکار دریای سیاه»، معروف به «توافق غلات»، از جمله محورهای این مذاکرات روسیه و آمریکا بوده است.

دیمیتری پسکوف
دیمیتری پسکوف

این توافق که با میانجی‌گری ترکیه و سازمان ملل متحد در ژوییه ۲۰۲۲ به دست آمد، امکان صادرات امن حدود ۳۳ میلیون تن غلات اوکراین را از مسیر دریای سیاه فراهم کرد.

با این حال، روسیه در سال ۲۰۲۳ از این توافق خارج شد و اعلام کرد که در مسیر صادرات مواد غذایی و کودهای شیمیایی‌اش با موانع جدی روبه‌رو شده است.

از سوی دیگر، مذاکرات جداگانه‌ای میان هیات‌های اوکراین و ایالات متحده نیز در عربستان سعودی در جریان است که محور اصلی آن ارائه پیشنهادهایی برای حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی و تاسیسات انرژی اوکراین است.

این زیرساخت‌ها در سه سال اخیر بارها هدف حملات روسیه قرار گرفته‌اند.

رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین که ریاست هیات اوکراینی را بر عهده دارد، گفته است در حال اجرای دستور ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری این کشور، برای «پیشبرد صلح عادلانه و تقویت امنیت» است.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، در تماس تلفنی اخیر خود با زلنسکی پیشنهاد داده است که ایالات متحده در مدیریت و حتی مالکیت نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین مشارکت داشته باشد.

زلنسکی نیز اعلام کرده که مذاکراتی را با آمریکا درباره مشارکت این کشور در بازسازی نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا، بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا، آغاز کرده است.

استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، نسبت به پیشرفت واقعی در مذاکرات درباره آتش‌بس و توقف حمله به کشتی‌ها در دریای سیاه ابراز خوش‌بینی کرده و گفته است که پس از آن، روند طبیعی به سمت یک آتش‌بس فراگیر حرکت خواهد کرد.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز اخیرا گفته است که اکنون صلح بیش از هر زمان دیگری نزدیک است.

با این حال پسکوف هشدار داده است که طرفین «تازه در ابتدای راه قرار دارند» و هنوز مسائل زیادی برای حل‌وفصل وجود دارد.

روسیه همچنین خواستار از سرگیری صادرات آمونیاک و اتصال مجدد بانک کشاورزی دولتی این کشور به سامانه پرداخت بین‌المللی سوئیفت شده است.

تحلیل‌گران معتقدند مذاکرات جاری در عربستان سعودی گامی مهم به سوی حل و فصل مناقشه اوکراین و بهبود امنیت منطقه خواهد بود اما دست‌یابی به صلح پایدار نیازمند مذاکرات بیشتر و تلاش مستمر طرف‌های درگیر است.