اختصاصی

پرواز ایران ایرتور به پاریس به دلیل اعتراض ایران‌ایر لغو شده است

بر اساس اطلاعات اختصاصی رسیده به ایران‌اینترنشنال، لغو پرواز شرکت هواپیمایی «ایران ایرتور» به پاریس در پی اعتراض «ایران‌ایر» به خصوصی بودن این شرکت و انتقال این موضوع به طرف فرانسوی صورت گرفته است. ایران‌ ایرتور، اوائل دهه نود در راستای خصوصی‌سازی به یک جوان تبریزی فروخته شد.

یک منبع آگاه پنج‌شنبه ۱۱ بهمن در گفتگو با ایران‌اینترنشنال خبر داد پس از اعلام رسمی سخنگوی دولت جمهوری اسلامی مبنی بر انجام پروازهای ایران ایرتور به پاریس، مدیرعامل ایران‌ایر در جلسه‌ای خصوصی گفته که با ارائه اسنادی، این پروازها را «هوا کرده است».

این منبع افزود به دلیل اجرا نشدن تعهدات ایران ایرتور و مدیرعامل آن در جریان واگذاری این شرکت، ایران ایرتور همچنان زیرمجموعه ایران‌ایر به شمار می‌رود.

بررسی‌های ایران‌اینترنشنال نیز حاکی از آن است که روند خصوصی‌سازی ایران‌ ایرتور به‌درستی انجام نشده و اسناد قانونی مبنی بر تکمیل انتقال این شرکت به بخش خصوصی موجود نیست.

پیش‌تر در دی‌ماه، حسین پورفرزانه، رییس سازمان هواپیمایی کشوری، اعلام کرد شرکت هواپیمایی ایران‌ ایرتور پروازهای خود به پاریس را از ۱۲ بهمن از سر می‌گیرد.

تعیین این تاریخ با توجه به همزمانی‌اش با سالگرد بازگشت روح‌الله خمینی، رهبر پیشین جمهوری اسلامی از فرانسه به ایران، نمادین بود.

او آغاز مجدد این پروازها به پاریس را حاصل یک ماه «کار فشرده» وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت ایران ایرتور دانست.

اکنون اطلاعات اختصاصی ایران اینترنشنال نشان می‌دهد رقابت داخلی شرکت‌های هواپیمایی ایرانی و گزارش ایران ایر به طرف فرانسوی باعث بی‌اثر شدن این «کار فشرده» شده و فرانسه بدون دلیل انجام این پرواز را کنسل نکرده است.

جنجال بر سر واگذاری ایران ایرتور به بخش خصوصی

اعتراض ایران ایر به اجرا نشدن تعهدات ایران ایرتور در جریان واگذاری این شرکت به بخش خصوصی، در شرایطی است که این واگذاری در چارچوب واگذاری‌های جنجالی شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی در سال‌های اخیر صورت گرفته است.

این شرکت که سال ۱۳۵۱، تحت نظر و پوشش ایران ایر و با هدف توسعه‌ی گردشگری تاسیس شد، تاکنون چندین بار واگذار شده است.

اولین بار، در اواخر دهه‌ هشتاد خورشیدی و پس از دستور خامنه‌ای، ایران ایرتور از زیرنظر دولت درآمد و به بخش شبه خصوصی واگذار شد و سال ۱۳۹۰ تحت مالکیت شرکت هسایار از زیرمجموعه‌های وزارت دفاع درآمد.

پس از ۴ سال و در پی برگشت خوردن چهار چک پرداختی این شرکت، مالکیت هسایار بر ایران ایرتور لغو و با مزایده‌ دیگری در سال ۱۳۹۴، به شخصی به نام مجید شکاری بیرق واگذار شد.

مجید شکاری بیرق متولد سال ۱۳۶۱ در تبریز است و طبق اظهارات خودش، از دهه ۸۰ در سطوح مختلف حمل‌ونقل هوایی فعالیت کرده‌ و نمایندگی یک شرکت هواپیمایی هلندی-ترکیه‌ای در ایران را برعهده داشته است.

یک مقام مسئول سابق ایران ایرتور به خبرگزاری مهر گفت که شکاری بیرق رابطه فامیلی با رییس سازمان خصوصی‌سازی دارد، ادعایی که او رد کرده است.

نصرالله پژمان‌فر نماینده وقت مشهد در مجلس در سال ۱۳۹۸ با اشاره به «واگذاری غیرقانونی ایران ایرتور» گفت مسعود پزشکیان که در آن زمان نائب رییس وقت مجلس بود «با کدخدامنشی به دنبال انصراف من از پیگیری قانونی این واگذاری» بوده است.

ادعای ایران درباره لغو بدون دلیل مجوز پرواز

رسانه‌ها در ایران ۱۱ بهمن به نقل از مدیرعامل ایران ایرتور نوشتند فرانسه «بدون هیچ دلیلی» مجوز پروازهای این شرکت به پاریس را لغو کرده است.

مدیرعامل ایران‌ ایرتور تاکید کرد «این لغو پرواز از سمت این شرکت نبوده است» و ایران ایرتور نیز با انتشار اطلاعیه‌ای، فرانسه را مسئول لغو پرواز تهران-پاریس معرفی کرد.

در این اطلاعیه آمده است:‌ «با کمال تاسف به اطلاع می‌رسانیم پرواز مستقیم تهران–پاریس به‌دلیل لغو یک‌طرفه مجوز از سوی سازمان هواپیمایی کشور فرانسه، به‌طور غیرمنتظره و در اقدامی غیرحرفه‌ای لغو شده است.»

ایران ایرتور وعده داد مبالغ دریافتی از مسافران این پرواز «در اسرع وقت» به آن‌ها بازگردانده خواهد شد.

تحریم‌ شرکت‌های هواپیمایی ایران

شورای اروپا ۲۳ مهر شرکت‌های ایران‌ایر، ساها و ماهان‌ایر را به دلیل انتقال پهپادهای تولید ایران و فن‌آوری‌های مرتبط به روسیه تحریم کرد.

مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی، در آن زمان گفت تنها شرکت ایران‌ایر به اروپا پرواز داشت و از این پس، هیچ هواپیمای ایرانی به مقصد اروپا پرواز نخواهد کرد.

جمهوری اسلامی یکی از متحدان اصلی ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، در کارزار جنگی این کشور علیه اوکراین به شمار می‌رود.

حکومت ایران متهم است که پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را به روسیه ارسال کرده تا در جریان عملیات نظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گیرند.

رسانه‌ها همچنین در شهریورماه گزارش دادند با وجود هشدارهای غرب، جمهوری اسلامی محموله‌ای از موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را در اختیار روسیه قرار داده است.