برگزاری نشست اقتصادی چین و ژاپن پس از ۶ سال در سایه اختلاف بر سر بیانیه پکن
با وجود برگزاری نشست اقتصادی میان چین و ژاپن پس از شش سال که بهعنوان فرصتی برای بهبود روابط میان دو کشور تلقی میشد، بیانیه منتشر شده از سوی پکن در این خصوص با واکنش منفی توکیو روبهرو شد.
خبرگزاری فرانسه دوشنبه چهارم فروردین گزارش داد مذاکرات اخیر با هدف بهبود روابط سرد میان پکن و توکیو برگزار شد، در حالی که تنشهای تجاری با آمریکا، آزمایشهای موشکی کره شمالی و مناقشه اوکراین بر این گفتوگوها سایه افکنده بودند.
ژاپن و چین دوم فروردین نخستین دور از مذاکرات اقتصادی خود را پس از شش سال در توکیو برگزار کردند.
در حاشیه این نشست، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، با شیگرو ایشیبا، نخستوزیر ژاپن، دیدار کرد و همچنین نشست سه جانبهای با حضور او و وزیران خارجه کره جنوبی و ژاپن برگزار شد.
سخنگوی دولت ژاپن چهارم فروردین اعلام کرد این کشور به بیانیه پکن درباره اظهارات مطرحشده در دیدار ایشیبا با وزیر خارجه چین اعتراض کرده است.
در بیانیه چین آمده بود که وانگ یی در این دیدار از ژاپن خواسته است تعهدات سیاسی خود را در قبال مسائل تاریخی و موضوع تایوان اجرا کند.
در سوی مقابل، وزارت امور خارجه ژاپن اعلام کرد ایشیبا در این دیدار بر ضرورت کاهش تنشها و رفع نگرانیهای موجود میان دو کشور تاکید کرده است؛ از جمله وضعیت دریای چین شرقی، آزادی فوری شهروندان ژاپنی بازداشتشده در چین، و لغو محدودیتها بر واردات محصولات دریایی و کشاورزی ژاپن.
این نشست پس از اعلام تغرفههای جدید از سوی دولت دونالد ترامپ و تلاشهای ناموفق توکیو برای معاف شدن از آنها برگزار شد.
وزارت خارجه ژاپن پیش از این نشست تاکید کرده بود موضوع تعرفههای آمریکا تاثیر عمدهای بر مذاکرات نخواهد داشت.
با وجود آنکه چین بزرگترین شریک تجاری ژاپن به شمار میرود، روابط دو کشور همچنان با تنشهایی همراه است که از آن جمله میتوان به اختلافات ارضی و تصمیم پکن برای ممنوعیت واردات محصولات دریایی ژاپن پس از آغاز تخلیه آبهای تصفیهشده نیروگاه هستهای فوکوشیما اشاره کرد.